Reklam
Reklam
Reklam

Yalı Kafe İçin Hukuk Mücadelesi

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 25 yıldır Atakumlular için önemli bir değerde olan Yalı Kafe alanı için yapılmak istenen imar planıyla ilgili idare mahkemesine başvuracaklarını ve hukukun tüm yollarını kullanacaklarını ifade ederek, "Atakum Belediye Başkanı olarak, Atakumluların hukukunu savunmak durumundayım. Atakumluların hakkı, Atakumluda kalsın" dedi.

Reklam
Yalı Kafe İçin Hukuk Mücadelesi
17 Aralık 2019 - 20:25
Reklam
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleşti. 47 maddenin karara bağlandığı meclis oturumunda, Atakum sahilinde yıllardır faaliyetlerini sürdüren Yalı Kafe ve Restorant alanının imar planı değişikliğine itirazlara ilişkin gündem maddesi de görüşüldü. Oy çokluğu ile kabul edilen maddeye ilişkin mecliste söz alan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Yalı Kafe'nin mevcut haliyle faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söyledi. Başkan Deveci, "Böyle bir değişiklik yapıldı. Ama ben sorumluluklarım ve görevlerim gereği idari yargıya da gitmek durumundayım. Size bu bilgiyi de sunmak durumundayım. Bu kurumların karşı karşıya gelmesi, restleşmesi değil. Ben orada Atakumluların hassasiyet gösterdiklerini biliyorum. Atakumluların hakkını savunacağım" ifadelerini kullandı.
ARTIK SAMSUN PARTİLİYİZ
İller Bankası'na ait Yalı Kafe alanının imar planı değişikliğiyle alakalı süreci en başından aktaran Başkan Deveci, "Önceki haliyle Deniz Kafe, şimdiki adıyla Yalı Kafe'yi hepiniz biliyorsunuz. Orada hepiniz yemek yediniz, çay içtiniz. Herkesin bildiği bir yer. Yaklaşık 25 yıldır orası, o haliyle kullanılıyor. Üç belediye başkanı değişti, oranın kullanımıyla alakalı herhangi bir tasarruf akla gelmedi. 31 Mart'tan sonra ben belediye başkanı oldum, yaklaşık 30 gün sonra orasıyla ilgili bir imar çalışması başlatıldığını duydum. Gidip yetkililerle görüştüm. Orasıyla ilgili ne yapmak istediklerini öğrendiğimde şöyle dediler: 'İller Bankası'nın sıkıntıları var, tüm taşınmazların değerlendirilmesine ilişkin karar aldık. Burası da bizim taşınmazlarımızdan birisi, imar planına işleteceğiz ve satacağız'. Ben de onlara 'İmar planıyla oynamayın, aynı değerde emsal bir yer önereyim' dedim. Yazılarını yazıp resmileştirdik. Bir noktaya kadar gelmişti iş. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanımızın da dahil olmasıyla bugün onayladığınız sürece döndü durum. Hepiniz biliyorsunuz, ben Atakum Belediye Başkanı olarak bir, Cemil Deveci olarak ikinci sıfatımla bu şehirde, bu şehrin yararına olan her şeyin yanındayım. Ben ilk gün partimi unuttuğumu söyledim. Biz artık Atakum'da Atakum Partisi'nin, Samsun'da da Samsun Partisi'nin üyesi olduğumuzu ifade etti. Elbette bizim siyasi sorumluluklarımız var ancak bu salondaki herkes Samsun Partisi üyesidir. Bu salondan çıktıktan sonra parti yöneticileri, iddia sahipleri, bu salonda kentin geleceğiyle ilgili sağlanan başarıyı herkes kendi partisinin hanesine yazdırmak için gayret sarf edebilir. Bu onların görevi. Ama bizim görevimiz, Samsun'u derli toplu, birlik ve dayanışma içerisinde tutabilmek. Atakum Yalı Kafe'nin alanı gibi sahilde başka bir alan yok. Üzülerek söylüyorum, Atakum Belediyesi sınırları içerisinde bu büyüklükte başka bir taşınmaz alan da yok" diye konuştu.
YAŞAM TARZINA MÜDAHALE EDİLMESİN
Yalı Kafe'nin Atakum'un yaşam biçimi ve tarzıyla özdeşleşmiş bir yer olduğunu kaydeden Başkan Deveci, "Buna müdahale edilmesin. Şimdi diyeceksiniz ki, 'Zaten Atakum Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi. Siz parayla alamıyorsunuz, Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanıyor. Böylece imar değişikliği bir başka biçimde uygulanacak. Bu Atakumlulara ve bana göre Atakumluların yaşam biçimine müdahale anlamına geliyor. Bunu yapmayalım. Atakumlular bu haliyle, ufak tefek değişikliklerle o alanda 25 yıllık alışkanlıklarını devam ettirmek istiyorlar. Kendi kültürlerinin bir parçası oldu ve o şekilde sürmesinden yanalar. Ben de Atakum Belediye Başkanı olarak, Atakumluların hukukunu savunmak durumundayım. Burada oy çoğunluğu var, madde kabul edildi. Böyle bir değişiklik yapıldı. Ama ben sorumluluklarım ve görevlerim gereği idari yargıya da gitmek durumundayım. Size bu bilgiyi de sunmak durumundayım. Buraya ilişkin başka tedbirler de alıyoruz. Orada hukuki sorunlar da var. O arsanın üzerinde ciddi bir yapı var. Bunlar ne olacak? Kira sözleşmesi yok. Bir protokol var. İller Bankası'nın mülkü, Atakum Belediyesi kamulaştırma kararı alabilir. Atakumluların hukukunu savunmak benim görevim. Burada aynı seviyedeyiz. Partilerimizi, grup kararlarımızı bir tarafa bırakalım. Atakum'dan yolu geçmeyen hiçbir Samsunlu yok. Bunu yapmayalım. Bu konuda bana destek olun, Yalı Kafe mevcut haliyle kalsın. Oradaki yapılaşmayı birlikte planlayalım. Atakum kendisini bu meclisten dışlanmış ya da kendi iradesinin bu mecliste kayda alınmadığı izlenimi verilmesin" dedi.
KIRILGANLIK VAR
"Burada bir kırılganlık var." diyen Başkan Deveci, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Millet Kıraathanesi, eski 19 Mayıs Stadyumu'nun olduğu bölgeye yapılıyor. Bu alanın kente kazandırılması çok da güzel olacak. Ama burası Atakumluların sahilde kendilerini özgür hissedebileceği, kendi kültürleriyle bütünleştirdikleri bir alan. Olsun arkadaşlar, bir kentte farklı kültürler olsun. Biri diğerinden farklı olsun ama iç içe, yan yana aynı mekânlarda oturabiliyor olsunlar. Atakum, Atatürk'ün şehri Samsun'a güç katıyor. Bu hepimizin gücü. Ben de bunu temsil ediyorum ve bu hukuku korumaya çalışıyorum. Beni anlayışla karşılamanızı diliyorum. Önümüzdeki süreçte Sayın Büyükşehir Belediye Başkanıyla da bire bir görüşeceğim. Bu kurumların karşı karşıya gelmesi, restleşmesi değil. Ben orada Atakumluların hassasiyet gösterdiklerini biliyorum. Meclislere sık katılamıyordum bu defa özellikle gönderdiler. 'Bizim talebimizi Samsun Büyükşehir Meclisi'nde dile getir' dediler. Belediyemizde Muhtarlar Meclisi'miz var, belediye meclisimizde de olabildiğinde oy birliğiyle karar almaya çalışıyoruz. Daha evvel bu konuyu iki meclisimizde de görüştük. Orada da bir kararlılık, dayanışma vardı. Ama iş buraya dönünce, parti disiplini söz konusu olunca tabii şimdi burada aldığınız karar oluştu. Özellikle rica ediyorum. Atakumluların hakkı, Atakumluda kalsın. İller Bankası madem nakit sıkıntısı içinde onlara ayırdığımız yer duruyor, takas edelim ve satsınlar."
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum