OMÜ ile SAMÜ İş Birliği Protokolü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Üniversitesi (SAMÜ) arasında Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) hakkında iş birliğini ve laboratuvar alt yapısını kapsayan iki protokol imzalandı.

OMÜ ile SAMÜ İş Birliği Protokolü
11 Mart 2022 - 18:32
OMÜ Rektörlüğünde imzalanan protokol metnine; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın imza attı. İmza törenine Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.
İmzalanan protokol metniyle üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına uluslararası öğrenci başvuru ve değerlendirme işlemlerinde izlenecek yol, ortak ilke ve esasların düzenlenmesi, Türkiye’deki eğitim seçeneklerinin etkin biçimde tanıtılması ve Türkiye’ye olan akademik ilginin arttırılması ile Türk üniversitelerinde uluslararası öğrenci sayısının arttırılması hedefleniyor. Diğer protokol metniyle ilgili ise iki üniversitenin laboratuvarların ortak kullanılması amaçlanıyor.
Protokolle ayrıca OMÜ-YÖS, taraflarca uluslararası öğrenci alımında ilk yerleştirmelerde tek geçerli, ikinci ve diğer yerleştirmelerde öncelikli sınav olarak kabul edilecek.
Laboratuvar altyapısının eşit şartlarda kullanılmasını hedefliyoruz
İmza töreninde konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün iki üniversite arasında imzalanan iş birliği protokolü ile kaynakları verimli kullanma, şehrimizi öne çıkarma, girişimcilik ruhunu destekleme ve güçlendirme adına önemli adımlar atıldı. Bu protokol çerçevesinde, özellikle laboratuvar altyapısını iki üniversitenin akademik personellerinin eşit şartlarda kullanmasını hedefliyoruz. Yapılan çalışmalarla ilgili elimizde bir imkân varsa yeni bir yatırımla öz kaynakların israf edilmesini önlemek, daha nitelikli bir altyapı oluşturmak açısından bu güç birlikteliğini önemsiyoruz” dedi.
Yabancı öğrenci barındırma noktasında üst sıralardayız
Samsun yabancı öğrenci barındırma noktasında şehirlerarasında üst sıralarda olduğunu ifade eden Rektör Ünal, “Özellikle ülke sayısının burada çeşitliliğini önemsiyoruz. Nitelikli öğrenci almayı önemsiyoruz. Ama daha fazla önemsediğimiz şey, buraya gelen öğrencilerin aynı zamanda kültür elçileri olarak, Türk kültürünün elçileri olarak özellikle de Samsun’un ticari ateşeleri olarak buradan ayrılmalarını, buranın ihracatına, nitelikli üretimine katkı sağlamasını ümit etmekteyiz.” diye konuştu.
Her ülkeden temsili önemsiyoruz
Nüfus ortalamasına baktığımızda Samsun yabancı öğrenci barındırma bakımından kesinlikle ilk sırada olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, “Ülke çeşitliliği açısından baktığımız zaman OMÜ 120 farklı ülkeden yabancı öğrenci bulundururken, Samsun Üniversitesi’nde bu sayı 80 civarında olduğu görülmektedir. Samsun Üniversitesi yeni kurulmasına rağmen 80 farklı ülkeden öğrenci var. Bu rakamlar yabancı öğrenci konusunda çok değerli. Ülke çeşitliliği burada çok önemli, biz belirli ülkelerin öbeklenmesi yerine, bütün ülkelerden temsili önemsiyoruz. Stratejik bir eylem aslında bu ortaya koyduğumuz” dedi.
Güçlerimizi birleştirip daha güçlü olmak istiyoruz

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın ardından söz alan SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Şehrimizde iki üniversite var ve biz, güçlerimizi birleştirip daha güçlü olmak istiyoruz. Yani şehre ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak istiyoruz. İki protokol imzalıyoruz bugün. Birincisi uluslararası öğrencilerle ilgili protokol. Uluslararası öğrenci aynı zamanda bir kültür elçisidir. Özellikle Afrika eksenine biz çok daha fazla önem veriyoruz. Çünkü Afrika’daki pek çok Müslüman ülkenin idarecileri ve bürokratları Hristiyan’dan oluşuyor. Çünkü zamanında örgütleri bunları batı ülkelerine getirerek orada eğitip, nitelikli hale getirip ilgili ülkelerde bürokrat yaptılar. Dolayısıyla oradaki Müslüman nüfus maalesef eğitilemedi. İşte burada bize düşen bir görev var. Söz konusu Müslüman nüfusun ülkemize getirilerek eğitilmesini sağlamak.” dedi.
Samsun Üniversitesi’nin gelişmesi ana üniversite olan OMÜ’ye bağlı
Laboratuvar cihazları son derece pahalı olduğuna değinen SAMÜ Rektörü Aydın, “Sadece cihazların pahalı olması yetmiyor, onların kitleri de pahalı. Dolayısıyla bu projede, cihaz bir üniversitede varken diğer üniversiteye alınmasını engellemiş olacağız. Dolayısıyla kaynaklarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmak suretiyle ve yapılan araştırmaları daha az maliyetle yapmak suretiyle birlikte kullanacağız. Ben bu noktada iki protokolünde son derece önemli olduğunu düşünüyorum. İki üniversitenin de bu şehirde iş birliğinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim üniversitemiz yeni bir üniversite. Bunun gelişmesi aynı buna destek olacak ana üniversite olan OMÜ’ye bağlı.” dedi.
Türkiye’de üniversiteyle en yakın, en iyi iş birliği içinde olan örnek bir şehirdir Samsun
İmza töreninde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Değerli rektörlerimize teşekkür ediyorum. Karadeniz’de merkez Samsun ve bugün, iki tane üniversitemiz var. OMÜ çok köklü bir üniversite, birçok alanda da üniversiteler arasında hakikaten çok mümtaz bir yere sahip. Samsun üniversitemiz yeni kuruldu ama gelişme göstergeleri sanıyorum, kuruluş itibariyle üniversiteler arasında çok hızlı bir gelişim gösteriyor. OMÜ ve Samsun Üniversitemizin bütün imkânlarını ve kabiliyetlerini birbirlerinin hizmetlerine sunması ilave kaynakların yeni yeni alanlara yatırım yapılmasına, aktarılmasına önemli bir imkân sağlamış oluyor” şeklinde konuştu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum