Rusya'da Seçim 1 Temmuz'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2024 senesinde gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde yeniden aday olabilmesinin önünü açacak anayasa değişikliği için 1 Temmuz'da referanduma gidilecek

Rusya'da Seçim 1 Temmuz'da
03 Haziran 2020 - 10:22
Rusya 1 Temmuz'da Putin'in İktidarını Uzatabilecek Reformlara Oy Verecek
MOSKOVA (Reuters) - Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yönetimini 2036'ya kadar uzatabilecek gecikmeli bir oylama için zemin hazırlayan Rusya'nın 1 Temmuz'da anayasa reformları için ülke çapında oy kullanacağını söyledi.
Putin, koronavirüs salgını nedeniyle 22 Nisan'da belirlenen orijinal oylamayı, küresel koronavirüs pandemisi kötüleştikçe vatandaşların sağlık ve güvenliğinin en büyük önceliği olduğunu söyleyerek erteledi.
Ancak, durumun şu anda geniş ölçüde dengelendiğini ve Moskova'daki koronavirüs enfeksiyonlarının sayısının keskin bir şekilde düştüğünü ve başkentin bazı kısıtlamaları hafifletmeye başlamasına izin verdiğini söyledi.
Zaten parlamento ve Rusya Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanan Rusların oy kullanacağı değişiklikler, Putin'in başkanlık dönemindeki hesaplarını sıfıra sıfırlayacak ve yeniden seçilmesi durumunda 2036 yılına kadar altı yıl daha iki yıl daha hizmet vermesine izin verecek.
Mevcut ülke 2024'te sona eren Putin, televizyonda yayınlanan bir hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, “Gerçekten de ülke vatandaşları anayasa değişikliklerine oylamada aktif olarak yer alacaklarını umuyorum” dedi.
Eleştirmenler, seçimlerin hileli hale getirileceğinden korktuğu anayasa darbesi olarak reddetti ve seçmenleri uzak durmaya veya önerilen değişiklikleri reddetmeye çağırdı.
Bir eleştirmen Lyubov Sobol, koronavirüs durumu göz önüne alındığında 1 Temmuz'un çok erken olduğunu söyledi.
"Kremlin'deki büyükbaba tatmin olduğu sürece herkes enfekte olsun mu?" Twitter'da yazdı.
Kremlin, yetkililerin seçmen güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacağını söyledi.
Rusya ekonomisi son iki ayda, hem düşük petrol fiyatları hem de bazı işletme sahipleri arasında kızgınlık yaratan bir kilitlenme nedeniyle ağır darbe aldı.
Geçtiğimiz ay yapılan bir kamuoyu araştırmasında, Putin'in onay derecesi, yüksek olmasına rağmen, anayasa değişikliği planının yüzde 47'ye çıkmasına rağmen, yirmi yılı aşkın bir süredir en düşük seviyesine geriledi.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum