SMMMO'dan Muhasebe Haftası Açıklaması

Samsun Mali Müşavirler Odası (SMMMO), Muhasebe Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

SMMMO'dan Muhasebe Haftası Açıklaması
01 Mart 2024 - 10:43
Samsun Mali Müşavirler Odası Başkanı Dilaver Öğütcü yaptığı açıklamada; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin toplumun tüm kesimlerine tanıtılması, ülke ekonomisine ve iş dünyasına sunduğu değer ve faydaya ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla 1-7 Mart haftasının Muhasebe Haftası olarak kutlandığını bu kapsamda Samsun SMMMO olarak her yıl Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayan, ilişkili kurum ziyaretleri ve ilçe programları ile devam eden haftaya 8 Mart dünya kadınlar gününü de ilave ederek kutlamaları 8 Martta bitirdiklerini ifade etti.
Oda Başkanı Dilaver Öğütcü açıklamasında; 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren, 3568 sayılı Meslek Yasasına istinaden, Türkiye’de 125516 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 5074 Yeminli Mali Müşavirin TÜRMOB çatısı altında hizmet vermekte olduğunu, Samsun odasının ise 1055 üye ile bölgenin en büyük odası olduğunu belirtti.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin, kurumsallaşma sürecini tamamlayarak, üreten, canlı ve dinamik bir Türkiye için Kaliteli hizmet sunarak, Ülkemizin ve işletmelerimizin gelişimi için çalışan, ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez unsuru olmuştur sözleriyle açıklamasına devam eden Başkan Öğütcü odamız kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur, Başta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına verilmesi gereken, beyan ve bildirimlerin, hazırlanması, gönderimi, meslek mensuplarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca TÜİK, KGK, BDDK, SPK, EPDK, KOSGEB ve Hazine Müsteşarlığı gibi, ekonomideki diğer düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları da meslek mensuplarımızın hizmetlerinden yararlanmaktadırlar, Meslektaşlarımızın yaptıkları görevler, ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkı sunmaktadır.
Ülke ekonomisine bilgi ve birikimi ile sahip çıkan ve hizmet eden meslek mensuplarının işletmelerin güçlü ve vizyoner danışmanı olarak iktisadi hayatın geleceğine yön vermekte olduğunu belirterek sürekli gelişen ve dijitalleşen geleceğin dünyasında etkin bir şekilde yer almakta olduklarının ifade etti.
Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören meslek mensuplarının ve mali müşavirlik mesleğinin, önemli sorunları da bulunmaktadır dedi. Meslek yasasında 34 yıl geride kaldı ancak aşağıda başlıca sıralanan sorunların çözüm beklediğini belirtti.
*
Yaşanabilir bir mali tatil için yasal düzenleme yapılmalıdır.
*Meslek mensuplarının vermiş olduğu hizmetlerde KDV oranı indirilmeli, mümkün olamıyorsa tevkifat kapsamına alınmalıdır.
*Tahsilat sorununun çözümü için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
*Tahsilat ve beyanlarda KDV - Gelir Vergisi çelişkisi giderilmelidir.
*
Kapasite uygulamasına ve Ücret tarifesinde zaman esaslı ücret tarifesine geçilmelidir.
*SMMM stajyerleri kayıtsız şartsız teşvik kapsamına alınmalıdır.
*
Meslek Mensuplarımız KOBİ desteklerinden faydalandırılmalıdır.
*
Mücbir sebep halinin kapsamı genişletilmelidir.
*Nispi temsil kaldırılmalı veya düzenlenmelidir
TÜRMOB yönetimindeki 5 e 4 sorunu bir an önce çözüm bulmalıdır.

*Haksız rekabet ile mücadele devam etmekte olup; haksız rekabet doğuracak davranışların önüne geçecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
*
Mevzuat değişiklikleri torba yasalarla yapılmamalıdır.
*Meslektaşlarımıza Arabuluculuk yetkisi verilmelidir.
*Özelgeler meslek mensubuna verilmelidir
*Belli hizmet süresini tamamlayan meslek mensuplarına yeşil pasaport verilmelidir.

Oda Başkanı Dilaver ÖĞÜTCÜ açıklamasını, Gelecek yıllarda muhasebe haftalarını sorunları çözülmüş bir meslek olarak kutlayabilmek dileklerimle meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyorum diyerek tamamladı.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum