Uzun'dan Asgari Ücret Çağrısı!...

Hak-İş Konfederasyonu Samsun İl Başkanı, Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Ziya Uzun, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek, asgari ücret tespit komisyonuna bir çağrıda bulundu.

Uzun'dan Asgari Ücret Çağrısı!...
14 Aralık 2023 - 15:26
Uzun, “Tüm tarafların komisyonda yer almalarını ve orada bir mutabakatla asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret istiyoruz" dedi.
Asgari ücretlinin beli bükülmeden geçinebilmesi şart
Basın açıklamasında konuşan Uzun, gelir vergisindeki adaletsizliğe dikkat çekti.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın vergi konusunda çalışma yapılması gerektiğini dile getirdiğini hatırlatan Uzun, Konfederasyonumuza bağlı HAK-İŞ Akademi’nin bilimsel bir çalışma yürüttüğünü ve çalışmalar tamamlandığında bir rapor halinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a sunacaklarını söyledi.
Gelir vergisi oranlarının çalışanların belini bükecek hale geldiğini belirten Uzun, “4. aydan itibaren vergi dilimine girildiğini görüyoruz. Dolayısıyla bir düzenleme yapılması ve asgari ücretle çalışan insanların beli bükülmeden geçinebilmelerinin sağlanması şart” dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmeli
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Uzun, “Tüm tarafların komisyonda yer almalarını ve orada bir mutabakatla asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret istiyoruz" dedi.
Kayıt dışı çalışma oranının yüksekliği emeklilik sistemini olumsuz etkiliyor
Şube Başkanı Uzun, emeklilik sistemi için de yeni bir reforma ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’de ciddi bir kayıt dışı çalışmanın olduğunu ve bunun da başta emeklilik sisteminin olumsuz etkilediğini ifade eden Uzun, “Bugünkü emeklilik sistemi içerisinde işçi emeklisi, BAĞ-KUR emeklisi ve memur emeklisi arasında tam bir kargaşa var. Bunun ortadan kaldırılması için yeni bir reforma ihtiyaç var. HAK-İŞ olarak bu sorunları, çözülene kadar dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Kıdem Tazminatı her şart altında alınabilmelidir
12 Eylül Darbe Dönemi öncesinde kıdem tazminatı sisteminin daha iyi olduğunu ancak 12 Eylül sonrası birçok hakkın yok edildiğini hatırlatan Uzun, “HAK-İŞ’in, kuruluşundan bu tarafa kıdem tazminatıyla ilgili bazı farklı talepleri var. 12 Eylül öncesinde kıdem tazminatlarında tavan ücreti yoktu. Ama 1981’den sonra gelen tavan sistemi ile tazminatlar kısıtlandı. Aynı şeyi ikramiyeler için de yaptılar. O yüzden kıdem tazminatlarında da mağduriyet yaşıyoruz. Biz diyoruz ki; işçiler hangi şartlar altında işlerinden ayrılırlarsa ayrılsınlar tazminatlarını alabilmeliler” diye konuştu.
Filistin’i Millî Meselemiz Olarak Görüyoruz
HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ’in kuruluşlarından beri Filistin davasına önem ve öncelik verdiğini kaydeden Uzun, “Biz, Filistin’i millî meselemiz olarak görüyoruz. Filistin’le ilgili tarihî bir sorumluluğumuz var. 4 asır boyunca Osmanlı toprağı olarak yönettiğimiz coğrafyadan bahsediyoruz. Tarihî bir bağımız ve sorumluluğumuz var. O topraklar, kutsal topraklardır. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’dır. Dolayısıyla o topraklara karşı sorunluluğumuz inancımız gereğidir” dedi.
HAK-İŞ’in Genel Kurulunda alınan ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlum ve mağdurlarına sorumluluğa atıfta bulunan Uzun, “Bizim insan hakları anlamında da sorumluluklarımız var. Bizler sadece Kudüs ve Filistin’in değil, yeryüzünün bütün coğrafyalarındaki mazlumlarla beraber olmak zorundayız. Dolayısıyla Filistin ve Kudüs meselesini 7 Ekim’den sonra dile getirenlerden değiliz. Kuruluşumuzdan beri Filistin’le ilgili büyük bir mücadele veriyoruz” diye konuştu.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum