TARIMSAL ÖĞRETİMİNİN 171'İNCİ YILI DÖNÜMÜ KUTLANDI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof

TARIMSAL ÖĞRETİMİNİN 171'İNCİ YILI DÖNÜMÜ KUTLANDI
11 Ocak 2017 - 00:25
7-bos-kalip-haberOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin TOSUN konferans salonunda 'Tarımsal Öğretiminin 171'inci Yılı dönümü Kutlama Töreni düzenlendi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu'nda gerçekleştirilen törene Vali İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Taşan, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail KEMALOĞLU, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir Tarım İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, öğretim görevlileri, öğrenciler, çiftçiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı
2ŞART MIDIR’ GİBİ KONULARI TARTIŞABİLİRİZ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç yaptığı konuşmasında, “ Az tercih edilen mesleklerde tercih sayısını artırmak için mezunların iş bulabilme oranını artırmak gerektiği açık bir gerçektir. Tercih edilebilirliği artırmak adına mühendislik gereken alanlarla, gerekmeyen alanı birbirinden ayırmak adına bunları da tartışmak gerekir mi? diye düşünüyorum. Mesela; ‘tarım makineleri bölümü, makine mühendisliği içerisinde olsa nasıl olur, tarımsal yapılar ve sulama inşaat mühendisliği içerisinde olsa nasıl olur, bahçe bitkileri bölümü mezunları mühendislik eğitimi alması şart mıdır’ gibi konuları tartışabiliriz. İnsan kaynağı ve mali kaynakların daha verimli kullanılması bakımından bunları düşünebiliriz" dedi.
4ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER, İLERLEMELER KAYDEDİLMİŞTİR
Tarımın insanoğlunun varoluşundan itibaren, insanoğlu ile gelişimini sürdürmüş en önemli ve eski mesleklerden birisi olduğunu vurgulaya Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Taşan," Türkiye'de kullanılan tohumluk hububat tohumunun yüzde 35'i, yem bitkisi tohumunun yüzde 50'si kurumumuz tarafından üretilmektedir. 40 bin büyükbaş, 200 bin küçükbaş, bin 300 damızlık safkan Arap atı olmak üzere ülkemizin tohumluk ve damızlık alanında önemli bir ihtiyacını gideren kurumlarından biriyiz. Ülkemizde her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da çok önemli gelişmeler, ilerlemeler kaydedilmiştir. Bugün baktığımızda 2005 yılından beri Avrupa'da tarımsal hâsıla anlamında birinci sıradayız. Dünyada da ilk 10 ülke arasında yer almaktayız. İhracatımız her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.
1TARIMIN SAMSUN EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK
Samsun’un gayri safi milli hasılasının yüzde 25’ini tarım alanlarının ve üretiminin oluşturduğunu hatırlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun tarımda yüzde 25 oranla Türkiye ortalamasının 2 buçuk katı üstünde yer alıyor. Tarım alanlarının korunması ve geliştirmesi konusunda yerel yönetimlerin sorumluluk almasını sağlayan Tarım Bakanlığı’mızın da hassasiyetine dönük bir yaklaşım sergileyerek Samsun’da tarımı geliştirmeye yönelik faaliyetler içindeyiz. Belediyecilik ile ilgili olan tarım alanlarının korunması ve kollanması konusunda son derece hassasım. Ama mücavir alanlar içerisinde kalmış, hayvancılık veya diğer faaliyetler için hiç kullanılmayan, kullanma şansı da olmayan bir takım meralar için ‘bura mera alanı buraya ellersen çarpılırsın’ demekte doğru bir şey değil. Oralara bir şeyler yapmak zorunda kaldığımızda yapmalıyız” dedi.
SAHİL KENARINDA VE TARIM ALANLARINDA SANAYİLEŞMEYE KARŞI MÜCADELE
Sanayicilerin denize yakın alanlara konuşlanmasının çevre düzeninin bozulmasına ve tarımsal alanların yok olmasına sebep olduğunu ve bu konularla mücadele ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, “1999 yılında belediye başkanı Samsun’un çevre düzenleme planı olmadığını dile getirerek, “Bunun üzerine 1999 yılında oturduk aşağı yukarı 3 yıl süren bir çevre düzeni planı yaptık. O zamanlarda Türkiye’de belki de sadece 3-4 şehirde çevre düzen planı vardı. Şu anda Samsun’un doğusundaki havaalanından, Çarşamba ovasından, Terme’ye kadar olan kısımda özellikle sahil kesiminde bulunan sanayi tesisleri ve yapılaşmaya yönelik olan eğrileri kırmak için o çevre düzeni planını son derece güzel kullanıyoruz. Ama sanayiciler de hep sahilde denizin kenarında olmak istiyor. Yükleme boşaltma işlerini rahat yapabilmek için, pazara sürebilmek için çözüm olarak görüyor. Tarım alanlarının yok olmaması için sahil kenarında sanayileşmeye karşı mücadele veriyoruz” diye konuştu.
MÜHENDİSLERE ALTIN ÖNERİLER
Mühendis adaylarının öğretimlerini tüm zorlukları yaşayarak tamamlamaları gerektiğini belirten  Başkan Yılmaz, “Çocukluk yıllarım tütün tarlalarında geçti. Çiftçiler, ‘Ziraat mühendisleri anlamıyor işten. Kitabın ortasından konuşuyorlar. Bizim çektiğimiz sıkıntıları anlamıyorlar. ‘ derdi. Bu aklıma kazınmış olmalı ki, eğitimimi sadece kitaplardan edineceğim bilgilerle sınırlandırmadım. Mesleğim ile ilgili her şeyi uygulamalı olarak öğrenmeye çalıştım. Muhakkak ve muhakkak mühendislik eğitimi esnasında ayağımıza çizmeleri giymeliyiz ve çamur, batak tarlanın içinde bu eğitimi sürdürmeliyiz. Düşüp diziniz kanaya kanaya, çamura bata çıka, üstünüzün kirlenmesine aldırmadan eğitiminizi sahada tamamlamalısınız. Ancak o zaman çiftçinin halinden anlarsınız. Tarımsal faaliyette olan çiftçimizin, tarladaki rençberimizin gözündeki, ‘bu kitabın içinden bir şeyler söyler, ama bizim sıkıntımızdan anlamaz’ kanaatini böyle kırabilirsiniz” diyerek mühendis adaylarına önerilerde bulundu.
3EĞER BUNU BECERİRSEK MESAFE ALIRIZ
Bugün Çalışan Gazeteciler Günü, gazeteci arkadaşlarımın, meslektaşlarımın gününü ve ayrıca aynı zamanda İdareciler Günü ben dâhil tüm idarecilerin idareciler gününü kutluyorum vurgusu yapan Vali İbrahim Şahin, "Ziraat Fakültesinde böyle bir program yapılıyor olması beni heyecanlandırıyor. Samsun’a geldiğim günden beri vurguladığım bir konu var. Özellikle üniversite, kamu, belediyeler, halk ve sanayi işbirliği oluşursa mesafe alırız. Yoksa diğer türlü üniversite kendi bünyesinde mücadelesini sürdürürse, biz aşağıda bir şeyler yapmaya çalışırsak, yöneticiler kendi işlerini yaparlarsa, vatandaş bildiğini okur. Böyle gideriz. Halbuki biz biraz ezberi bozmak durumundayız. Yeni bir bakış açısı getirmemiz gerekiyor. Eğer bunu becerirsek mesafe alırız. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra olan olayları, hep beraber ekranlardan, sosyal medyalardan, konvansiyonel medyadan izliyoruz" şeklinde konuştu.
TARIM ÜRÜNLERİNE YÖNELTMEMİZ LAZIM
Ülkemiz üzerinde nasıl oyunlar oynandığı bir şekilde ortaya koyulmaktadır ifadesini kullanan Vali Şahin," Onun için bizim dünden daha fazla çalışmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Benim öğrencilerimize sıkça vurguladığım bir konu var. Eğer yabancı dil konusunu aşabilirsek ciddi anlamda mesafe alırız. Tarımla uğraşacaksak yanı başımızdaki komşuyu ıskalarsak bu ciddi sorun oluşturur. Rusça konuşan 350 milyon insan var. Kapı komşumuzun dilini bilmezsek onlarla anlaşma şansımız olmaz. Onun için bizim Rusçayı öğrenmemiz gerekiyor. Belki bu gün değil ama yarın, öbür gün mutlak suretle gerekli olacak. Bizim gerçekten çok önemli iki tane ovamız var. Gerek Çarşamba ovası gerek Bafra ovasını artık klasik köylümüzün oraya kendi istediği gibi açılabildiği, kendi istediği ürünleri ektiği bir alan olmaktan çıkarıp, üniversitenin vaziyet ettiği çok daha üst düzeyde para kazanılabilecek tarım ürünlerine yöneltmemiz lazım. Ben sizlerin tarım bayramınızı kutluyorum. Bizler çok ciddi anlamda seferberlik ruhuyla ülkemizi kalkındıracağız ve ayağa kaldıracağız. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
VALİ ŞAHİN GÜNÜN ANISINA GENEL MÜDÜR KEMALOĞLU’NA PLAKET VERDİ
Konuşmaların ardından Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, ’Tarım Piyasalarına Bakış’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Vali İbrahim Şahin, günün anısına Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’na plaket verdi. Plaket ve biniş törenin ardından Türk Halk Müziği dinletisi gerçekleştirildi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum