Oyun Sektörüne Girmek İçin Doğru Bir Zaman

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu, dünyada hatırı sayılır bir üne sahip olan küresel pazarın önemli oyuncularından biri konumuna gelen Türkiye’nin dijital oyun sektörünü değerlendirmek ve oyun girişimciliğini konuşmak üzere alanın ünlü isimlerinden biri olan dijital oyun girişimcisi, Game Factory'nin kurucusu Murat Kahraman'ı çevrimiçi (on-line) ortamda öğrencileriyle buluşturdu.

Oyun Sektörüne Girmek İçin Doğru Bir Zaman
21 Aralık 2020 - 15:58
OMÜ Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. Mürsel Kan’ın moderatörlüğünü yaptığı Girişimcilik ve Yenilikçilik dersi kapsamındaki söyleşi Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Youtube kanalında yayınlandı ve Türkiye’nin dört bir yanından farklı bölümlerden çok sayıda üniversite öğrencisinin yanı sıra lise öğrencilerin de ilgisini çekti.
Oyun sektörü gençlerin elinde ilerliyor
20 yılımı internet sektöründe medya, telekom, reklam, e-ticaret ve oyun alanlarında geçirdiğini, bir süredir Londra’da devam ettiği iş hayatına Türkiye’de sürdüreceğini, şimdi Game Factory ve Hi Games'in kurucusu olduğunu ve bol bol mobil oyun oynadığını söyleyen Murat Kahraman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oyun Girişimciliği dünyada çok konuşulan bir alan ama Türkiye’de daha çok konuşulan bir sektör. 20 yıldır internet ve oyun sektöründe çalışıyorum, bu da beni oyun sektöründeki en yaşlı kişilerden biri yapıyor. Oyun sektöründe çalışan kişilerle bir araya geldiğimizde gerçekten aramızda 15 yaşın üstünde fark olduğunu görüyorum. Oyun sektörü gençlerin elinde ilerliyor. Onu rahatlıkla söyleyebilirim. Son 1,5 yıldır Game Factory adında bir hızlandırma kuluçka merkezimiz var” dedi.
Oyun sektörü TV ve sinemayı geçerek eğlence sektöründe en büyük pazar payına sahip oldu

Kahraman “Dünya pazarı 160 milyar dolar sınırına yaklaştı. Biz oyun sektöründe çalışanlar için bir önemi yok, bizim takip ettiğimiz oyun pazarının ne kadar hızlı büyüdüğüdür. COVID-19 sürecinde maalesef evlere kapatan insanlar daha fazla oyun oynadı ve bu da bizim sektöre yaradı. Pandemi sürecinden pozitif anlamda etkilenen az sayıdaki sektörden birisiyiz aslında. Bu büyümeyi sadece pandemiye de bağlamamak lazım, aslında geçmişten süre gelen bir büyüme ve pandemiden sonra da devam edecek bir büyüme. Dijital oyun sektörü olarak bizim için önemli olan noktalardan biri de şu anda eğlence sektöründe en büyük pazar payına sahip olması. Televizyonu geçti, sinemayı geçti. Oyun sektörü içinde en hızlı büyüyen alan da mobil oyun oldu. Şu anda yüzde 50 oranında mobil oyun oynanıyor. Büyümeye de devam ediyor. Bizim tahminimiz tek başına mobil oyun sektörü bile eğlence sektörünün tepesine çıkabilecek bir pazar olur.” sözleriyle konuşmasına devam etti.
Türkiye’nin dünya çapında en başarılı olduğu sektörlerden biri
Murat Kahraman: “Türkiye son iki yılda özellikle bu alanda (oyun sektörü) çok dikkat çeken bir ülke oldu. Büyük satışlar oldu. 1 milyar 800 milyar dolara Peak Games satıldı, yeni 180 milyon dolara Rollic Games, daha önce Gram Games 250 milyon dolara satıldı, Masomo satıldı. Muhtemelen ülke olarak en başarılı olduğumuz sektörlerden biri. Sadece satışlara da bakmamız lazım. Play Store sıralamalarına baktığımızda her hafta Türk stüdyolarının yaptığı 1-2 oyunu dünya çapında ilk 10’da görebiliyoruz. Bu da bizim için ne kadar başarılı olduğumuzu gösteren çok önemli bir kriter” dedi.
Oyun sektörüne girmek için doğru bir zaman
“Türkiye’de oyun sektörüne girmek için doğru zamanlardan biri.” ifadesini kullanan tecrübeli girişimci, oyun girişimcisi olmayı düşünen gençler için tavsiyelerde bulundu. Murat Kahraman gençlere öncelikle ellerinde para kazandırabilecek “iyi bir oyunun” olması gerektiğini söyledi. Kahraman, iyi bir oyunun da öncelikle iyi fikirle ortaya konabileceğini, bunun için de trendleri takip etmelerini, çok araştırma yapmalarını ve bol bol oyun oynamaları salık verdi. Para getirecek iyi bir fikri geliştirmek için öncelikle ‘takım’ kurmanın önemi üzerinde durdu. Küçük bir takımla başlanmasını öneren Kahraman, “Game designer (oyunun kurallarını yazar), developer (geliştirici) ve game artist (görsel tasarımcı) oyun stüdyolarının olmazsa olmazıdır” ifadelerini kullandı. Murat Kahraman, oyun girişimciliğine soyunan kişilere, işin başında takım olarak hareket etmeleri ve kendilerine doğru ortaklar bulmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Oyun girişimcisi Kahraman, ancak prototip oyun ortaya çıkmadan ortak bulmanın zor olduğunu da hatırlattı.
Yeni başlayanlara tavsiyemiz Hypercasual oyunlar
Kahraman, Bu sorunu çözebilmenin yolu olarak yeni başlayanlara artık hayatımızda önemli bir yer edinen hypercasual denilen en basit oyunları tavsiye ettiklerini dile getirdi. Genelde tek mekaniği olan, otobüste, metroda sıra beklerken, TV izlerken tek elle oynanabilen Hypercasual çok popüler. Ortalama bir takımın haftada bir hypercasual oyun prototipi üretebileceğini söyleyen Kahraman “Ekipler bu süreçte kendi arasında uyumlu çalışıp çalışamadıklarını görebiliyor. Başlangıç için ideal türlerden biri.” Murat Kahraman sözlerinin devamında oyun üretimi ve bunların nasıl gelir getirebileceğini ve test, yayınlama ve gelir paylaşım sürecini anlattı.

İstanbul’un 180 stüdyo ile Londra’dan sonra en çok oyun stüdyosu olan şehir olduğunu ifade eden ünlü oyun girişimcisi, geliştirici sayısının ise binli rakamlarla ifade edildiğini belirtti. Türkiye’nin birçok ilinde tanınan oyun stüdyolarının bulunduğunu bunların sayısın sadece İstanbul ile sınırlamamak gerektiğini hatırlattı.
Şu sıralar iyi bir takım ve iyi bir oyun ile yatırımcı bulmak daha kolay
Oyun yatırımları ve yatırımcıları üzerinde duran Murat Karaman, oyun yatırımcısının diğer sektörlere göre farklı olduğunun altını çizdi ve girişimci adaylarına bu konudaki tecrübelerini paylaştı. Sektörün hızla büyümesi ve katma değerinin yüksek olması yeni yatırımcıları cezbettiğini, birçok yatırımcı için cazip hale geldiğini belirtti. Kahraman “İyi bir oyun ve iyi bir takımla gittiğinizde yatırımcı bulmak şu sıralar daha kolay... Dünyada çok iyi durumdayız. Birçok yatırımcı bizi takibe aldı” dedi. Alanı iyi tanımayanların sektöre girmesinin ise bazı riskleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Oyunların bütçesi, gelir modelleri ve verilen destekleri anlatan Kahraman, kamunun da sektörün farkında olduğunu oyun girişimcilerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çeşitli aşamalarda desteklendiği bilgisini paylaştı.
Kurucuları arasında yer aldığı Game Factory olarak faaliyetleri hakkında da bilgilendiren Murat Kahraman, genç girişimcilere sundukları eğitim fırsatlarını anlattı. Ayrıca Google ile yürüttükleri oyun hızlandırma programı hakkında bilgi verdi.
Söyleşi daha sonra moderatör Öğr. Gör. Mürsel Kan ve katılımcıların sorularıyla devam etti. Oyun girişimcisi Murat Kahraman, öğrenciler ve akademisyenlerin sorularını açık yüreklilikle cevapladı ve gençlere her zaman destek vereceklerini söyledi.
Türkiye’yi küresel bir oyuncu haline getiren “çağımızın en önemli yaratıcı endüstri alanı” olan “Oyun girişimciliği”nin konuşulduğu yaklaşık 2 saat süren söyleşi, ileride yüz yüze de yapma sözü alınarak bitirildi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum