Yaşlı Bireyler De Özel İlgi İster

Toplumların sağlıklı ve aktif yaşlanmasında, yaşlı dostu sağlık sistemi büyük önem taşır

Yaşlı Bireyler De Özel İlgi İster
30 Eylül 2019 - 14:11
Toplumların sağlıklı ve aktif yaşlanmasında, yaşlı dostu sağlık sistemi büyük önem taşır. Hastane yatışlarında ortaya çıkabilecek komplikasyonların azaltılması ve hastanelerin yaşlılar için daha güvenli bir yer haline getirilmesi ise ancak yaşlı dostu hastaneler ile sağlanabilir.
2012’den bu yana sahip olduğu Yaşlı Dostu Hastane patenti ile yaşlı bireylerin daha konforlu ve rahat sağlık hizmeti alması için çalışan Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi’nden Tıbbi Hizmetler Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, ‘Yaşlı Dostu Hastane’ hakkında şu bilgileri verdi:
- Giderek yaşlanan nüfusumuzun sağlıklı ve aktif yaşlanması, yaşlılığında bağımsız ve kendine yeterli olabilmesi, sosyal ve psikolojik açıdan kendisini iyi hissedebilmesi çok önemlidir. Geleneksel kültürümüzün önemli bir özelliği olan yaşlıya saygı ve özen gösterme gibi değerlerimizin günümüz toplumunda örselenmemesi için yaşlı bireyleri koruyacak yapıları zaman kaybetmeden kurmak ve geliştirmek büyük önem taşır.
- Yaşlılar, sağlıklı bireyler olarak kendi sosyal ortamlarında ve bağımsız yaşamalıdırlar. Bireylerin sağlıklı yaşlanması, hastane tedavisine gereksinim duymaması, hastanede tedavi gerekiyorsa en kısa süreli ve etkin tedavi ile sağlık sorunlarının çözümlenmesi gerekir.
YAŞLI BİREYLERİN ÖZEL SAĞLIK HİZMETİ ALMASI GEREKLİ
-
Pediatri hastalarının bu yaş grubuna uygun ortamlarda, ailesinin desteğini alarak farklı yaklaşımlarla tedavi edilmesi genel kabul görmekle birlikte, benzer yaklaşıma yaşlı bireylerin de ihtiyaç duyabileceği henüz tam olarak anlaşılmış değildir.
-
Bu nedenle özellikle birden fazla hastalığı olan kırılgan yaşlı bireylerin tedavileri gecikiyor, hastanede yatışları uzuyor veya istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabiliyorlar. Yaşlı bireylerin hastane seçiminde ‘yaşlı dostu’ sağlık kuruluşlarını tercih etmeleri doğru bir seçim olacaktır.
YAŞLI DOSTU HASTANE İLE KAYBOLMUŞLUK HİSSİ ORTADAN KALKIYOR
-
Öte yandan yaşlı bireylerin tek başına hastaneden hizmet alabilmesi için polikliniklerde yaşlı dostu randevu kavramının yerleşmesi, yaşlı bireylerin aldıkları hizmetin kolaylaştırılması, çoklu ilaç kullanımı ile ilgili sorunların kontrol edilebilmesi, beslenme ve diyet bölümünün yaşlılıkla ilgili daha etkin çalışabilmesi, hastaların taburcu planlamalarının daha etkin yapılması da yaşlı dostu hastane olabilmenin en önemli kriterleri arasındadır.
-
Yaşlı bireyler pek çok bölüm, çok sayıda doktor muayenesi, tetkikler için randevu alma ve bu randevular arasında uzun bekleme süreleri gibi sorunlar nedeni ile günümüzün modern hastanelerine bir çeşit kaybolmuşluk hissi yaşamaktadırlar. Yaşlı dostu hastane hemşiresi kontrolünde yaşlı bireylere sağlanan destek, bu olumsuzluğu ortadan kaldırmaktadır.
YAŞLI DOSTU HASTANE İLE OLASI KOMPLİKASYONLAR AZALTILIR
Yaşlı dostu hastane kavramı ile yaşlı hastalar açısından pek çok fayda elde edilir. Hastaneye başvuran yaşlı hastaların sağlık durumunun iyileştirilmesi, normal yaşamlarına daha sağlıklı bir şekilde süratle dönmelerinin sağlanması, yaşlıların hastane dışında bağımsız yaşama güçlerinin artırılması, hastaneden sonra yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artıracak düzenlemelere yardımcı olunması, yaşlıların hastaneye yatışlarında ortaya çıkabilecek komplikasyonların azaltılması ve hastanenin yaşlılar için daha güvenli bir yer haline getirilmesi, yaşlı dostu hastane tarafından gerçekleştirilir.
YAŞLI DOSTU HASTANE: BAYINDIR İÇERENKÖY HASTANESİ
-
Bir hastanenin kalitesini yaşlı hastalarına verdiği hizmetin kalitesi belirlemektedir. Yaşlı hastalarına kaliteli bakım ve tedavi hizmeti verebilen hastane, diğer yaş gruplarına verilen hizmetin kalitesini de garanti altına almaktadır. Bayındır İçerenköy Hastanesi'nde hayata geçirilen ‘Yaşlı Dostu Hastane’ projesi ile hastanede yaşlılığın özel koşullarına duyarlı bir davranış ve duygu ortamı oluşturulmaktadır. Bu çalışmalarımız nedeni ile 12 Eylül 2012 tarihinde, Bayındır İçerenköy Hastanesi’ne ‘Yaşlı Dostu Hastane’ patenti verilmiştir.
-
Hastane personeli normal eğitimlerinin bir parçası olarak yaşlılık konusunda teorik ve pratik eğitim almaktadır. Yaşlı dostu hastane olabilmek için hastanenin fiziksel alt yapısının ve tıbbi bakım süreçlerinin yaşlılığa uygun olması da büyük önem taşımaktadır. Bayındır İçerenköy Hastanesi de bu konularda uluslararası standartlara uymaktadır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum