Mahkemeden Mide Kanseri Hastalarına İyi Haber

Mahkeme, mide kanserinin tedavisinde kullanılan Opdivo adlı ilacın Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından endikasyon dışı kullanımına onay verilmemesini hukuka aykırı buldu.

Mahkemeden Mide Kanseri Hastalarına İyi Haber
31 Ekim 2023 - 18:29
Bu kararla beraber, Opdivo’nun doktor onayıyla kullanımının önü açılmış oldu.
Ankara 4. İdare Mahkemesi’nden mide kanseri tedavisi gören hastaları sevindiren bir karar geldi. Samsun Barosu’na bağlı Avukat Erman Necati Tekcan tarafından yapılan başvuruyu kabul eden mahkeme, mide kanserinin tedavisinde kullanılan Opdivo adlı ilacın Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından endikasyon dışı kullanımına onay verilmemesini hukuka aykırı buldu. Bu kararla beraber, Opdivo’nun doktor onayıyla kullanımının önü açılmış oldu.
Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen endikasyon dışı ilaç kullanım raporu ile birlikte temin edilebiliyordu. Ancak mide malign neoplazmı (mide kanseri) tanısı konulan hastalara yönelik Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ilgili hastalara ilgili tanıda idame tedavide yeterli etkinlik verisi bulunmadığı gerekçesiyle endikasyon dışı ilaç kullanım raporu verilmiyordu.
Mahkeme; hastanın tedavisinin planlanması, tedavide uygulanacak ilacın belirlenmesi, ilacın kullanımı, kullanımı sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar ve ilacın kullanımının gerekip gerekmediği hususlarında sorumluluğun tedaviyi yürütmekte olan doktora ait olduğu, davacının doktoru tarafından söz konusu ilaçların tedavide kullanılmasının uygun görülerek talepte bulunulduğu, bu talebin kanser hastası olan davacının doğrudan yaşam hakkını ilgilendirdiği hususları göz önünde bulundurulduğunda, tedavisinde kullanılması planlanan ilaçların endikasyon dışı kullanımına onay verilmemesini hukuka aykırı buldu.
Her Seferinde Dava Açılması Gerekiyordu
Kararla ilgili bilgi veren Avukat Erman Necati Tekcan, “TİTCK çoğu kanser hastasının bu ilacı kullanmasına izin vermiyordu. İzin verilen ilaçları ise SGK karşılamıyordu. Burada hastaların tedavi alma hakkını engelleyen bir döngü söz konusuydu. Bu nedenle her seferinde dava açılması gerekiyordu. Bu izin verilmeyen hastalara yönelik açtığımız davada, mahkeme özetle, ‘Doktor uygun görüyorsa ve sorumluluğunu almışsa, TİTCK ilaç kullanım raporunu vermek zorundadır’ demiş oldu” ifadelerini kullandı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum