Kilise olarak kullanılacağı söylentisi asparagas

Yalı Kilisesi’nden sonra sıra Suluhan’da… Ordu’da 19

Kilise olarak kullanılacağı söylentisi asparagas
23 Temmuz 2014 - 17:20
Yalı Kilisesi’nden sonra sıra Suluhan’da…

Ordu’da 19. yüzyıla kadar Ermeni ve Rumların ibadet yeri olarak kullanılan ve bu tarihten sonra farklı amaçlarla kullanılmaya başlayan kiliselerden Ünye Yalı Kilisesi il genelinde Kültür Merkezine dönüştürülen 5. yer oluyor.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye’de bulunan ve 19. yüzyılın başına kadar yöredeki Ermeni ve Rumların ibadet yeri olarak kullandığı Ortayılmazlar Mahallesi’ndeki tarihi Yalı Kilisesi’nin Kültür Merkezi olarak kullanılmak üzere restorasyon çalışmalarını inceledi.

Kilise olarak kullanılacağı söylentisi asparagas

Tarihi Yalı Kilisesi’nin restorasyonu tamamlandıktan sonra Kültür Merkezi olarak kullanılacağını belirten Başkan Çamyar, “Kamuoyunda burası kilise olarak mı olacak şeklinde söylentiler var. Bunlar tamamen asparagas haberden oluşturmaktadır. Burası el sanatlarının sergilendiği, resim sergisinin vb. sergilerin açılacağı çok amaçlı sergi salonu olarak kullanılacak. Eğer kamuoyu arzularsa düğün merasimleri için değil ama sadece nikâhların yapılacağı bir alan haline de getirilebilir” dedi.

Yalı Kilisesi’nde farklı amaçlı kullanımlar nedeniyle çeşitli tahribatların olduğunu belirten Başkan Ahmet Çamyar, yapılan çalışmaya ilişkin şu bilgiyi verdi: “Ortadaki sütunlarının tamamen yıkıldığı, asli görünümünden uzaklaşmış olan Yalı Kilisesinin restorasyon çalışmaları devam etmekte olup, içerideki kırılmış ve yıkılmış olan 6 adet sütun ortaya çıkartıldı. Aslına uygun restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Bu çalışma Ünye Belediyemizin ve Ordu Valiliğimizin katkıları ile devam ediyor. Emlak paylarından kesilen yüzde 10’luk kesintileri ile biz Valiliğimize ödüyoruz. Valiliğimizde müteahhit firmaya ödeme sistemi ile Ünye’deki tarihi eseri de aslına uygun bir şekilde kazandırmış olacağız. Kilisenin hemen arkasındaki evlerin kamulaştırılması, yol olarak kullanılması ve orada yine bir yeşil alanın elde edilmesi, lavaboların oraya koyulması gibi projeye ekler var. Biz Ünye Belediyesi olarak bunların takibatını devam ettiriyoruz. Eseri aslına uygun bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Buranın bitimini eylül, ekim ayı gibi görünüyordu ancak biraz sarkma görünüyor. İnşallah yılsonuna kadar burayı bitirmiş olacağız. Bu proje yaklaşık 1 milyon TL’lik bir projedir.”

Suluhan’ın canlandırılması planlanıyor

Başkan Ahmet Çamyar, Yalı Kilisesi’nin restorasyonun ardından Orta Cami’nin yanında bulunan Suluhan’ın kamulaştırılmasıyla ilgili plan yaptıklarını söyleyerek, “Suluhan’ın kamulaştırılmasıyla ilgili talebimizi Ordu Valiliğimize ilettik. O kamulaştırmayı da tamamladığımızda Suluhan’ı da aslına uygun olarak inşa ederek, Bakırcılar Arastasından, Kadılar Yokuşundan, Müze Ev’den, Saray Caddesindeki hamamın ihalesi de yapılmış durumdadır.

Kültür hattı oluşturmayı amaçlıyoruz

Oradaki restorasyonda tamamlandığında Burası ve Saray Caddesi’ndeki hamam olmak üzere bir kültür hattı oluşturmayı amaçlıyoruz. Ünye’ye gelen turistlerimiz oradan girmek suretiyle burada noktalanırmış olacaklar. İnşallah Ayanikola Kilisesini de buna eklediğimizde Ünye tam anlamda bir kültür yoluna kavuşmuş olacak” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum