TÜBA'nın Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesinde "Karadeniz" Detayı

TÜBA ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin (FSMVÜ) “Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi”nin “Millî Mücadele’de Karadeniz” başlıklı III. Çalıştay ve Sempozyumu Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde 24-26 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

TÜBA'nın Millî Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesinde "Karadeniz" Detayı
21 Haziran 2022 - 16:35
Proje, Türkiye’nin Millî Mücadele ile ilgili hafızasını, yedi bölge başlığında bu bölgelerdeki şehirlerden yola çıkarak hatırlatmayı amaçlıyor. Proje, bireylerde hafızanın işlevini toplumlarda tarihin gördüğü varsayımından hareket ediyor. Türk toplumunun ortak hafızasına dayanan bir Millî Mücadele belleği oluşturulması amaçlanıyor. Yapılan çalışmalarla bir ulusun tarihinin bütün toplumsal unsur ve katmanların birlikte yaşadığı ve hatırladığı bir tarih olduğu ortaya konulmaya çalışılıyor. Proje kapsamında; şimdiye kadar Milli Mücadele, Mücahede-i Milliye, İstiklal Harbi, Bağımsızlık Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Ulusal Bağımsızlık Savaşı başlıklarında literatürde çalışılan "1918-1923 Millî Mücadele" döneminin yerel dinamikleri daha kapsamlı açıdan ele alınacak “Türkiye 1918-1923 / Millî Mücadele’nin Yerel Tarihleri” üst başlığı altında yedi bölgedeki Millî Mücadele yıllarının anlatıldığı, ülkenin Millî Mücadele tarihine katılımcı, kapsayıcı, yeni bir bakış getiren seri bir eser yayınlanacak.
24 üniversiteden 35 bilim insanı yerel tarihi mercek altına alacak
2021 yılında hayata geçirilen projede Gaziantep ve İstanbul’un ardından Çorum’da düzenlenen son program “Millî Mücadele’de Karadeniz” Sempozyumu Hitit Üniversitesi Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve TÜBA Asli Üyesi, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve FSMVÜ Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Göleç’in konuşmalarıyla başlayacak.
Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Selvi’nin “Millî Mücadele Tarih yazımı; Yöntem ve Kaynak Arayışları Üzerine Gözlemler”iyle açılacak olan Sempozyum programı TÜBA Asli Üyesi İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun M. Emecen’in “Uzak ve Yakın Tarihimizde Karadeniz Kentleri” başlıklı konferansıyla devam edecek.
İki gün sürecek olan programda Sempozyum kapsamında Millî Mücadele’de Doğu Karadeniz, Millî Mücadele’de Orta ve Batı Karadeniz, Millî Mücadelede Çorum ve Değerlendirme” başlıklarıyla dört oturum düzenlenecek. Çalıştay kapsamında ise Batı Anadolu, Güneybatı Anadolu, Güney Anadolu, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Batı ve Doğu Karadeniz, Trakya, Güney Marmara, İç Anadolu, Ankara ve İstanbul’un yerel milli mücadele tarihi detaylandırılacak. 26 Haziran günü düzenlenecek olan Alacahöyük - Çorum gezisiyle program sona erecek.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum