Organ Bağışı Sempozyumu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Topluluğu tarafından düzenlenen “Organ Bağışı Sempozyumu” Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti

Organ Bağışı Sempozyumu
11 Kasım 2015 - 17:51
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Topluluğu tarafından düzenlenen “Organ Bağışı Sempozyumu” Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti.

3 oturumdan oluşan programa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan,  OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatörlüğü Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Dalgıç, OMÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Can, Prof. Dr. Şennur Dabak, Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, Prof. Dr. Cafer Polat, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

[gallery ids="38031,38032,38033"]

Açılış konuşmasını yapan topluluk başkanı Staj. Dr. Caner Altun, “Organ bağışı hayat kurtarır” sloganıyla teşekkürlerini sundu. Ardından Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, organ bağışının kısaca tanımını yaparak, hayatımızda organ bağışının ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Selçuk,  ülkemizde yaklaşık olarak 22 binin üzerinde böbrek, 620 civarında kalp, 2 bin üzerinde karaciğer, 3 bin üzerinde de kornea nakli bekleyen hasta olduğunu belirterek organ nakli beklerken hayatını kaybeden hastaların olduğunu ifade etti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, “Gerçekten önemli bir hususun öğrencilerin oluşturduğu bir kurul tarafından hazırlanması takdir edilesi bir durum. İnsanı en mutlu eden şey başkasına yaptığı iyiliktir. Annenin evlatlarına yaptığı iyilik karşılıksızdır. Benim çocuğum yaşasın, daha güzel bir hayatı olsun ister. Organ bağışının da asıl amacı budur. Bu farkındalığı artırabilirsek hem ülke ekonomisine hem de insanlara yardım edebiliriz” dedi.

Sözlerine sağlığın tanımını yaparak başlayan Dr. Mehmet Kazak ise,  katılımcılardan birkaç saniyeliğine gözlerini kapamalarını ve kornea eksikliğinden görme yetisini kaybeden insanlar için empati yapmalarını istedi. Görme yetisinin kaybolmasının ne kadar zor bir şey olduğunu anlatan Kazak organ naklinin hayatımızda ne kadar önemli bir yer edindiğini anlattı. Kazak “2 tür nakil türü vardır. Birincisi yaşayan insanlardan nakil, ikincisi ise kadavradan yani ölü insandan yapılan nakildir. Hayatını kaybeden her insandan organ nakli yapılamaz. Ancak beyin ölümü gerçekleşirse organ nakli yapılabilir” diyerek ifade etti. Yapılan etkinliklerden ve söyleşilerden fotoğraflar gösteren Kazak, “Başta 80 kişiydik şimdi 8 bin kişi ile yolumuza devam ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Doç. Dr. Ahmet Dilek, Beyin ölümünün tarihçesi, tanımı ve önemi hakkında konuşmasını yaptı. Daha sonra sırasıyla Sefanur Köse “Laparoskopik Donör Nefrektomi” hakkında, Utku Berkay Akalın “Karaciğer Naklinde Olumsuz Durumlar” hakkında konuştu.

  1. oturumda söz alan Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, organ bağışının önemini, neler yapıldığını ve yapılabileceğini Samsun’u ele alarak anlattı. Organ bağışı haftasının 1 haftaya değil de 1 yıla yaydıklarını ifade eden Köksal, çeşitli etkinliklerle insanlara organ bağışının önemini anlattıklarını dile getirdi.


Prof. Dr. Aydın Dalgıç hazırladığı slayt ile katılımcılara, organ nakli hakkında bilgiler verdi. Madalyonun iki yüzünden bahseden Dalgıç, “Türkiye transplantasyon konusunda dünyanın lider ülkelerinden birisidir. Yapılan organ nakli ameliyatlarında verilere göre çok başarılıyız. Birde madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak, Türkiye’de organ bağışı çok az miktarda yapılıyor. Neredeyse ailelerin yüzde 77’si organ naklini reddediyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra Eda Erdemir “Türkiye’de Toplumun Organ Bağışına Hazırlanması Organizasyonları ve Organ Havuzunun Genişletilmesine Çözümler” hakkında, Sefa Bayraktar ise “Organ Naklinde Etik ve Kültürel Bakış” hakkında konuşmalarını yaptılar.

Konferansın sonunda çok sayıda öğrenci organlarını bağışladı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum