Sudan'da Arazi Kiralayıp Kendi Ovalarımızı Yok Ediyorlar!

Türkiye’de Tarım Politikalarında Kötü Yönetimin ve Beceriksizliğin İlanı Sudan’da arazi kiralayanlar kendi ovalarımızı yok ediyorlar!

Sudan'da Arazi Kiralayıp Kendi Ovalarımızı Yok Ediyorlar!
01 Aralık 2023 - 14:03
Konuya ilişkin 7899 nolu Cumhurbaşkanı Kararı, 01 Aralık 2023 Tarihli ve 32386 Sayılı Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, 2018 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Sudan’da TİGEM'in bağlı ortaklığı olarak kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Şirketinin tasfiye edilmesi kararlaştırıldı.
Türkiye’nin AKP’li yıllarında 35 milyon dönümden fazla tarım arazisi tarımdan çıktı. Yaklaşık 50 milyon dönüm ekilmesi gereken tarım arazimiz için ve kendi çiftçimiz için yatırım yapılmayıp 10 milyonlarca Dolar Sudan topraklarına gömülmüştür. Ülkemizin servetini, halkımızın vergilerini ne olduğu belli olmayan, hiçbir güvenliği olmayan ülkelerde çarçur etmek açıkça art niyetli kötü yönetim değil de nedir?
Türkiye’nin tarım politikalarının temeli Cumhuriyetimizle yaşıttır. Cumhuriyetimizin ilanından üç gün sonra 1 Kasım 1923 tarihinde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Ulusal ekonominin temeli tarımdır” dediğini ve 1925 yılında çıkarılan 682 sayılı yasa ile ülkemizde ziraatın gelişmesi için her çeşit fidan ve tohumların çiftçiye bedelsiz dağıtımının sağlandığını bir kez daha AKP iktidarına ve küçük ortaklarına hatırlatmak isteriz.
Böylesine tarihsel tarım birikimleriyle, toprak zenginliğiyle, yedi farklı coğrafi bölgesi ve dört iklimiyle ülkemizin tarım potansiyelini değerlendirmek yerine iç çatışmaların hüküm sürdüğü çöl iklimlerinde tarımsal maceralar aramak çiftçimize hakarettir.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunun 31 Mayıs 2022 tarihli tutanaklarına göre Sudan’da kurulan şirket için o tarihe kadar harcanan para 10 Milyon Dolar’dır.  Bu para nereye harcandı ve kim için harcandı?
Bu şirketi kuranlar, bu şirkette yöneticilik yapanlar aldıkları maaş ve diğer ödeneklerin hesabını vermelidir. Belli ki halkımızın vergilerinden kesilen bu para AKP’nin kadroları için harcanmıştır.
Buradan Tarım ve Orman Bakanına sesleniyorum;
*
Gelin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Tarım Kanunu, Mera Kanunu başta olmak üzere ülke tarımının geliştirilmesi, çiftçilerimizin korunmasını ve desteklenmesini sağlayan kanunların tam olarak uygulanmasını sağlayın.
*Gelin Çarşamba Ovasında biyokütle görünümlü termik santral ve benzeri kirletici yatırımlara engel olun. Bafra Ovasının sebze hali görünümlü imara açılmasına müsaade etmeyin.
*Gelin Sudan’da arazi kiralama sevdası yerine kendi ovalarımıza, meralarımıza ve çiftçilerimize sahip çıkalım. Hem daha ucuz, hem yerli hem milli tarım politikasını uygulayın.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum