TÜBA Yaz Okulu Başladı

TÜBA tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle hazırlanan Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği (TDUBAB) “Temel Bilimler ve Akademik Hayatın Gereksinimleri” Yaz Okulu TÜBA Rabi Medrese’de başladı.

TÜBA Yaz Okulu Başladı
27 Eylül 2022 - 20:42
Programda yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası çalışmalarını yürüten akademisyenler yer alıyor. Tematik dersler bilim ve akademi dünyasının önemli başlıklarından olan yaratıcı yayınlar, araştırma teknikleri, bilimde şüphe, eleştirel yaklaşımlar,  akademide dürüstlük ve akademik etik konularıyla desteklenen Yaz Okulu’na Arnavutluk, Azerbaycan, Cezayir, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan ve Türkiye’den 24 bilim insanı katılıyor.
Bilim insanları Yaz Okulumuzda öğrencilerimizle buluşuyor.
Programın açılışında konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker,  TÜBA Yaz Okulu’nun 2017 yılından bu yana “Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İşbirliği” temasıyla düzenlendiğini hatırlattı ve “2022, Birleşmiş Milletler tarafından Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı (IYBSSD2022) ilan edildi. Bu kapsamda TÜBA Akademi Konseyi olarak Yaz Okulu'nun konusunu temel bilimler, başlığını ise ‘Temel Bilimler ve Akademik Hayatın Gereksinimleri’ olarak değiştirdik. Çok sayıda TÜBA Üyesiyle birlikte Türkiye’nin farklı üniversite ve kurumlarından bilim insanları Yaz Okulu öğrencilerimizle buluşuyor” dedi.

“Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030”un, Birleşmiş Milletler üyeleri için dünyanın dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde kalkınması üzerine anlaşmaya vardığı önemli bir program olduğunu söyleyen Başkan Şeker, “Temel bilimler, dünyanın yaklaşık 8 milyarlık nüfusunun etkisini anlamamızı sağlar. Temel bilimler ayrıca ozon tabakasının korunması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması, canlıların yok olmasının önlenmesi gibi konulara da odaklanır. Yani temel bilimler yaşamdan kopuk değildir. Temel bilimler, yeniliği teşvik eden büyük teknolojik ilerlemelerin temelinde olduğu kadar geleceğin profesyonellerini yetiştirmek ve geleceklerini etkileyen kararlarda yer alabilecek nüfus kapasitelerini geliştirmek için de gereklidir” dedi.
TÜBA Asli Üyesi ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ise konuşmasına TÜBA Rabi Medrese’nin Osmanlı akademik hiyerarşisi içinde en üst noktayı temsil eden Süleymaniye Külliyeleri içinde yer aldığı bilgisini vererek başladı ve  Akademi’nin Encümen-i Dâniş’e dayanan tarihi detayları hakkında konuştu. TÜBA Yaz Okulu’nun Covid-19 küresel salgını dolayısıyla iki yıldır yapılamadığını hatırlatan Prof. Yurdusev, 2022 yılında yeniden bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yaz Okulunda “Basic Science for Information and Communication Technologies, Space Technologies and Turkey, The Importance of Basic Sciences in Life” gibi 18 başlıkta ders açıldığını söyleyen Prof. Yurdusev katılımcılara başarı diledi.
Dört gün sürecek olan programda TÜBA Asli Üyeleri; TÜBİTAK Başkanı, Prof. Dr. Hasan Mandal, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Arslan ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Prof. Dr. İbrahim Dinçer ise online erişimle derslerini verirken Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercan Öztemel, ODTÜ’den Prof. Dr. Bilge Demirköz, Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nihat Berker, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan da ilerleyen toplam 5 gün süresince Yaz Okulu’nun eğitmenleri arasında yer alıyor. Ayrıca YTÜ’den Prof. Dr. Taylan Yetkin, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet İşleyen, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) Doç. Dr. Ahmet Aygün, Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lokman Kuzu da bursiyerlere ders verecek.
Yaz Okulu düzenlenecek olan sertifika töreninin ardından Boğaz Gezisi ile sona erecek.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum