TASARRUF DA, KİMİN İÇİN?

TASARRUF DA, KİMİN İÇİN? Başta Başbakan olmak üzere tüm hükümet üyeleri, 2015 yılında özellikle kamu harcamalarında tasarrufa gidileceği yönünde açıklamalar yapıyorlar

07 Kasım 2014 - 02:03
TASARRUF DA, KİMİN İÇİN?

Başta Başbakan olmak üzere tüm hükümet üyeleri, 2015 yılında özellikle kamu harcamalarında tasarrufa gidileceği yönünde açıklamalar yapıyorlar.
O nedenle 2015 yılı içinde memurlar, emekliler, asgari ücretliler ve kamuda çalışanlara % 3’ü geçmeyen miktarlarda artışlar öngörülüyormuş..
Biz bundan önceki yazılarımızda 2015 yılının özellikle dar gelirliler ve emekliler için 2014’ten daha zor geçeceğini yazarak hatırlatmıştık.
2015 yılı programına göre, kamuda tasarruf önlemleri adına kırtasiyeden, temizliğe kadar tüm alanlarda kısıtlamalara gidilecekmiş…
Sevsinler…
Bugünlerde ulusal basının manşetlerinden düşmeyen ve ülke ekonomisine zerre kadar yararı olmayan yatırımlara harcanan milyonlara ve de kamudaki lüks arabalara verilen onca paralara, alınan artı uçaklara ödenen milyonlar neyin nesi peki?

ASGARİ ÜCRETLİYE 3+3

Bakanlar Kurulu’nun 2015 yılı Program kararı Resmi Gazetenin  dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Buna göre, halen brüt 1.134 TL düzeyinde olan asgari ücret için gelecek yıl yüzde 3 artı 3 zam verilmesi planlanmış.
Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor ve aralık ayı sonunda açıklanıyor.
Bu nedenle programda yer alan oranlar kesinlik taşımıyor, ancak hükümetin bu konudaki hazırlığını göstermesi açısından önem taşıyor.

DİĞER ÜCRETLİLER İÇİN DE ZOR GEÇECEK

Programda yer alan bilgilere göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları da benzer bir şekilde artırılacakmış.
Bu kapsamda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.63 oranında artırılacakmış.
Memurlar için de Memur-Sen’le yapılan toplu sözleşme kapsamındaki hükümler geçerli olacakmış.
Bu çerçevede memur maaşları ve memur emekli aylıkları 2015 yılının Ocak ayında yüzde 3 ve Temmuz ayında yüzde 3.63 oranında artacakmış. Yüzde 3’ün üzerine gelen 0.63 ise enflasyon farkı olarak memur ve emekliye verilecekmiş.

HER YERDE TASARRUF

Kamu da sıkı tasarruf tedbirlerinden payını alacakmış 1 Ocak 2015’ten itibaren..
Bu çerçevede, savunma ve güvenlik giderlerinde reel artış yapılmayacak; buna karşılık kırtasiye ve büro malzemesi alımları, temizlik hizmetleri, temsil, tanıtma ve personel taşıması hizmetlerinde tasarruf
edilecekmiş.
Bununla birlikte, 2015 yılı içerisinde özel okul desteği programı kapsamında 0,6 milyar TL harcama yapılacakmış.
Ayrıca, 2015 yılında yapılacak genel seçimler nedeniyle siyasi partilere yardım için 0,5 milyar TL; genel seçim giderlerine yönelik olarak 0,3 milyar TL ödenek ayrılacakmış...

Dikkat ettiniz mi bilmiyorum;
Bakınız tasarruf edilecek kalemler hep eften püften şeyler.
İktidar istediği yerlere oluk gibi para akıtıyor.
Yokluk ve tasarruf sadece garibana sıra geldiğinde akla geliyor.
İşte adaletsizlik burada. Onu hatırlatalım dedik.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum