Milletvekili Karaman'dan Beyin Göçü Açıklaması!...

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, ‘‘Bugün ülkemiz ciddi bir beyin göçü ve nitelikli yetişmiş insan göçüyle karşı karşıyadır” dedi.

Milletvekili Karaman'dan Beyin Göçü Açıklaması!...
21 Aralık 2023 - 16:39
TÜİK verilerine göre 2021'de 103 bin 613 vatandaşın ülkeyi terk ettiğini, bu sayının 2022'de 139 bin 531'e çıktığını belirten Karaman, gidenlerin yaş aralığına bakıldığında en büyük grubun 25–29 yaş aralığındaki gençler olduğunu söyledi.
Ciddi Bir Çalışma Yok
Beyin göçü ve nitelikli insan göçü ile ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Karaman, ‘‘Buna sebep hem akademik, hem profesyonel istihdam ve imkânların yetersiz kalması ve günden güne kalitesinin düşmesidir. Bu konuda da ciddi bir çalışma yapılmadığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Genç Nüfus İstihdamı Desteklenmelidir
Beyin göçünün engellenmesi ile ilgili önerilerde bulunan Karaman, şunları kaydetti; “Önemli olan nicelik değil, niteliktir!” bu eğitimin her aşamasında olduğu gibi üniversitelerimizde de böyledir. Üniversitelere ayrılan AR-GE payı yükseltilmelidir. İleri teknoloji, dijital teknolojiler, yapay zekâ, yazılım AR-GE’leri ile ilgili akademik çalışmalar; proje bazlı desteklenmeli, bölüm ve fakültelerin bu çerçevede güncellenmesi teşvik edilmelidir. Keza genç nüfus yönünden büyük güç sahibi olan ülkemizde, beyin göçünün engellenmesi için gerekli altyapı çalışmaları yapılmalı ve genç nüfus istihdamı desteklenmelidir. Gençlerimize milletine, vatanına canı gönülden hizmet edebileceği alanlar açılmalı ve destek olunmalıdır. Lisansüstü öğrenim ve sonrasında proje destekleri ve burs olanakları arttırılmalıdır. Ülkesine dönerek hizmet edecek şekilde yurtdışı bursiyerlerinin sayısı arttırılmalıdır.’’

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum