Kurupelit Sahili Korunmalıdır!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kurupelit Yat Limanı İmar Planı değişikliğiyle birlikte bir marina projesi planlanıyor. TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Leman Özay, “İl Temsilciliği olarak sahil ve deniz ekosistemini tahrip edecek bu projeden bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz. Kurupelit sahili korunmalıdır” dedi.

Kurupelit Sahili Korunmalıdır!
14 Kasım 2023 - 10:44
Özay, Samsun’daki betonlaşmaya dikkat çekerek “Şehirdeki betonlaşma, deniz dolguları ve deniz kıyısı yapıları nedeniyle deniz ve kıyı ekosistemi zarar görüyor. Özellikle son 5 yıl içerisinde Taflan, Çatalçam, Çakırlar, İncesu sahillerinde yaşanan şiddetli kıyı erozyonları onlarca ağacın ve toprak zeminin denize karışmasına neden oldu. Bafra kıyılarında toprak, son 2 yıl içerisinde yaklaşık 1 km kadar deniz kıyı şeridini geçti. Deniz dolgusu, deniz ve kıyı ekosistemini olumsuz etkiliyor ve kıyı şeridinde kalan diğer bölgelerin de olumsuz etkilenmesine sebep oluyor” diye konuştu.
Meslek odalarından görüş alınmalı
Özay “Tahrip edilmiş deniz ve kıyı ekosistemi için belediye sorumlulukları çerçevesinde iyileştirme çalışmalarının yapılması gerekirken, bu ekosistemi daha da olumsuz etkileyecek yeni ve geniş kapsamlı projelerin planlanmasının sürdürülebilir şehircilik ve çevreye duyarlı bir belediye anlayışı ile uyuşmadığını düşünüyoruz. Bu tür projelerde ilgili meslek odalarından görüş alınmalı, yapılacak projenin deniz ve kıyı ekosistemine olacak zararlı etkilerine karşı alınacak önlemler açıklanmalı” ifadelerini kullandı.
Kıyı erozyonu problemi çözülmeli
Özay söz konusu projeden vazgeçilmesini isteyerek şöyle konuştu:
“Turizm odaklı hazırlanan projeler aynı zamanda çevreyi de koruyan projeler olmalıdır. TEMA Vakfı Samsun İl Temsilciliği olarak, bu projeden bir an önce vazgeçilmesini talep ediyor ve mevcuttaki yaklaşık 20 km’lik kıyı şeridini etkileyen kıyı erozyonu probleminin çözülmesi konusunda gerekli aksiyonların alınmasını temenni ediyoruz.”
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum