Reklam
Reklam
Reklam

OKAF'23 Tüm Heyecanıyla Başladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde ve 10 üniversitenin paydaşlığında “Bu Fuarda Kariyer Var” sloganıyla düzenlenen “Orta Karadeniz Kariyer Fuarı” (OKAF’23), açılış töreniyle ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Reklam
OKAF'23 Tüm Heyecanıyla Başladı
29 Nisan 2023 - 16:23 - Güncelleme: 29 Nisan 2023 - 16:28
Reklam
Paydaş üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının katılımıyla gerçekleşecek olan fuar, bölgede faaliyet gösteren kurumları, kuruluşları ve üniversiteleri bir araya getirerek söz konusu firmaları insan kaynakları anlamında desteklemeyi, katılımcı öğrencilerin meslekler hakkında detaylı bilgi almasını, firmaları tanımasını, girişimcilik ve kendi işini kurma gibi konularda bilgilenmesini sağlayarak öğrencilerin kariyer planlarına yön vermeyi amaçlıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonunun olduğu alanda açılan ve 2 gün sürecek olan fuara; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Fatih Yılmaz, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, çok sayıda katılımcı kurum, kuruluş ve firma yetkilisi, sivil toplum kuruluşlarının sorumluları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
CBİKO Başkanı Doç. Dr. Salim Atay: “Öğrencilerimizin, kamu ve özel sektör şirketlerinden haberdar olması istiyoruz” 
Orta Karadeniz Kariyer Fuarının açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “İlk yıl Ankara ve İstanbul hariç 11 bölgemizde bölgesel kariyer fuarı düzenledik. Erzurum, Diyarbakır, Mersin, Adana gibi illerde bu fuarları gerçekleştirdik. İstanbul ve Ankara dışındaki üniversitelerimizde okuyan öğrencilerimizin kamu ve özel sektör şirketlerden haberdar olması gerektiğine inanıyoruz. Metropol şehirlerde her zaman bu fırsatlara ulaşma imkânı olanlara değil, diğer şehirlerde bu imkanlara ulaşılmasını sağladık. Bu yıl deprem felaketi ile karşılaşmasaydık 11 tane bölgesel kariyer fuarı, 3 tane de uluslararası fuar yapmak suretiyle çok ciddi bir kapasiteye ulaşmış olacaktık.” ifadelerini kullandı.
150 bin gencimize kamuda staj imkânı sağlayacağız
Kariyer merkezi olmayan üniversitenin bulunmadığını aktaran Atay, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Kamu-özel fark etmeksizin hepsi yetenek kapısını kullanıyor. Üniversitelerde 1’inci sınıfta kariyer planlama dersi mevcut. Bölgesel kariyer fuarı dışında ulusal staj programımız da var. Şu an sistemde 407 bin öğrenci var. Sistemde insanlar sizin akademik, sosyal ve sanatsal becerilerinizi görüyor. Türkiye'ye özgü geliştirilen bir ölçüm hesaplama değeri ile puan değeriniz çıkıyor. Firmalar, şirketler ve kamu kurumları bu puan değerine göre ihtiyaç duydukları gençleri seçip onlara teklif gönderiyorlar. Sizler de onlar içerisinden beğendiğiniz firmayı seçiyorsunuz. OMÜ’den ulusal staj programına başvuru yapan öğrenci sayısı 6 bin 721. Sistem açılalı 2 hafta oldu ve bin 225 öğrenciye teklif gitmiş. Sizi temin ederim bu yıl sonuna kadar üniversitenizden staj teklifi almayan öğrenci kalmayacak. Bu yıl rekor bir sayıyla 150 bin gencimize kamuda staj vereceğiz. 150 bin de özel sektörden bekliyoruz.” 
Fuarlara katılarak geleceğinizi inşa ediyorsunuz
Gençlerin fuarlara katılarak geleceğini inşa ettiklerini aktaran Atay, “Bu fuarlar kamu, özel sektör, girişimcilik, STK’lar hakkında ve aklınıza gelebilecek bütün sektörlerle alakalı bilgi almanızı sağlıyor. Uluslararası şirketler dünyada bunu yaparak başarılı oluyorlar. Bizim farkımız ise bir devlet olmamız. Biz devlet olarak her birinizi birer yetenek olarak görüyoruz. Türkiye vatandaşı olan her bir genç bu ülkenin geleceğidir ve devletin imkânlarından sonuna kadar eşit şartlarda yaralanmalıdır. Bunun altında yatan mantalite budur. O yüzden her yerde böyle etkinliler düzenliyoruz.” diye konuştu. 
Üniversiteler doğru tanımlanmalı ve sağlıklı bir ilişki ağı oluşturulmalıdır
Fuarın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Üniversiteler stratejik bilgi üreten, ürettiği bu bilgiyle eğitimini yenileyen ve girişimin önünü açan stratejik kurumlardır. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızın üniversite sayısına yönelik vurgusu çok anlamlıdır. Dolayısıyla misyon ve vizyon açısından üniversiteler doğru tanımlanmalı ve sağlıklı bir ilişki ağı oluşturulmalıdır. Zira üretilen bilgi bilimi güçlendirmiyorsa, bilim kendi ekosistemi içerisinde teknolojisini üretemiyorsa, üretilen teknoloji nitelikli ve ekonomik üretimi sağlamıyorsa bir yerlerde bir sorun var demektir.” şeklinde konuştu.
OKAF’la nitelikli bir ekosistemin kurgulanmasını arzu ediyoruz
OKAF’ın kariyer alanında buluşmalar, iş birlikleri ve ticaret imkanları oluşturacağına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Fuarda, farklı iş alanlarında; zaman ve emekle elde edilen birikimin, başarı ve uzmanlıkların görünür olması, birtakım etkinliklerle paylaşılması, yani kariyer imkanlarının görünür olması hedeflenmektedir. Ancak biz, burada üretilen malın değil, katma değeri yüksek, doğanın fıtratına uygun, nitelikli, yenilikçi ve daha ekonomik üretim gücünün buluşmasını, dolayısıyla nitelikli bir ekosistemin kurgulanmasını arzu ediyoruz.” dedi.
Stajyer öğrencilere kariyer olanakları sağlanmalı
Bütün üniversitelerin araştırmacı yetiştirme ve nitelikli iş gücü temini noktasında üzerine düşen görevi yaptığını söyleyen Ünal, “Ancak; birlikte yürüyebilmek ve kazanabilmek için öğrencilerimizin nitelikli staj imkanlarına kavuşturulması, araştırmalara paydaş olunması gerekmektedir. Staj yaparken yeterince eğitim almayan öğrenciler istihdam alanına katıldığında üniversitenin çıtasını aşağıya çekecek ve fakültesindeki eğitimin kalitesini de düşürecektir. Bu nedenle, sizlerden, imkanlarınız ölçüsünde stajyer öğrenciye imkân sağlamanızı ancak hak etmemesi durumunda gerekli imzayı atmamanızı istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Kariyer fuarına 148 firma katılım sağladı
Kariyer fuarına 148 firmanın katılım sağladığını belirten Prof. Dr. Ünal, “Fuara 5 binden fazla öğrenci ve mezunumuz başvuruda bulundu. Fuar süresince toplam 39 etkinlik gerçekleştirilecek. Atölyeler, seminerler, mülakatlar, söyleşiler ve konferanslarla farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Kısa sürede böyle bir etkinliğin koordinasyonunu sağlayan ekibime çok teşekkür ediyorum. Sponsorlukla destek veren, katılım sağlayan bütün kurumlara minnettarız. Sizler de katılımlarınızla bizlere güç verdiniz.” şeklinde konuştu. 
Kariyer fuarları farklı şehirlerde düzenleniyor
Kariyer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal Yıldızlı ise “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi öncülüğünde 2019 yılında ‘Yetenek Her Yerde’ temasıyla yola çıkan bölgesel kariyer fuarları, üniversiteler, kamu ve özel sektör kurumları ve meslek odaları iş birliğinde farklı şehirlerde yapılıyor. Üniversitemiz ise bu yıl ikinci kez OKAF’a ev sahipliği yapıyor. Bölgesel kariyer fuarımız için 72’si firma, 76’sı kamu kurumlarımız olmak üzere 148 işveren kurum stant açarak öğrencilerimiz ve mezunlarımız için iş ve staj başvuru imkânı sunacak.” diye konuştu.
Kariyer fuarı, çeşitli etikliklerle bugün ve yarın ziyaretçilere açık olacak. 
Fuar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için kariyer.omu.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum