Memurlar İkramiye İstiyor

BASK Samsun İl Temsilcisi Bayram Uzunoğlu, memurlara ikramiye verilmesi için Cumhurbaşkanına 7 Aralık Pazartesi günü 15. kez başvurduklarını ve kamu işçilerine olduğu gibi memurlara da ikramiye verilmesini istediklerini açıkladı.

Memurlar İkramiye İstiyor
11 Aralık 2020 - 16:19
Uzunoğlu açıklamasında şöyle dedi: “11 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2752 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 6772 sayılı Yasa uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan işçilere (Taşeron işçiliğinden kadroya geçenler dahil) 14 Aralık 2020 Pazartesi günü yılın dördüncü tediyesi (ikramiye) ödenecektir.
Kamuda çalışan işçilere 6772 sayılı Yasanın 1.  ve 3. maddesi uyarınca yarım maaşları tutarında ilk tediye 23 Ocak 2020 tarihinde, ikinci tediye Ramazan Bayramı öncesinde 22 Mayıs 2020 tarihinde, üçüncü tediye Kurban Bayramı arifesinde 27 Temmuz 2020 tarihinde ödenmişti.
Kamu İşçilerine 64 Yıldır İkramiye Ödenirken Memurlara Yine Yok
Kamuda çalışan işçilere 1956 tarihinden beri 6772 sayılı Yasa uyarınca ikramiye ödenmektedir.
Halen toplu sözleşme veya Yüksek Hakem Kurulu Kararı ile ödenen ikramiyeler hariç olmak üzere, kamu işçileri Cumhurbaşkanlığı Kararı ile her biri yarım aylık ücretleri tutarında 4 adet ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir.
İşçi sendikalarını bir kere daha tebrik ediyor, memur sendikalarının hiç olmazsa toplu iş sözleşmelerini örnek almalarını bekliyoruz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında işçilerle birlikte çalışan, çoğu kez aynı odayı paylaşan memurlara ise yasal hakları olmasına rağmen ikramiye ödenmemektedir.
Devletin bu ayrımcılığının izahı yoktur.
Ayrımcılığa ve Haksızlığa İsyan Ediyoruz
Memurlar olarak bu haksızlığa ve ayrımcılığa isyan ediyoruz.
Devlet, çalışanları arasında ayrım yapmamalıdır.
Memurlara üvey evlat muamelesi yapılması utanç vericidir.
Cumhurbaşkanına 15. Kez Başvurduk
Tüm siyasi partilerle, TBMM grup başkanvekilleri ile defalarca görüştük, konuyu anlattık, taleplerimizi ilettik.
BASK olarak, Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde -Başbakanlık dönemindeki başvurularımız hariç- 15 başvuru yaptık. Talebimize cevap alamadık.
Oysa; 4688 sayılı Yasanın 28 inci maddesinde “toplu sözleşmenin kapsamı” başlığı altında görüşülecek konular arasında “ikramiye” hakkı bulunmasına rağmen, memurların 19 yıllık toplu pazarlık sürecinde, ikramiye hakkı ne görüşme masasına getirilebilmiş ne de toplu sözleşme metinlerine girebilmiştir.

Yetkili sendikaların bu aymazlığının iktidarlar tarafından istismar edilmesi ve ikramiye hakkının gasp edilmesi vicdanları rahatsız etmektedir.
Çözüm 6772 Sayılı Yasa Değişikliğinde
4688 sayılı Yasada yer alan memurlara ikramiye hakkının toplu pazarlık yöntemiyle alınamayacağı, sözde ve sahte sendikaların bu konuyla ilgilenmedikleri, yetki el değiştirmediği sürece sorunun çözülmeyeceği de anlaşılmaktadır.
Bu nedenle sorunun çözümü için defalarca Sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM temsil edilen siyasi partilerimize yazılı başvuruda bulunarak, 6772 sayılı Yasanın memur ve sözleşmeli personeli de kapsayacak şekilde değiştirilmesini, memur ve sözleşmeli personelin kapsama alınmasını teklif ettik.

Bu sorun çıkmakta olan bir yasaya yapılacak bir madde ilavesi ile çözülebilecek kadar basittir.
Bu haklı talebimizin hayata geçirilmesi, anılan yasa değişikliğinin bir an önce yapılması, 6772 sayılı Yasa kapsamında memur ve sözleşmeli personele de ilave tediye ödenmesini bekliyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanının ve siyasi partilerin, memurların bu haklı sesine kulak vermelerini istiyoruz.
Unutulmamalıdır ki, Devletin asli ve sürekli görevleri günün her saatinde, ülkenin en ücra köşesine kadar ve gerektiğinde canı pahasına kamu görevlileri tarafından yerine getirilmektedir.
Koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde başta sağlık çalışanları olmak üzere kamu görevlilerinin gerektiğinde nasıl hayatları pahasına çalıştıkları bilinmektedir. Buna rağmen Devletin ayrımcılık yapmasının izahı yoktur.
3 Milyon 250 bini aşkın memur ve sözleşmeli personel adına talebimizi bir kez daha yineliyor, konunun her aşamada takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum