Köyde Yaşamı Pahalılaştırmayalım

İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Plan Bütçe Komisyonu üyesi ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen 30/09/2020 tarih ve 123 sayılı Kanun Teklifi üzerine konuştu.

Köyde Yaşamı Pahalılaştırmayalım
08 Ekim 2020 - 15:32
Kanun teklifindeki, 2013 yılında çıkan Büyükşehir Yasasıyla mahalle statüsüne geçen bazı köylerin kırsal mahalle olarak düzenlenmesini içeren 13. madde üzerine söz alan Usta şunları dile getirdi;
Köy Tüzel Kişiliği İade Edilsin
“Daha önce ciddi bir hata yapılmıştı, o hatadan şimdi bir miktar dönüldüğünü görüyoruz” diyerek sözlerine başlayan Usta, “Ama burada esas olarak şunu söylememiz lazım: Köyün köy olarak yaşanması lazım. Yani köydeki insanların köydeki yükümlülükleri çerçevesinde aslında köy hayatını yaşamasını sağlamamız lazım. Bu anlamda aslında yapılması gereken şey bu köy tüzel kişiliğinin iade edilmesidir. Nihayetinde bu hâliyle bile olumlu kabul ediyoruz bunu ama doğru olan, bir tık daha ileriye götürüp köy tüzel kişiliğinin iade edilmesidir” diye ekledi.
Meraları Geri Verin
Meraların iade edilmesine gerektiğine vurgu yapan Usta, “bu teklifle emlak vergisi, su gibi konulardaki yükümlülüklerde muafiyet veya hafifleme getiriliyor. Ancak mesela, özellikle bizim Samsun'da çok önemli 800 küsur tane bu şekilde mahalleye dönüşmüş köyümüz var. Bunların meraları vardı, meraların hepsi ellerinden gitti. Bu meraları iade etmemiz lazım. Yani köydeki insanın şehre göç etmesini neden olacak işler yapmanın hiçbirimize bir faydası yok. O mümkünse, şimdi olmadı ama bir dahaki sefer bu meraların iadesine ilişkin de bir düzenleme yapılırsa bu hataların hepsinden dönmüş olabilir” dedi.
Objektif Bir Kriter Belirlenmeli
Ek Madde 3’teki “Büyükşehir belediyesi, birinci fıkra uyarınca ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul edebilir veya reddedebilir” maddesine değinen Usta, “Daha objektif bir kriter getirmemiz lazım. Büyükşehir belediyesi bir partide, ilçe belediyesi başka partideyse bile ikisi de reddederse kırsal mahalle statüsü verilmesin ama siyasi davranıp birbirlerini tıkarlarsa huzursuzluk çıkabilir ve vatandaşın aleyhine sonuçlar doğurabilir. O nedenle daha objektif bir kriter belirlemenin faydalı olacağını düşünüyorum” diye sözlerini tamamladı.
 
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum