SAMSUN'DA '2018-2019 ADLİ YILI AÇILIŞ YAPILDI

Samsun Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Yerleşkesi İsa Fidan Konferans salonunda 2018-2019 Adli Yılı açılış töreni  düzenlendi

SAMSUN'DA '2018-2019 ADLİ YILI AÇILIŞ YAPILDI
07 Eylül 2018 - 14:14
Samsun Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Yerleşkesi İsa Fidan Konferans salonunda 2018-2019 Adli Yılı açılış töreni  düzenlendi.
Adli Yılı açılış töreni öncesi bir konuşma yapan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, yaptığı konuşmasında, “Ülkemizde yargının taşıdığı yük ve sorumluluğun her geçen gün biraz daha arttığına tanıklık ediyoruz. Sosyal ve ekonomik değişimler, toplumsal düzenin ve huzurun korunması için eskisinden çok daha fazla gayret sarf etmeyi gerekli kılıyor. Suç oranlarındaki artış ve suç çeşitliliğindeki çoğalma yargının yükünü daha da arttırıyor. Geçen adli yıl açılışında 30.bin olan savcılık soruşturma dosya sayımızın, bu sene % 14 artış göstererek 44.000’e çıktığına şehitlik etmekteyiz. İlk Derece Mahkemelerinde 42 Cumhuriyet Savcısı ile 65 Hâkim hizmet vermekte, Samsun Bölge Adliye Mahkemesinde ise 17 Cumhuriyet Savcısı ile 74 Hakim görev yapmaktadır ”dedi.
İŞİMİZİ SIKI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ
Meslektaşlarımızın özverili çalışmaları ile dosyaları özen ve itinayla incelenmekte, gerekil kararların zamanında verilmekte olduğunu vurgulayan Yavuz,” Savcılık soruşturmaları kapsamında uzlaştırma büromuza tevdi edilen 4 bin 17 adet dosyanın 2 bin 350 adedi uzlaşma ile sonuçlandırılarak mahkemelerin iş yükü azaltılmış, ara buluculuk merkezine yapılan 2 bin 600 adet başvurunun % 90 gibi büyük kısmı olumlu sonuçlanarak, İş Mahkemelerine açılması muhtemel toplam 2 bin 340 adet dosya mahkemeye gitmeden sonuçlandırılmıştır. Hâkim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarımızla bir bütün içerisinde, hepimize gerekli olan adaleti sağlamak amacıyla var gücümüz ile çalışmaktayız” diye konuştu.
ŞÜPHESİZ ADLİ HİZMET ÇOK ÖNEMLİ
Bir hukukçu arkadaşınız olarak aranızda bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Osman Kaymak, yaptığı konuşmasında, “Değerli Arkadaşlar; Dört yıldır Tunceli ili Valiliğim var. Bir yıldır da Samsun Valisi olarak görev yapmaktayım. Mülki İdare ve Emniyet olarak bizler de diyoruz ki, bizlere de adli yıl uygulaması yapılsa da rahat bir şekilde izinleri kullanabilsek diyoruz. Adli yıl uygulamasının lütfen kıymetini bilin. Şüphesiz adli hizmet çok önemli. Bizler, özellikle kürsüye geçeceğiz adalet dağıtacağız düşüncesiyle okulları bitiririz. Gerçekten adalet anlayışı insanlık tarihi boyunca devam etmiştir. O anlamda da toplumların düzeni ve huzuru adalete bağlı. Bir yerde adalet bozulduysa, orada güven ve düzen kalmamıştır. Hukuk sistemimizin süreçleri nedeniyle adaletin tecelli ettiğine inanıyorum. Ama bu süreci de tartışmaktan çıkarmamız lazım. Hâkim savcı, ‘konuşmaz,  kararlarıyla konuşur ve sonuç alır” dedi.
ADALETİN TECELLİ ETMESİ OLGUSUDUR
Samsun’un önemli kentlerden birisi olduğunu ifade eden Valim Kaymak, “Bu kentte yaşamak bizler için mutluluk vesilesi. Samsun’da yaşam kalitesi her geçen gün artmaktadır. Şüphesiz bu şehrin güvenliği açısından hepimize görevler düşüyor. Bölge İdare ve Adliye Mahkemesi’nin burada olması şehri bölgenin Amiral Gemisi konumuna getiriyor. Toplum bizden artık şunu bekliyor; Geciken adalet değildir anlayışı ile toplumu yakınan tanıyan ve topluma huzur veren kararlar vermek durumundayız. Zaman zaman ülkemiz değişik dönemler geçirmiştir. Darbeler olmuştur, algılar değişmiştir, iktidarlar değişir ama arkadaşlar değişmeyen adaletin tecelli etmesi olgusudur. Bizler siyasi ve toplumsal etkiler baskısı altında kalmadan hiç kimseden emir ve talimat almadan vicdanına göre karar verir. Ben hepinizin buna göre davrandığınızı düşünüyorum. Ama davranılmaması durumunda değişik etkilerle karar verilmesi durumunda topluma büyük zararlar veririz. Vicdani adaleti, kamu vicdanını rahatsız eden karar, kanunda olmayan bir adalet tecellisine sebep olacak bir karar verilmesi halinde bu yıllara ve onarılmayacak adalet duygusunu zedelemesi acısında zarar verecektir. ‘En güzel karar insanın vicdanı mahkemesinden aldığı karardır.’ Vicdanımızın kabul etmediği, kanunun kabul etmediği ve gerekirse de mesleki hayatımıza sebep olacaksa da adaletin tecellisi yönünde karar alınmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Sizlerin de bu şekil davranacağınızı düşünüyorum. Değişik ortamda doğru karar veren, istikameti sağlam olan hâkim ve savcıların yolunun da açık olacağını düşünüyorum. Bu hepimiz için geçerli bir kavram. Adil kararlar vererek gerçek manada devletin ve adaletin devamlılığını sağlayacağınızı temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
YENİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ ÇIKIYOR
Ülkemizin bizlere emanet olduğunu söyleyen Vali Kaymak, “Ülkemizin huzuru, birlik ve beraberliği açısından herkese görev düşüyor. Bu şehrin eğitimi, sağlığı, sporu, kültürü ve sosyal yaşamı hepimizi ilgilendiriyor. Sizler aydın insanlarsınız. Şüphesiz topluma yol göstermek durumundayız. Adaletin tecellisinde  avukatlarımızın konumu da çok önemli. Ülkemizin güçlü Türkiye olması yarınlara taşınması açısından bir ve beraber olmak durumundayız. Ülkemiz de yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildi. Artık hızlı bir şekilde yeni yapılanmalar oluşturuluyor. Yeni mevzuat değişiklikleri çıkıyor. Tabiri caizse, yeni bir devlet yapılanması ile karşı karşıyayız. O anlamda bu sürecin takibinde hepimize görevler düşüyor. Bu yeni süreçte bürokrasinin azaltılması, hızlı kararlar alma ve güçlü Türkiye’nin yarınlara taşınması anlamında çok önemli olacaktır. Bu süreçte adalet yanlışların düzeltilmesi açısından bizlere kılavuz olacaktır. O anlamda da sizlerin duruşu ve kararlılığı çok önemli. Ben bu yeni sistemin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle 2018-2019 Adli Yılı açılışının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kokteyle devam eden 2018-2019 Adli Yılı açılış törenine ayrıca, Garnizon komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Erol Tosun, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Gülay, Bölge İdare Mahkemesi Başkan Merih Dincer, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, hâkimler, savcılar, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum