TÜBA'dan Türkiye'nin Alternatif Gıda Stratejisi

TÜBA, Türkiye’nin ulusal bilimler akademisi olmanın sorumluluğu ve bilimsel önceliklerin saptanması amacıyla incelemelerde bulunmaya, bu doğrultuda program ve projelerini yürütmeye devam ediyor.

TÜBA'dan Türkiye'nin Alternatif Gıda Stratejisi
27 Ekim 2023 - 17:08
TÜBA bu kapsamda hazırladığı bilim temelli rehberlik ve danışmanlık çalışmaları çerçevesindeki TÜBA-Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumlarının 4.sü olan  “Alternatif Gıda Kaynakları” sempozyumunu 11 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirecek.
Konunun tüm hatlarıyla Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde masaya yatırılacağını bildiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, alanında yetkin çok sayıda bilim insanı ve uzmanın sempozyumla bir araya getirileceği bilgisini verdi.
Başkan Şeker şöyle konuştu; “Akademi olarak çalışmalarımızda ülkemizin öncelikli ve stratejik alanlarına yönelik başlıkları ve dünya gündemindeki önemli konuları önceliyoruz. Uzun yıllardır çevrenin insan eliyle tahrip edilmesi, ekolojik sistemin bozulması, üretimin arttırılmasında kullanılan zararlı yöntemler, özellikle gıda tüketiminde israfın engellenememesi, dünya nüfusu demografik dağılım dengesizlikleri, mevcut gıda ve doğal kaynaklarının yetersizliği insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ve sürdürülebilir gıda kaynaklarını keşfetme gereksinimini ortaya çıkardı. Alternatif gıda kaynaklarının, gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, tedarik zinciri devamlılığı ve aynı zamanda ekonomik, sağlık ve ekolojik açıdan büyük bir öneme sahip olması nedeniyle konuyla ilgili yeni üretim ve tüketim stratejilerinin ortaya konması gerekiyor. Bu sempozyum alternatif gıda kaynaklarına yönelik stratejiler belirleme ve önerilerde bulunabilme imkanı sağlayacak. Sempozyum sonunda konuşmacıların bildirileri kapsamlı bir kitap olarak yayımlanarak ilgili kurumlarla paylaşılacak ve politika üreticilerin faydasına sunulacak” dedi.
Şeker ayrıca TÜBA’nın görevlerini yerine getirmeye yönelik faaliyetleri çeşitli program ve pro­jeler şeklinde ve tematik çalışma grupları marifetiyle Akademi üyeleri ve bilim insanlarıyla katkılarıyla yürüttüğünü vurguladı. Ev sahipliği dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve ekibine, TÜBA-Gıda ve Beslenme Ça­lışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazim Şahin ve çalışma grubu üyelerine, bilim insanlarına, kurum ve kuruluş yönetici ve uzmanlarına verecekleri katkı dolayısıyla şimdiden teşekkür ediyorum dedi.
Program hakkında detaylı bilgi için: www.tuba.gov.tr




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum