OMÜ'nün "TRIZ For Entrepreneurs" Projesi Kabul edildi

Üniversitemiz akademik personeli ve öğrencilerinin çoğunluğundan oluşan “OMU Project and Innovation Youth Group” olarak Ekim 2016 döneminde T

OMÜ'nün "TRIZ For Entrepreneurs" Projesi Kabul edildi
07 Ağustos 2017 - 14:31
Üniversitemiz akademik personeli ve öğrencilerinin çoğunluğundan oluşan “OMU Project and Innovation Youth Group” olarak Ekim 2016 döneminde T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na başvurusunu yaptığımız “TRIZ For Entrepreneurs” “Girişimciler İçin TRIZ” adlı projemiz kabul edilmiştir. Erasmus+ Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği kapsamındaki projenin sözleşmesi, Türk Ulusal Ajansı ile yasal temsilci ve grup sorumlusu olarak tarafımdan 2016-3-TR01-KA105-036556 nolu sözleşme ile imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu faaliyet, gençlik çalışmalarında ve kuruluşlarında aktif kişilerin eğitimini, özellikle deneyimlerin, uzmanlığın ve aralarında iyi uygulamaların yanı sıra uzun süreli kalite projeleri ile ortaklıklar ve ağların oluşmasını sağlayacak faaliyetlerin değişimini destekler. Proje süresi bir yıl olup bütçesi 21.019,00 Avro’dur. Projemiz Türkiye ev sahibi olmak üzere Letonya, Fransa, Bulgaristan, Estonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya’dan gençlik lideri veya çalışanı her ülkeden üçer katılımcı ile 14-21 Ağustos 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Projemizde Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği( MEDİKÜM) iştirakçi kurumlardır.
Proje süresince gerçekleştirilecek etkinlikler üç grupta toplanabilir. Bunlar; Eramus+ ve proje ile ilgili genel etkinlikler, temel girişimcilik etkinlikleri ve TRIZ etkinlikleridir. Ayrıca, sayın valimiz, Sayın Büyük Şehir Belediye Başkanımız ve sayın Rektörümüze proje ekibi olarak birer ziyaret gerçekleştirmek istiyoruz.
Yaşadığımız yüzyılın rekabet ortamında en önemli kavramlarından biri de BİLGİ-EKONOMİSİ’dir. Bilgi önemlidir, ancak ekonomik katma değere dönüşmesi çok daha önemlidir. Gelişmiş ülkelerin eğitim politikaları incelendiğinde, katma değeri yüksek bilginin kaynağının ise STEM alanından gelen bilgi olduğu görülmektedir, yani BİLGİ-EKONOMİSİ’nin temeli STEM dir.
STEM; Science (Fen(Fizik, Kimya ve Biyoloji)), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) alanlarının baş harflerinden oluşmakta ve bu alanların birbirine entegre edilmesi anlamına gelmektedir. Her tür bilginin az ya da çok ekonomik değere dönüşme potansiyeli vardır. Ancak ekonomik katma değere dönüşme potansiyeli en yüksek bilimsel bilgi kuşkusuz fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimlerden, sonra bu bilimleri birlikte yoğun kullanan tıp, bilgisayar, gibi hibrit alanlardan elde edilen bilgilerdir. Bireylerin bu gerçeğe uygun yetiştirilmeleri gerekmektedir. Bugün üniversitelerimizde öğrencilere aşırı biçimde ezbere dayalı bilgi yüklenmekte, bu bilgileri nasıl kullanacağı konusunda, yaratıcılık ve problem çözme becerileri konusunda yeterli çaba gösterilmemektedir. Her yıl alınan milyonlarca patentin %78 i ortaokul seviyesinde bilgi ile alınmaktadır. O halde temel sorunumuz bilgiden ziyade bilginin nasıl kullanılacağı ile ilgilidir.
Bilginin ticarileşmesinin tek yolu ise İNOVASYON yapmaktır. Dünya'da 300 ün üzerinde inovatif yöntem vardır. Bunlardan müstesna bir yere sahip olan TRIZ yöntemi, inovasyonun bilimi olarak adlandırılır. TRIZ bize bilimsel bilgiye dayalı, sistematik olarak nasıl buluş yapılacağının metodolojisini sunan inovatif bir yöntemdir. Yaratıcı Problem Çözme Teorisi olarak ta bilinen bu yöntem uluslararası büyük şirketlerin hemen hemen tamamı tarafından kullanılmaktadır. Ancak yeterli TRIZ uzmanı olmadığından/yetişmediğinden bu konu yaygın olarak bilinmemektedir.
TRIZ, yüz binlerce patentin incelenmesi sonucu ortak özelliklerinin belirlenmesi ile oluşturulmuştur. İncelenen bütün patentlerin toplam 39 fiziksel parametreden biri veya ikisinin iyileştirilmesi sonucu elde edildiği gözlenmiştir. Burada bir parametre iyileştirilirken diğer parametrelerin kötüleştiği (çelişkinin ortaya çıktığı) fark edilmiş ve her iki parametrenin aynı anda iyileştirildiğinde ürünün özelliklerinin iyileştiği tespit edilmiş ve bu çelişkileri ortadan kaldırmak için de toplam 40 yaratıcı/yenilikçi prensip belirlenmiştir.
• En yaratıcı çözümler, çelişkileri tanımlayan ve yok edebilen çözümlerdir.
• En yaratıcı çözümler, tehlikeleri ve zafiyetleri faydaya dönüştüren çözümlerdir. Dolayısı ile gençlik çalışmalarında, gençler gerek kendi alanlarında gerekse toplum içerisinde karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmede bu parametreleri ve yaratıcı/yenilikçi prensipleri kullanacaklardır.
Bu hali ile TRIZ, sınırlı sayıda parametre ve sınırlı sayıda yaratıcı prensip ile sınırsız sayıda patentin bilimsel bilgiye dayalı, sistematik, algoritmik ve metodolojik olarak nasıl alınabileceğini bize gösteren inovatif bir yöntemdir.
Yöntem fiziksel parametrelerin sosyal karşılıklarının da bulunması ile sosyal ve toplumsal problemlerin çözümünde de başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Farklı ülkelerde farklı yaş gruplarındaki farklı gençlere yönelik TRIZ uygulamaları yapılmaktadır(www.ideationtriz.com).
Her alanda olduğu gibi gençlik çalışmalarında da sizin uğraştığınız sorun, hâlihazırda farklı endüstrilerde/alanlarda ve farklı kişiler tarafından da yaşanmış hatta çözülmüş durumdadır. Bu çözümlerin sizin sorunlarınıza uygulanması gerekmektedir.
Girişimciler ise bilginin ticarileşme potansiyelini fark ederek buna yatırım yapan kişilerdir. Bu hali ile bilginin ticarileşmesinin en önemli aktörleri de kuşkusuz girişimcilerdir. Bu nedenle Proje konumuzu "Girişimciler için TRIZ " olarak seçtik ve gençlik üzerine Sivil Toplum Kuruluşları ve buralarda çalışan gençlik çalışanlarını, liderleri, eğitmenleri ve rehberleri bu konularda geliştirmeyi hedefledik. Çünkü bu grubun, gençleri yetiştirmek üzere kendi bilgi, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Toplumda aktif olarak yer alamamış gençlerimizin, fırsatlara erişme ve sosyal alandaki yoksunluklarının giderilmesi, kendileri için kaynak yaratma, yenilikçilik, risk alma, toplumsal değişim yaratma konularında temel becerileri kazanmaları için ortak kuruluşlarımızdaki gençlik çalışanları ve gençlik liderlerinin sosyal ve kültürel etkileşimlerinin yanında Girişimcilik ve TRIZ konusunda bilgi, beceri ve kapasitelerinin artırılması hedeflenmiştir.
Proje konusunda farkındalığın ve yaygınlık etkisinin artmasına katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum