Reklam
Reklam
Reklam

Samsun'un Nefesi Kesildi

AKP hükümetinin yanlış politikaları sonucu Türkiye’nin hak etmediği bir krizin içine sokulduğunu ifade eden CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, Samsun’un bu sıkıntıları en derinden hisseden kentlerden birisi olduğunu söyledi. Türkel, “Sanayicisinden esnafına, emeklisinden işçisine, çiftçisinden işsizine kadar herkesin nefesini kestiler” dedi.

Reklam
Samsun'un Nefesi Kesildi
21 Nisan 2022 - 16:23
Reklam
Cumhuriyet Halk Partisi CHP) Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, ekonominin can damarlarının kesildiğini belirterek, “Samsun halkı kredilerini ve kredi kartlarını ödeyemiyor. Esnaf son çare olarak kepenk kapatıyor. Sanayici ağır maliyetler altında eziliyor. Emeklilerimiz zorunlu gıda harcamasını bile yapamıyor. Samsun’un nefesini kestiniz. Hiperenflasyona şimdi de stagflasyon eklendi. Artık çift başlı bir canavar meydana getirdiniz. Acil önlem alın. Yanlıştan dönmezseniz hasarın daha da büyüyeceği ortada” dedi. Samsun basını ile CHP Samsun il binasındaki sohbet toplantısında bir araya gelen Türkel, yaptığı sunumda Samsun ekonomisinin içine düştüğü durumu rakamlarla anlattı ve çözüm önerilerini sundu.
Son sığınak İşsizlik maaşı
Geçen yıl Samsun’da 1975 esnafın, bu yılın ilk 3 ayında ise 574 esnafın kapısına kilit vurduğunu anlatan Türkel, 15 aylık sürede 2549 esnafın işyerini kapattığını ifade etti. Artık inandırıcılığı kalmayan TÜİK’in, enflasyonun yanı sıra işsizliği de düşük gösterdiğini anlatan Türkel, “TÜİK’e bakarsanız Samsun’da sadece yüzde 7.9 oranında işsiz var. Fakat İŞKUR’a göre geçen yılın ocak-mart döneminde 2 milyon 664 bin olan işsiz sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 36.5 artarak 3 milyon 635 bine yükselmiş. İki kurum arasında koordinasyon bile sağlayamıyorlar. 2020 yılında Samsun’da 16.747 kişi işsizlik maaşına başvurmuş. 2021 yılında da işsizlik maaşı başvurusu 16.860 kişi olmuş. Bu başvuruların yaklaşık yüzde 30’u kabul edilmiş. İşsizlik maaşı alma süresi olduğu için bu 33 bin 500 kardeşimiz de bugün parasız geziyor” diye konuştu.
Yetmedi, üzerine ceza kestiler
Samsun halkının yaşadığı bu sıkıntılar yetmezmiş gibi hükümetin zaten darda olan esnafına, halkına, işsizine ve iş insanına sürekli ceza kestiğini anlatan CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl Samsun’a 11 milyar 374 milyon lira vergi tahakkuk ettirilmiş. Ancak Samsunlular bunun 7 milyar 446 bin lirasını ödeyebilmiş. Bu sefer de vergisini ödeyemediği için yaklaşık 1.2 milyar lira vergi cezası kesilmiş. Son nefeste olan Samsun halkı bu vergi cezasının 100 milyon lirasını ödeyebilmiş. Yetmemiş, maskeydi, trafikti derken 2 milyar lira halka para cezası uygulanmış. Bu halk bu cezanın da sadece 261 milyon lirasını ödeyebilmiş. Bir avuç mutlu azınlık için, geçilmeyen köprüye, girilmeyen yola para ödeyen vatandaşa eziyet üstüne eziyet ediyorsunuz.”

İnşaat ve turizm en zorda olan sektörler
Borcu borçla kapatarak yaşamaya çalışan Samsunluların 2019 yılında 19 milyar 900 milyon lira olan kredi borçlarının 2020’de 28 milyar liraya, 2021 yılında ise 36 milyar liraya ulaştığını ifade eden Türkel, “Buna rağmen kredi borcunda takibe düşme miktarı 1 milyar liranın biraz üzerinde kalmış. Bu bize Samsun halkının borcuna ne kadar sadık olduğunu gösterirken çaresizliğini de ortaya koyuyor. Bankalar tarafından takibe alınan her 100 liralık kredinin 6.2 lirasının inşaat, 6 lirasının turizm, 4.1 lirasının tekstil, 4 lirasının gıda, 4 lirasının toptan ticaret, 3 lirasının ise enerji sektörü kaynaklı olduğunu görüyoruz. Samsunlu sanayici ve iş insanları artık borcunu ödemekte çok zorlanıyor” dedi.
Günlük hayat kredi kartıyla dönüyor
Çaresizlik içinde kıvranan Samsun halkının günlük hayatı kredi kartları ile çevirmeye çalıştığını dile getiren Türkel şunları söyledi: 2019 yılında 1 milyar 580 milyon lira olan Samsunluların kredi kartı borcu 2020’de 1 milyar 940 milyon liraya, geçen yıl da 3 milyar liranın üzerine çıktı. Bu tabloyu ortaya çıkaran hükümet temsilcileri, ‘Bu zor günleri birlikte aşacağız’ diyorlar. Üçer beşer maaş alanlar Samsun’da mı yaşıyor? Bu ülkenin varlıklarını kiminle paylaştıysanız fedakârlığı da onlardan isteyin. Geçiş garantisi verdiğiniz müteahhitlere gidin ve ‘Halkın parasını artık size yedirmeyeceğiz’ deyin. 20 yıldır ülkenin kaynaklarını ve halkını tükettiniz. Artık bu milletin yakasından düşün.”
Köylü üretemezse pazarda yangın sönmez
AKP hükümetinin yanlış politikalarla çiftçiyi de batağa sürüklediğinin altını çizen Türkel, “Çiftçinin bugün bankalara olan borcu 177 milyar lirayı aştı. Tarım Kredi Kooperatifi’ne ise 11 milyar lira borcu var. Mazotu, ilacı, gübreyi veresiye aldığı kasaba esnafına ise Türk çiftçisinin yaklaşık 40 milyar lira borcu olduğu hesaplanıyor. Sonra çiftçiye ‘Maliyet artışına aldırma, dağı taşı ek’ diyorlar. Artık açıktan halkıyla dalga geçen bir hükümetle karşı karşıyayız. Mazotun yüzde 300, gübrenin yüzde 500, ilacın yüzde 200 arttığı ortamda çiftçi ekim yapacak parayı nereden bulsun. Zaten 228 milyar lira borcu var. Ne traktöre mazot, ne tohum, ne gübre ne de ilaç alacak durumda. Bankalar haciz peşinde, Tarım kredi Kooperatifi tarla ve traktörlere el koyuyor. Nasıl eksin bu çiftçi şimdi? Eğer tarıma acil destek olunmaz ve köylü üretemezse çarşı pazardaki yangını söndüremezsin. Yalandan piyasaya ‘enflasyon timi’ diye iki memur göndererek enflasyon düşmez. Bu halkı aptal yerine koymayın.”
Emeklilerimiz size hakkını helal etmeyecek
Çift maaş alanların huzur hakkına yüzde 100’ün üzerinde zam yapanların emekliyi görmezden geldiğini de anlatan Türkel, “CHP’nin baskısıyla 2018’de emeklilere 1000 TL bayram ikramiyesi verilmeye başlandı. Üç yıl hiç zam yapmadılar. Geçen yıl dalga geçer gibi 100 TL arttırıldı. Bu yıl ise, emekli ikramiyesine zam yapacak para bulamadılar. Emekli ilk ikramiyesiyle 211 dolar alabiliyordu. Şimdi ise 1100 lirayla sadece 68 dolar alınabiliyor. Bayramda gelecek çocuklar için evlerine 1 kilo şeker alamayacak olan büyüklerimiz size hakkını helal etmeyecek” diye konuştu.

Çift başlı canavarla mücadelenin yolu
Hiperenflasyon sorununa şimdi de stagflasyon sorununun eklendiğini ve çift başlı bir canavar yaratıldığını ifade eden Türkel, “Bunun çözümü canavarın iki başıyla aynı anda mücadele etmek. Bunun yolu ise üretimin önündeki tüm engellerin kaldırılmasıdır” diye konuştu. Türkel çözüm önerilerini şöyle özetledi:
  • Yerli ve milli yalanları yerine gerçekten yerli üretime dön, üreteni destekle.
  • Faiz sebep enflasyon sonuçtur yerine, enflasyon sebep faiz sonuçtur gerçeğine dön. Eğer AKP’nin söylediği doğru olsaydık. Bugün çarşı pazar yanmazdı.
  • Enflasyon düştüğünde faizin de düşeceğini göreceksin.
  • Her sektör için acil önlemleri masaya yatır.
  • Ülkenin kaynaklarını ülke için kullan.
  • Çiftçinin traktörüne aldığı mazottan vergi kesme.
  • Sulamada kullanılan elektriği ve suyu ucuzlat.
  • Gübre ve zirai ilacı acil destek kapsamına al.
  • Ziraat Bankası’nın asli görevine dönmesini sağla.
  • Üretilen her malın nakliyesini yapan nakliyeciye Akdeniz’de gezen yatlara sağladığın miktarda ucuz yakıt ver.
  • Geçiş garantisi verdiğin yol ve köprülerden, nakliye araçlarını ücretsiz geçir.
  • Çift maaşları kaldır, geçiş garantisi verdiğin müteahhitler ile sözleşmeleri mücbir sebep nedeniyle yenile.
  • Ülke yeniden ayağa kalkarken, gelir adaletsizliğini gider.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum