TESK, Federasyonlar, Esnaflar Birliği ve Odalar derhal toplanmalı!

Mustafa Kara'dan TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Esnaflar Birliğine Sert tepki!

TESK, Federasyonlar, Esnaflar Birliği ve Odalar derhal toplanmalı!
21 Mart 2020 - 20:48
Samsun Kahveciler Odası Başkanı Mustafa Kara, Korona Virüs Salgını nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan destek paketinde Sanayi Sektörü ile İşadamlarına destek verilmesine rağmen, küçük esnafa destek sağlanmamasına sert tepki gösterdi.
Mustafa Kara, TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e de tepki göstererek, "Esnaf yoklama tehdidiyle kan ağlarken, Sayın Palandöken ve Esnaflar Birliği sessizliğini koruyor, esnafın hakkını savunmuyor!" dedi.
TESK,  Federasyonlar, Birlikler Esnafın Hakkını Savunmuyor!
Mustafa Kara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek paketini açıklarken TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun çok memnun olduğunu ve yüzünün güldüğünü belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Hükümetimizin Koronavirüs karşısındaki mücadelesini destekliyor ve olumlu buluyoruz. Salgınla mücadelenin tek çaresi, sokaklara çıkmamak, temastan kaçınmak ve hijyene dikkat etmek olarak açıklandı. Bunun için de insanların toplu olarak bulunabileceği işyerleri ve mekânlar kapatılırken birçok insan da çalışamaz ve iş yapamaz duruma geldi.
Sayın Cumhurbaşkanımız da ekonomik olarak destek verilen bir paket açıkladı. Bu pakette, konut kredileri, uçak bilet fiyatlarında KDV indirimi, sanayicinin ve sermaye sahiplerinin desteklenmesi gibi katkılar yer alırken, esnafa, memura, işçiye ve çiftçilere sadece kolonya maske düştü. Ama işin şaşkınlıkla karşıladığım tarafı, TOBB başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in de hazır bulunduğu ekonomik tedbirler paketinde esnaflara hiç bir şey verilmezken TESK Başkanı Bendevi Palandöken'in sessiz kalması ve başını öne eğerek dinlemesi idi.
Esnaf Evine Ekmek Götüremeyecek Durumda
Esnafları temsil etmesi ve haklarını koruması için yetki verdiğimiz Sayın Palandöken, orada sessiz kaldığı gibi, daha sonra da esnafın durumunu açıklayan, beklentilerini ortaya koyan hiçbir açıklama yapmamış ve tepki göstermediği gibi talepte de bulunmamıştır. Alınan önlemler nedeniyle zaten zor durumda olan esnaflarımız, işyerlerini kapatmak zorunda kalmış, işçilerini ya işten çıkartmak, ya da ücretli izin vermek suretiyle ekonomik olarak belki de aylar sürecek bir yokoluşa doğru gitmektedir.  İş yapamayan esnaf, vergi, SGK, Kira, Elektrik, Su, kredi ödemelerini yapmak zorunda olduğu gibi, para da kazanamadığı için evine ekmek de götüremeyecek duruma gelmiştir" dedi.
Esnafın Yokolmaması İçin Acil Önlem Alınmalı!
Ekonomik tedbir paketinde küçük esnafa sadece kolonya ve maske düştüğünü ifade eden Mustafa Kara, " Ekonomik tedbir paketini sessizce ve gülümseyerek karşılayan TESK Başkanı ve Federasyon başkanlarını kınıyorum. Esnafın batmaması, krizin bir kaç ay sonra esnafın yokolduğu, ailelerinin, kendilerinin ve çalışanlarının ekonomik olarak kalıcı şekilde çöktüğü bir Türkiye istemiyorsak, esnafa derhal, kira, pirim, vergide erteleme, kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi ve faiz alınmaması, taksitlerin biriktirilmeden ötelenmesi, kredi ve geçinme desteği verilmelidir.
Vergi ve SGK, banka, Kooperatif kredileri borçları yeniden yapılandırılmalı, faizler silinmeli,  mücadele süresince esnafa geçinebilmesi için ödenek ayrılmalıdır. TESK ve bağlı federasyonlar derhal toplanarak bu önlemlerin hayata geçirilmesi ve işyerlerini kapatan esnafın yokolmaması için gerekeni yapmalıdır. Özellikle alınan önlemler arasında olan işyeri kapatmaları, lokantalarda uygulanan önlemler kapsamında temasın en az ve en hijyenik olduğu ortamlara sağlandıktan sonra, tam kapatma değil, kısmen kapatma şeklinde uygulanmalıdır" diye konuştu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum