ŞAHİN HAVZA 25 MAYIS ETKİNLİKLERİNE KATILDI

VALİ ŞAHİN HAVZA İLÇESİ’NDE DÜZENLENEN ’25 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA VE TERMAL TURİZM FESTİVALİ’NE KATILDI Samsun Valisi İbrahim Şahin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza'ya gelişinin 96

ŞAHİN HAVZA 25 MAYIS ETKİNLİKLERİNE KATILDI
26 Mayıs 2015 - 12:20
VALİ ŞAHİN HAVZA İLÇESİ’NDE DÜZENLENEN ’25 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA VE TERMAL TURİZM FESTİVALİ’NE KATILDI

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza'ya gelişinin 96.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Havza ilçesi Şehir Stadyumunda düzenlenen  ’25 Mayıs Atatürk'’ü Anma ve Termal Turizm Festivali’ törenine katıldı.

[gallery ids="28649,28650"]

Tören Ulusal Kurtuluş Mücadelesini Anma Yürüyüşü kapsamında izciler tarafından gençlere emanet edilen Türk Bayrağı’nın gönlere çekilmesi ve istiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz törende yaptığı konuşmada, “Sevgili Havzalılar; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza ilçemize gelişinin 96.Yılını heyecanla kutlamaktayız. Atatürk Havza’ya 25 Mayıs 1919 tarihinde gelir ve 18 gün kalır. 18 gün boyunca Havzalılar Mustafa Kemal Atatürk’ü misafir eder, bağırlarına basarlar ve Kurtuluş Savaşı'nın temelleri Havza’da atılır.

Atatürk’ün ilçemizde 18 gün kalmasının birinci sebebi Havza’nın o yıllarda önemli bir bölge olması ve Havzalıların Atatürk’e sahip çıkmasıdır. İkinci sebebi de Atatürk o yıllarda böbreklerinden rahatsızdır ve 18 gün boyunca Havza Kaplıcaların da tedavi olmuştur. Atatürk daha sonraki yıllarda Havza’ya ikinci gelmesinde o meşhur sözünü söylemiş ve ’Havza kaplıcalarında şifa buldum’ demiştir. Havzalılar olarak dün milli mücadelede dedelerimizin göstermiş olduğu cesaret ve cüreti bu günde göstererek aynı ruh ve azimle yolumuza devam etmekteyiz” dedi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin törende yaptığı konuşmasında, “Bu gün Atatürk’ün Havza’ya gelişi dolayısı ile bir etkinlik düzenliyoruz. Hepimizin malumu 19 Mayıs tarihi Samsun için çok önemli. Atatürk’ün 19 Mayıs günü Samsun’a çıkışı ve sonrasında Havza’ya gelişi, Havza’da yaptığı çalışmalar ve planlar ve Havza’dan Amasya'ya geçerek orada açıklanan Amasya Tamimi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun bir başlangıcı idi.
Atatürk Samsun’a geldikten sonra beş gün Samsun’da misafir oluyor ve Havza’dan giden temsilciler ve Bayram Efendi Atatürk’ü Havza’ya davet ediyor. Atatürk arkadaşları ile beraber Havza’ya gelirken araçları arıza yapıyor ve araç yol alamaz hale gelince Atatürk araçtan inerek Havza’ya yürüyerek gitmeleri gerektiğini söylüyor. 'Dağ Başını Duman Almış' şiirini ilk olarak marş şeklinde orada okuyorlar.
Sevgili Öğrenciler, içinde yaşadığımız vatan çok kolay kazanılmış bir yer değildir. Bu ülke ve şehitlerimizin al kanı ile boyanmış bayrağımız bize bu ülkenin ne kadar zor şartlar altında kazanıldığını göstermektedir.
Havza ilçemiz hem Cumhuriyet tarihinde, hem de Cumhuriyet öncesi tarihte çok önemli bir yer. Havza ilçemiz bir kaplıcalar şehri. Benim gençlerimizden isteğim şudur. Havza'yı mutlak suretle sosyal medyada tanıtmamız gerekiyor. Havza’yı kültürü ile sosyal yapısı ile var olan turizm değerleri ile mutlaka ülkemize ve bütün dünyaya tanıtmamız gerekiyor.
Değerli Havzalılar; ben bu güzel günü kutluyor, bu güzel vatanı bize sunan şehitlerimizi burada rahmetle anıyorum. Gazilerimiz bu ülkenin kurtarılması ve korunmasında canını vermek pahasına mücadele etmiş insanlardır. Gazilerimize şükranlarımı sunuyor, hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Şahin’in konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından şiir, halkoyunları gösterileri ve Atatürk’ün Havza’ya geliş ile ilgili mizansen sunuldu.

[gallery ids="28652,28653,28654,28655,28656"]
Vali İbrahim Şahin tören sonrasında, 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen geleneksel yağlı güreşlerin yapıldığı alanı ziyaret ederek, müsabakaların kura çekim törenine katıldı.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum