Ulusoy'un ardından…

Ulusoy’un ardından… Trabzon çok önemli bir iş adamını bir büyük insanı bir fahri diplomatını kaybetti

02 Ekim 2014 - 23:25
Ulusoy’un ardından…

Trabzon çok önemli bir iş adamını bir büyük insanı bir fahri diplomatını kaybetti. Bugün, diplomat diyorum çünkü onun tek derdi bu şehri tanıtmak ve dünyaya anlatmaktı.

Uzungöl’ün, Meryemana’nın Ayder’in babasıydı… Tüm dostlarını oralarda ağırlar, hep bu şehrin önemini anlatırdı o…

Of İlçesinden Hacı Bahattin Ulusoy’un 6 oğlundan biri olan Ali Osman Ulusoy, baba mesleği olan otobüsçülüğü yıllarca sürdürürken aile büyür ve kardeşler İstanbul, Ankara ve Samsun’a yerleşir. Ali Osman Ulusoy Trabzon’da kalır. 1967 yılında İdman Ocağı, İdmangücü ve Martıspor’un birleşmesi gündeme gelince bu şehrin önde gelen isimleri kendisine gidip ‘Kulüplerin birleşmesinde ve yönetim kurulunun oluşmasında sıkıntı yok ancak başkanın belirlenmesinde çok büyük sıkıntı var gel bu işin başına sen geç Trabzonspor sizin isminiz altında kurulsun’ derler.

Merhum Ulusoy anlatıyor; Sabahlara kadar süren toplantılar yaptık. Yemedik içmedik. Günlerce 1 veya 2 saat uyku ile ayakta kalmaya çalıştık. Sonunda Trabzonspor benim başkanlığımda kuruldu. Benden sonraki başkanlar döneminde lig şampiyonluğunu Anadolu’ya taşıyıp  bize büyük mutluluklar yaşattı. TS bu şehrin futbol fabrikası ve çok önemli bir enformasyon aracıdır. Bu şehrin Trabzon’un adını tüm dünyaya duyurmuştur derdi.

50 yıl önce merhum Muharrem Melek’in TTSO Başkanlığı döneminde meclis başkanı seçilen Ulusoy yapılan kulislerle çok kısa zamanda TOBB Yönetimi'ne girer. Eski başkanlar Mehmet Yazar, Ersin Faralyalı, Yalım Erez ve Fuat Miras döneminde TOBB Başkan Yardımcılığı yapar. Başkan Miras’ın istifasının ardından TOBB Başkanvekilliğini yürütür ve bugünkü TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu yedekten yönetim kuruluna alır ve TOBB Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirilmesini sağlar. Hisarcıklıoğlu, Ulusoy’un gücünden korkarak, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren’i TOBB Yönetimi’ne alır ve Eren meclis Başkanlığı’na aday olur. 47-46 gibi 1 oy farkla Meclis Başkanlığı’nı kazanır. Şirket ortaklarından ayrılınca Eren TTSO ve TOBB yönetiminden istifa eder. Meclis üyeleri Ulusoy’u tekrar göreve çağırırlar. Meclis başkanlığına yeniden seçilen Ulusoy kimseye kırılmaz, kızmaz herkesi kucaklar ve görev süresini tamamlar ve yeniden seçilir. Oda meclis üyelerinin tamamının oyuyla yani 69 oyla TOBB üst kurul delegesi seçilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde TTSO ziyaretlerinde tren yolu gündeme gelir. Ulusoy tren yoluna bu bölgede ilgi yok. Samsun örneği ortada, yıllardır tren Samsun'a hiç bir şey getirmemiştir. İş adamları trenden daha hızlı giden depodan depoya mal taşıyan treyleri tercih ediyorlar. Eğer Hava ve Deniz Taşımacılığına verdiğiniz ÖTV'siz mazotu Kara taşımacılığına verirseniz nakliye ucuzlar. Bu alım satım fiyatlarına, vatandaşın eşyasına, giyimine kuşamına, yemesine, içmesine dolayısıyla maliyete yansır. Lojistik bölgeye çok bel bağlıyoruz sonunda bu bir ambardır, makinedir, teçhizattır. Büyük bir istihdam sağlamaz. Bu ilde işsizliği biraz olsun çözecek istihdam sağlayacak projeler sunalım, biraz gerçekçi olalım dedi. 87 yıllık ömründe ilk defa hastaneye yattı tedaviye alındı. Kendisini tedavi eden hemşerisi Prof. Dr. Ali Akyüz’e ben burada yatacak adam değilim be Dr. beni buradan bir an önce çıkart der. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamaz. Önceki gün öğle saatlerinde hayata gözlerini yumar. Çok sevdiği şehri Trabzon’un of ilçesinde ebedi istirahatgahına çekilir. Güle, güle Ulusoy… Seni hiç unutmayacağız… Rahat uyu… Seni hiç kimse unutmaz ve sen hep gönlümüzde hep bizimle yaşayacaksın… Ruhun şad mekânın cennet olsun…

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum