TEKKEKÖY'Ü ÜNİVERSİTEYE BAĞLADIK

Samsun Büyükşehir Belediyesi Selahattin Ereren Su Arıtma Daire Başkanlığı'nda düzenlenen toplantı sonrasında Büyükşehir Belediyesi ve OKA tarafından yapılan Cross Glow Türbin'in açılışını gerçekleştir

TEKKEKÖY'Ü ÜNİVERSİTEYE BAĞLADIK
23 Kasım 2017 - 13:51
Samsun Büyükşehir Belediyesi Selahattin Ereren Su Arıtma Daire Başkanlığı'nda düzenlenen toplantı sonrasında Büyükşehir Belediyesi ve OKA tarafından yapılan Cross Glow Türbin'in açılışını gerçekleştirdi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Tekkeköy’ü raylı sistemle üniversiteye bağladık” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Selahattin Ereren Su Arıtma Daire Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya ve incelemelere ayrıca, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, DSİ 7inci Bölge Müdürü Nazmi Koçak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Öncel, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanı Vekili Nihat Soğuk, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen katıldı.
SU İHTİYACININ KARŞILAMASI İÇİN KULLANIYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi Selahattin Ereren Su Arıtma Daire Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Selahattin Ereren Su Arıtma Tesisi, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yıllardır şehrin su ihtiyacının karşılaması için kullanıyor. Belediye tarafından su artıma tesisine yapılan HES ile birlikte arıtılmak için tesise gelen sudan elektrik üretilecek. Tesis kendi kendisini üç yılda amorti edecek. Çakmak Barajı’ndan arıtma tesisimize gelen su, yukarıdan geldiği için potansiyel enerji ile geliyor. Suyun çıkışı, buraya oranla daha yüksekte. Bu suyun baraja girme ağzı var. O ağza su girerken kuracağımız bir türbinle ‘potansiyel enerjiyi çevirip, elektrik enerjisi üretebiliriz dedik“ dedi.
BUGÜN JENERATÖRÜMÜZÜ DEVREYE SOKACAĞIZ
Bu enerji de tesiste kullandığımız elektrik harcamasına katkı sağlar düşüncesi ile  tesisi yaptıklarını belirten Başkan Yılmaz, "OKA’dan 700 bin TL.- katkı aldık. Toplamda 2,6 milyon TL. maliyetle bir jeneratör kurduk. 0,5 megavatlık bu jeneratör, buranın enerjisini belli oranda karşılıyor. 2,6 milyon TL’ye mal olan bu tesis, ürettiği enerjiyle 3 yılda kendini amorti edecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bu proje için katkı aldık. Bu ve buna benzer yenilenebilir enerji işlerini yapıyoruz. Böylece aşırı derecede elektriğe dayalı olan raylı sistem ve tesislerin elektrik harcamalarını belli bir oranda telafi ediyoruz. Enerji ülkeler açısından çok önemli bir konu. Bugün jeneratörümüzü devreye sokacağız ve elektik üretmeye başlayacağız. Tesisimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
BU TESİS 2-3 SENEDE MALİYETİNİ AMORTİ EDECEK
Ülkedeki dövizlerin yurt dışına çıkışının engellenmesi için böyle elektrik üretim sistemlerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Vali Osman Kaymak konuşmasında, "Bu tesiste, içme suyundan elde edilen kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek büyük bir fayda ortaya koyuldu. Son yıllarda gerçekten ülkemizde yenilenebilir enerjiler çok destekleniyor. Buna da ihtiyacımız var. Türkiye’nin yurt dışına ödediği dövizin büyük miktarı enerjiye gidiyor. Özellikle bunu doğalgaz alımı için harcıyoruz. Kendi kaynaklarımızın enerjiye dönüştürülmesi çok önemli bir konu. Nerede küçük bir imkân varsa bunun enerjiye dönüştürülerek insanlığın hizmetine verilmesi çok önemlidir. Bu hizmet için arkadaşları tebrik ediyorum. Bu tesis 2-3 senede maliyetini amorti edecek. Ülkemize ve belediyeye katkı verecek bu projeye imza atanlara teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum “dedi.
BUNU ÇOK ÖNEMSİYORUZ VE DESTEKLİYORUZ
"Samsunumuzun kalkınması ve ilimizde istihdamın sağlanması için bütün kurumlarımızla birlikte çalışıyoruz" diyen Vali Kaymak," Halkımızın daha refah içerisinde çalışması için gayret ediyoruz. Samsun son yıllarda turizm değerlerini fuarlarla birlikte öne çıkarmaya başladı. Bunu çok önemsiyoruz ve destekliyoruz.  Samsun dört ulaşım aksına sahip Türkiye’nin nadir illerinden birisidir.  İlimizde bu değerleri daha iyi değerlendirebilir miyiz diye çalışmalar yapıyoruz. İyi niyet içerisinde aslolan halkımızın refahıdır. Aslolan millettir. Milletin ihtiyacı söz konusu olduğunda kesinlikle kurumsal öncelikten kaçınıp insanların faydasında olan ihtiyaçları öncelediğimize de göreceksiniz ki, Samsun daha çok yaşanabilir, refah seviyesi yüksek ve kalkınmış bir Samsun olacaktır. Bu tesisin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum“ şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Osman Kaymak ve beraberinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Yusuf Ziya Yılmaz ve diğer protokol üyeleri Büyükşehir Belediyesi ve OKA tarafından yapılan Cross Glow Türbin'in açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından tesisi gezerek incelemelerde bulunan Vali Osman Kaymak, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum