Milyonlarca vatandaşın sağlığı tehdit altında mı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kan şekeri ölçüm cihazlarının aynı kişiler üzerinde farklı sonuçlar verdiği ve bu cihazların ciddi sağlık problemlerine neden olduğu yönündeki iddiaları, Sağlı

Milyonlarca vatandaşın sağlığı tehdit altında mı?
08 Ağustos 2018 - 11:21
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kan şekeri ölçüm cihazlarının aynı kişiler üzerinde farklı sonuçlar verdiği ve bu cihazların ciddi sağlık problemlerine neden olduğu yönündeki iddiaları, Sağlık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, piyasada değişik marka ve fiyatta pek çok kan şekeri ölçüm cihazı ve çubuğunun bulunduğunu belirterek, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan bu cihazların güvenilirlikleriyle ilgili iddialara açıklık getirilmesini istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diyabet hastalarını yakından ilgilendiren kan şekeri ölçüm cihazları ve çubukları ile ilgili kamuoyuna yansıyan ve milyonlarca hastanın sağlıklarını birinci dereceden ilgilendiren konuyu Meclis gündemine taşıdı.
ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARINDAKİ TEHLİKE…
Diyabet hastalığının takibinde büyük önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarında yaşanan sorunların, ülkemizdeki milyonlarca diyabet hastasının hayatını tehdit ettiğini vurgulayan Gürer, “Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), 10 Ocak 2011 tarih ve 2011/5 sayılı genelgesinin, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntıya yol açtığına ilişkin haberler kamuoyunda geniş yer bulmuştur” dedi.
SGK LİSTESİNDE YER ALAN ÇUBUKLAR TESTLERDEN GEÇMİYOR MU?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Piyasada değişik marka ve fiyatta pek çok şeker ölçüm cihazı ve çubuğu bulunduğunu belirterek, Avrupa'da ve ABD'de ciddi testlerden geçmiş ölçüm cihazlarının ise, maalesef SGK'nın geri ödeme listesinde bulunmadığına dikkat çekti.
VATANDAŞ, UZAK DOĞU ÜRÜNLERİNE YÖNELİYOR
SGK'nın geri ödeme listesinde yer almayan ancak güvenilirliği uluslararası ölçüm merkezlerinde test edilmiş ölçüm cihazları ve çubuklarını almak isteyenlerin belirli miktarlarda fark ödediklerini ifade eden Gürer, fark ödemeden cihaz almak isteyen bazı vatandaşların ise uzak doğu ürünlerine yöneldiğine dikkat çekti.
Gürer, “Doktorlar, şeker ölçüm cihazından kaynaklı yanlış tedavi ve diyabetten dolayı böbreklerini kaybeden ve diyalize giren bir hastanın 1 yıllık masrafının, 15 yılık şeker ölçüm çubuğunun fiyatına eşit olduğunu ifade ederken, şekeri kontrol altında tutulan bir diyabet hastasının devlete maliyetinin yüzde 70 oranında azaldığına, bu nedenle tüm şeker ölçüm araçlarının ücretsiz verildiğine dikkat çekmektedirler” açıklamasında bulundu.
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi: “SGK listesinde yer alan üç farklı marka kan şeker ölçüm cihazı ile aynı kişiye ölçüm yaptırıldığında her cihazın farklı bir sonuç verdiği iddiaları bulunmaktadır. Birbirinin iki katı sonuç veren bu cihazlara güvenerek tedavi uygulayan bir hasta hayati tehlike başta olmak üzere büyük sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmaz mı? Milyonlarca hastanın sağlığını tehdit eden bu tablonun önlenmesi için yapılan bir araştırma var mıdır? 2011-2018 döneminde yıllara göre ithal edilen şeker ölçüm cihazlarının sayısı nedir? Hangi ülkelerden ne kadar cihaz ithal edilmiştir? Halen SGK listesinde yer alan şeker ölçüm cihazları hangileridir? Bu ürünler hangi ülkelerden ithal edilmiştir? Piyasada satılan ve SGK listesinde yer alan bu cihazlardan ötürü yanlış şeker ölçümü yaptığı ve tedavi uyguladığı için hayatını yitiren, böbreğini kaybeden ya da başka rahatsızlıklara yakalanan hasta sayısı bilinmekte midir? Sayısı kaçtır? Bu cihazlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilecek midir?”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum