Samsun Ticaret İl Müdürlüğünden Sıkı Denetim!...

Samsun valiliği, Ticaret İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda marketler, pazar yerleri, sebze ve meyve halleri ve gıda toptancılarında temel gıda ve tüketim ürünlerinde kasa-raf fiyatları, fiyat etiketi ve haksız fiyat artışları ile ilgili denetimler aralıksız olarak sürdürüldüğünü açıkladı.

Samsun Ticaret İl Müdürlüğünden Sıkı Denetim!...
15 Mart 2024 - 23:48
Samsun valiliğinden yapılan açıklamada; 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında; fahiş fiyat artışlarına ve fiyat etiketlerine yönelik gerek resen gerekse vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine Ticaret İl Müdürlüğümüz İlimizde fiyat etiketleri ve haksız fiyat artışları ilgili denetimlerini aralıksız sürdürmektedir.
Ticaret İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda marketler, pazar yerleri, sebze ve meyve halleri ve gıda toptancılarında temel gıda ve tüketim ürünlerinde arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları gözlemlenen ürünler tespit edilerek, denetlenen firmalardan alınan savunma kapsamında bu ürünlere ait geriye dönük alış ve satış faturaları ile gerekli bilgi ve belgeler talep edilmektedir. Bu kapsamda; haksız fiyat artışı yaptığı anlaşılan işletmeler Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildirilmektedir.

Kurul tarafından;
Kanunun Ek 1 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapıldığına karar verilmesi halinde 524.960 TL’ye kadar idari para cezası,
Kanunun Ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında; üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması halinde ise 7.065.097 TL’ye kadar idari para cezası, uygulanmaktadır.
Bu yaptırımın belirlenmesinde; işlenen fiilin ağırlığı ve haksızlık içeriği, işletmenin türü, büyüklüğü ve bulunduğu sektör, fahiş fiyat artışından sağlanan menfaat ile daha önce aynı konuda idari para cezası uygulanıp uygulanmadığı gibi hususlar dikkate alınmaktadır.
İlimizde de 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında;
2023 yılı içerisinde 684 işletmede; 1.464 adet ürünle ilgili olarak, Haksız Fiyat denetimi yapılmış olup, bu kapsamda 57 ürünle ilgili tespit tutanakları değerlendirilmek ve gereği yapılmak üzere Ticaret Bakanlığımız Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na intikal ettirilmiştir.
2024 yılı içerisinde ise, 101 işletmede; 562 adet ürünle ilgili olarak, Haksız Fiyat denetimi yapılarak 20 adet ürünle ilgili tespit tutanakları değerlendirilmek ve gereği yapılmak üzere Ticaret Bakanlığımız Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na intikal ettirilmiştir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında;
2023 yılı içerisinde 943 işletme ve 12.068 adet ürün denetlenerek, bunlardan 363 işletmede 733 üründe aykırılık tespit edilmiş olup, Ticaret İl Müdürlüğümüzce de bu işletmelere fiyat etiketi bulundurmama ve kasa raf fiyatı farkından dolayı 1.024.157 TL idari para cezası uygulanmıştır.
2024 yılı içerisinde de 858 işletme ve 3.544 adet ürün denetlenerek, bunlardan 112 işletmede 228 üründe aykırılık tespit edilerek Ticaret İl Müdürlüğümüzce bu işletmelere fiyat etiketi bulundurmama ve kasa raf fiyatı farkından dolayı 484.926 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Ayrıca; Ticaret Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda, Ramazan ayında Haksız Fiyat Artışlarının önüne geçmek amacıyla şubat ayının başından itibaren her hafta Gıda Borsaları nezdinde 161 işletmede, 1.421 adet ürünle ilgili fiyat artışları ile ilgili kontrol denetimleri gerçekleştirilmiştir.








 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum