KATLAMALI HAR(A)Ç MI?

CHP Gençlik Kolları Samsun İl Başkanı Burak Bulgurcuoğlu, Üniversitelerdeki harç parası ile ilgili açıklamalarda bulundu

KATLAMALI HAR(A)Ç MI?
04 Şubat 2015 - 13:45
CHP Gençlik Kolları Samsun İl Başkanı Burak Bulgurcuoğlu, Üniversitelerdeki harç parası ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

 Katlamalı Harç mı? Har(a)ç’ın katlamalısı mı? Parasız eğitim anlayışını savunurken hükümetin üniversite öğrencilerinden aldığı harçların kaldırılması bakanlar kurulu kararı ile olmuştu. Geçmişe dönmek gerekirse 1.Öğretimlerden katkı payı ücreti kaldırılmıştı ama katlamalı harç uygulaması getirilmişti. YÖK bu kararı gelen yoğun tepkiler üzerine uygulama kapsamına almamıştı. Şimdi uygulama yeniden hayata geçiyor. Öğrenciler tipik vergi usulüne tabi tutuluyor.

2.243.179 örgün ön lisans ve lisans öğrencisinin öğrenim gördüğü ülkemizdeki yurt kapasitesi sadece 314.000’dir, bu da öğrencilerinin %15’inin barınma sorununa cevap verebilmektedir. YÖK ve hükümetin bu gibi sorunlara eğilip çözüm önerisi sunması gerekirken öğrencilere ek maddi külfet getirmekle uğraşmaktadır. Öyle ki Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç, 18 Eylül 2014 tarihinde Grup Başkanvekilimiz Engin Altay’ın yazılı soru önergesine bile cevap verme zahmetinde bulunmamıştır.

Türkiye’deki üniversite mezunu 790.000 işsiz gençlerimize iş planlaması yapması gereken yetkili mercilerin, üniversitede zorluklar içerisinde öğrenim gören gençlerimizin ailelerine zorluk çıkartmakla meşgul olmaktadır. Öyle ki getirilmek istenen uygulama ile normal öğrenim gören bir öğrenci aynı dersten üç kez tekrarında yüzde 50, dört kez tekrarında yüzde 100, beş ve üzeri tekrarda ise yüzde 300 ek maliyet getiren uygulama ile karşı karşıya kalmıştır. Uygulamanın savunması “başarıya teşvik” olarak gösterilmeye çalışılsa da hiçbir başarı baskı ve zorluk altında sağlanamaz. Üniversite gençlerimizin entelektüel gelişiminizi arttıracağı, çağdaş bilimin ışığında kendilerini geliştirecekleri yerdir. Ama bunun yerine ‘Bir an önce okulu bitir ya ucuz işgücü ol, ya da işsiz kal’ anlayışına maruz kalmaktadırlar.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi’nin Gençlik Kolları olarak bütün öğrencilerimizin yanındayız ve herkesi sesini duyurmaya davet ediyoruz. Uludağ Üniversitesi’nde yapılan bu uygulamaya karşı 4000’e yakın imza toplanmış durumda. Ülkemizde çeşitli üniversitelerde de tepkiler artmaktadır. Üniversiteleri ticarethane, öğrencileri de müşteri zihniyetinde gören bir yapılanmaya karşı herkesi tek yürek olmaya davet ediyoruz.

 

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum