Tarım Danışmanları 21 Ekim Cuma Günü Ulus'ta

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sisteminin yaygın ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla 2009 yılından beri Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri desteklenmektedir.

Tarım Danışmanları 21 Ekim Cuma Günü Ulus'ta
18 Ekim 2022 - 19:13
Tarımsal yeniliklerin, gelişmelerin, tarımsal bilgi ve teknik uygulamaların çiftçilerimize aktarılmasında ülkemiz tarımın kalkınmasında Tarım Danışmanları önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bu amaca uygun olarak Tarım Danışmanları zaman içerisinde Ziraat Odaları, Birlikler, Tarım Kredi Kooperatifleri ve serbest tarım danışmanları özveriyle hizmet etmeye devam etmişlerdir. Tarım Bakanlığımız her yıl Resmi Gazetede çıkartmış olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık tebliği ile danışmanlık hizmetleri devam ettirmiştir.
2022 yılı itibari ile Ziraat Odaları ve Birliklerde görev yapan Tarım Danışmanı sayısı 1200 kişi olduğu ve bu sayınında ortalama 400 kişisinin emekli olduğu göz önüne alınırsa toplamda 800 Tarım Danışmanının bakanlık bünyesinde geçmesi sahada görev yapacak teknik eleman sayısını arttıracaktır.
Aşağıda Tarım danışmanlarının mağduriyetini gösteren maaş çizelgesi vardır eğer bu şekilde devam edecekse hiçbir oda ve birlik tarım danışmanı çalıştırmayacaktır.
Biz Tarım Danışmanları bu mağduriyetimiz için 21 Ekim Cuma günü saat 13.00 da Ankara Ulus meydanında Basın açıklaması yapacağız Siz Değerli Basınımızın da yanımızda olmasını sesimize ses olmanızı sizlerden istirham ediyoruz.
Basın Açıklamamıza

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez
Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı
TAR-DER Derneği Başkanı Mahmut Kaytan konuşma yapacaklardır.
2021 yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti desteği 52.000 TL olarak açıklanmıştır. Açıklanan destek miktarı asgari ücretin çok altında kalmış ve tarım danışmanları mağdur olmuşlardır. Danışma ücretlerinin asgari ücrete tamamlanması için tarım danışmanı çalıştıran odalar, birlikler ve kooperatifler kendi ödeneklerinden tamamlamak zorunda kalmışlardır.
Bakanlığın vermiş olduğu 52.000 TL destek, 12 aylık dilimlere bölündüğünde bir danışmana aylık bazda, brüt olarak 4333 TL gibi bir rakam ortaya çıkmıştır. Bu brüt ücret üzerinden, 2166 TL olan S.G.K giderleri ve vergiler düştüğünde danışmana net olarak aylık bazda 2167 TL ücret kalmaktadır.
2167 TL olan net ücretin 5500 TL olan asgari ücrete tamamlanması için tarım danışmanı çalıştıran odalar,  birlikler ve kooperatifler 3333 TL kendi ödeneklerinden bu açığı tamamlamak zorunda kalmışlardır.
Odalar, birlikler ve kooperatifler bunun yanı sıra tarım danışmanlarının araç ve yakıt giderlerini, kırtasiye giderlerini, dosya ücreti giderlerini, yol ve yemek giderlerini, danışmanlar için tutulan büronun kira, elektrik ve su giderlerini ve benzeri giderleri karşılayarak büyük bir mali külfetin altına girmişlerdir.
Yeni açıklanan asgari ücret ile birlikte Tarım Danışmanları büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum