KLASİK TARIMLA MESAFE ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Atakum Grand Amisos Otel’de Tarım İl Müdürlüğü tarafından Samsun’da tarımla ilişiği bulunan resmi kurumlar arasında düzenlenen Tarım İl Koordinasyon toplantısı geçekleştirildi

KLASİK TARIMLA MESAFE ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
08 Mayıs 2017 - 21:29
Atakum Grand Amisos Otel’de Tarım İl Müdürlüğü tarafından Samsun’da tarımla ilişiği bulunan resmi kurumlar arasında düzenlenen Tarım İl Koordinasyon toplantısı geçekleştirildi.
Atakum Grand Amisos Otel’de düzenlenen kahvaltı sonrası Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Tarım İl Koordinasyon toplantısı hakkında bilgi vererek bir konuşma yaptı. Toplantıya ayrıca, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Yusuf Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Güzel, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldı.
SAMSUN’DAN GÖÇÜ ENGELLEYİP BURADA TUTABİLİRİZ
Tarım ile ilgili böyle bir ilk koordinasyon toplantısının yapılması isabet olduğunu belirten Vali İbrahim Şahin,” Samsun’da çok önemli iki ovamız var. Birisi batımızda Bafra Ovası, doğumuzda Çarşamba Ovası. Bizim bu ovalarımızı daha verimli nasıl kullanırız hakkında kafa yormamız lazım. Bafra Ovasında daha verimli, düzenli ve etkin bir tarım yapılıyorken Çarşamba ovası için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Çarşamba ovasında yoğun bataklıklar, kavak ağaçları ve fındık ekimi söz konusu. Biz ilimiz Dereköy mevkiinde Ağız Sütü Üretim Tesisini kuracağız. Bununla ilgili bütün girişimler bitti, ihale süreci başladı. Değerli Arkadaşlar; Çokça toplantı yapılıyor ama toplantı olmadan da olmuyor. Bir koordinasyon sağlamamız gerekiyor. Koordinasyon sağlayamazsak bir başıboşluk olur. Tarım denildiğinde Orta Anadolu’dan bakıldığında Orta Karadeniz'de Samsun'un aslında tarımı çok iyi işleyen, çok bilimsel bir şekilde yapan bir yer algısı var. Bu algıyı realiteye dönüştürmemiz gerekiyor. Çünkü bu güzel ovalarda hala iki yüzyıllık tarım yöntemleriyle yola devam etmenin akıl karı olmadığı kanaatindeyim. Çarşamba Ovasında veya Bafra Ovasında çok modern tarımla uğraşan aileleri ziyaret ediyorum. Kimi çiçekçilik yapıyor, kimi gül yetiştiriyor. Samsun nüfus hareketleri itibariyle çok şanslı illerden biri. Samsun göç alıyor, ama aynı zamanda göç veriyor. İyi bir yönlendirmeyle ve yönetmeyle Samsun’dan göçü engelleyip burada tutabiliriz. Nerede bir hareket varsa orada bir bereket vardır ”dedi.
LİSEDE KİTAPLARIMIZDA HEP BÖYLE GÖRDÜK VE OKUDUK
Bu koordinasyon toplantısında öncelikle kurumların kapasitelerini çok iyi tartmamız gerekiyor vurgusu yapan Vali Şahin,” Bu toplantılarda bir sinerji oluşturmamız gerekiyor. Bir araya gelip daha iyi tarımı Samsun’a nasıl tanıtırız. Samsun’daki tarımla ilgili bizler yapmamız gereken şeyleri belirlemeliyiz ki ciddi anlamda mesafe alalım. Samsun’dan diğer illere ve yurt dışına hangi tarım ürünlerini gönderirsek çok daha para kazanırız, ya da uzun süreli sürdürülebilir tarımsal ihracat yaparız. Bunlarla ilgili ciddi anlamda kafa yormamız gerekiyor. Bizim gerek tarımda, gerekse hayvancılıkta birkaç branşa dönmemiz gerekiyor. Bir tanesi çokça belki ürün üretmek, ikincisi organik ürünlere yönelmek ve organik ürün pazarları oluşturmamız gerekiyor. Üçüncüsü de iyi tarımla çiftçilerimize daha fazla para kazanabilecekleri yöntemleri göstermemiz gerekiyor. Ayrıca bir araya gelip kooperatif şeklinde çalışarak ürün üretmeyi sağlamamız gerekiyor. Ne yaparsak yapalım klasik tarımla mesafe almamız mümkün değil. Artık bu açığı başka ülkeler kapatıyor. Türkiye’yi hep Tarım ve Hayvancılık ülkesi diye kandırdılar. Bunu biz İlkokulda, Ortaokulda ve Lisede kitaplarımızda hep böyle gördük ve okuduk. Batı ülkelerini de sanayi ülkeleri olarak okuduk. Burada limana bir gemi yanaştığında mısır veya buğday Amerika’dan geliyor. Peynir Hollanda’dan geliyor. Hayvan Almanya ve Hollanda’dan geliyor. Yani tarım ülkesiyiz ama tarım ürünleri ithal ediyoruz” diye konuştu.
BİRİKTİRİP AYNI İSTİKAMETE BAKMAMIZ GEREKİYOR
Hayvancılık ülkesiyiz hayvan ve hayvan ürünleri ithal ettiklerini dile getiren Vali Şahin, ”Onun için bizim kendimizi Tarım ve Hayvancılık ülkesi gibi sınıflama yerine, biz hem Tarım, hem Hayvancılık, hem Sanayi, hem de Endüstri ülkesi olalım. Bu anlamda herkes üzerine düşen görevi yapsın.  Benim bürokrat arkadaşlardan bir istirhamım var. Devletin sizlere biçtiği sınırlarda yetinmeyin. Bizlere biçilen görev alanı dışında fiili durum oluşturup çıkmamız gerekiyor. Bunu gerek eğitimle, gerekse size verilen görevleri yaptıktan sonra, şu an yaptığımız gibi enerjilerimizi biriktirip aynı istikamete bakmamız gerekiyor. Olmaz kavramını lugatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Her şey olur sadece imkânsızlar zaman alır. Buna inanırsak biz bir sürü şeyi gerçekleştiririz. Bu toplantının yapılmasında emeği geçen, katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Vali İbrahim Şahin’in konuşmasının ardından Tarım İl Koordinasyon Toplantısına katılan resmi kurum yetkilileri sırayla görüşlerini belirterek, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum