Samsun'u Yok Saymak Haksızlık Ve Saygısızlıktır!

Kültür Yolu Festivalleri Programında bugüne kadar Samsun’a yer vermeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tepki gösteren CHP Samsun Milletvekili Murat Çan “bu kente ve bu kentin taşıdığı bütün değer ve miraslara büyük bir haksızlık ve saygısızlık yapılmıştır” dedi.

Samsun'u Yok Saymak Haksızlık Ve Saygısızlıktır!
17 Ağustos 2023 - 23:59
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, dönemsel festivaller programı olan “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Projesi”nde bugüne kadar Samsun’a yer verilmeyişini eleştirerek, hazırladığı bir soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Önergesinde, Kültür Yolu Festivalleri Projesi’nin Türkiye’nin kültürel değerlerini mimarlık, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanın yanında, şehirlere marka etkinlikler kazandırma hedefiyle yapıldığını kaydeden CHP’li Çan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü; “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Projesi kapsamında her yıl farklı şehirler ve temalar belirlenerek, dönemsel festivaller gerçekleştirilmektedir. 2021’in Ekim ayında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan proje, 2022 yılında Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya ile devam etmiş; bu yıl ise festival programının Nevşehir, Erzurum, Trabzon, İzmir, Gaziantep ve Antalya illerini kapsadığı açıklanmıştır.
Haksızlık ve Saygısızlık
Seçim bölgem Samsun, binlerce yıllık tarihi ile Hititler, Persler, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, bu uygarlıkların kültürel dokusunu ve tarihi mirasını günümüze kadar taşımış bir şehirdir. Samsun, tarih boyunca ve bugün halen sosyoekonomik açıdan bölgesinin en büyük kenti, kültürel ve sanatsal aktivitelerin de merkezi durumundadır. Daha da ötesi Samsun, ulusal bağımsızlık meşalesinin yakıldığı, adı ulusumuzun büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’le özdeşleşen bir şehridir. Hal böyle iken, Kültür Yolu Festivalleri Programında bugüne kadar Samsun’a yer verilmemiş olması, bu kente ve bu kentin taşıdığı bütün değer ve miraslara yapılmış büyük bir haksızlık ve saygısızlıktır.”
Şehirler ve Temalar, Hangi Kriterlere Göre Belirleniyor?
CHP’li Çan bu değerlendirmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:
-Bakanlığınızca planlanan ve hayata geçirilen “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Projesi” kapsamında festival programlarının gerçekleştirileceği şehir ve temalar, hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
-Binlerce yıllık tarihi ve ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin kültürel, tarihi, sosyal ve sanatsal dokusunu günümüze kadar taşıyan ve çok daha önemlisi Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutladığımız bir dönemde adı Cumhuriyet’le, Ulusal Bağımsızlık’la ve Mustafa Kemal Atatürk’le özdeşleşmiş olan Samsun’un festival program takvimi dışında bırakılmasının sebebi/gerekçesi nedir?
-Tarihi birikimi, kültürel zenginliği ve bu yıl 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’imiz özelinde simgesel değer ve önem taşımasına rağmen festival programı kapsamı dışında bırakılarak haksızlık yapılan Samsun’un, söz konusu festival programına dâhil edilmesi için bakanlığınızca herhangi bir planlama/çalışma yapılmakta mıdır?

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum