Karayolları eski genel müdür yardımcısı hemşehrimiz...

Karayolları eski genel müdür yardımcısı hemşehrimiz Münir Konak Sarp-Samsun duble yolunu yapanda bitirende Bayındırlık ve İskan eski bakanları Yaşar Topçu ve bir sonraki bakan Koray Aydın’dır

Karayolları eski genel müdür yardımcısı hemşehrimiz...
02 Şubat 2015 - 01:17
Karayolları eski genel müdür yardımcısı hemşehrimiz Münir Konak Sarp-Samsun duble yolunu yapanda bitirende Bayındırlık ve İskan eski bakanları Yaşar Topçu ve bir sonraki bakan Koray Aydın’dır.

Eski genel müdür yardımcısı Konak Sarp-Samsun duble yolu cumhuriyetle yaşıt. Karayolları genel müdürlüğünün en büyük projesidir. 500 kilometre uzunluğunda bu yolu zamanın Bayındırlık ve İskân bakanı Yaşar Topçu tamamen dış kredili olarak ihale etti.

Bu iş parça parça 20 ayrı firmanın ortak olduğu şirketler tarafından alındığında bu işte yolsuzluk var diye bağıran DYP ve RP milletvekilleri bakan Topçu’yu Yüce Divanda yargılattılar…

Bunların başında DYP Artvin eski milletvekili Hasan Ekinci ihale dosyalarını meclis kürsüsünden aşağı fırlatan RP eski milletvekili Kemalettin Göktaş vardı, bölgemizin iki önemli milletvekili Karadeniz’e yol yapılmasını istemiyorlar, işi engelliyorlar bu işte bir yolsuzluk var diyorlardı…

Yol başladı. Bu arada 55. Cumhuriyet hükümeti yıkıldı 56. Cumhuriyet hükümeti azınlıktayız deyip işi komple durdurdu. Ancak 57. Cumhuriyet hükümetinin Bayındırlık ve İskân bakanı Koray Aydın göreve gelir gelmez beni karayolları genel müdür yardımcılığına atadı ve bize istikamet verdi. İlk ve tek işin Sarp-Samsun duble yoludur dedi. İşe sarıldık. Karayollarının istimlak bütçesinin %90’nın Sarp-Samsun duble yoluna ayırdık. Yetmedi müteahhit firmaların getirdiği paralara hazineyi kefil kıldık nakite çevirttik. Yol yeniden hızlandı. Projede yol Yomra ilçesinin içinden Değirmendere Ulusoy petrolün önünden çift katlı yol başlıyor, Erzurum yol kavşağında araçlar alt yola iniyordu. Bakan aydın böyle proje olmaz, bunu derhal değiş çimento fabrikası arkasına bu yolu atalım dedi ve ortaya havalimanı Beşirli yolunun projesi çıktı. Halı hazır haritalarını aldık benim odada yere serdik. Bakan Aydın’a bu yolu yapacaksak karayolları 10. Bölge müdürlüğü kapısından başlayalım yıldızlı yokuşundan inen araç Beşirliyi görsün dedim. Çok masrafı olur bunu hükümete anlatamayız.

Sarp-Samsun duble yolu olmasa bu yolu yıldızlı-Söğütlü- Akçaabat’ın arkasına atardık şehri bir o kadar da Kuzeye açardık dedi. Eğer o gün bir bürokrat olarak benim dediğim olsaydı, Akyazı dolgusu yapılıp bitmiş olacak ortaya 900 dönüm reklarasyon alanları çıkacaktı. İçine iki ayrı stat yap, kapalı spor salonu yap, voleybol, basketbol, spor kortları yani ne istersen yap. Ama biz yapamadık, bakın 14 yılda bir Akyazı yapılmadı. Keşke o zaman bu yolu Karayolları 10. bölgeden başlatsaydık diye bakan Aydın’ında daha sonra üzüldüğünü öğrendim. Biz ortaya özel bir faroz balıkçı barınağı projesi çıkardık. İhalenin içine soktuk bu barınağa troller girecek diye mendireği 90 cm uzattık. Bir sonraki Bayındırlık ve İskân bakanı veteriner hekim Abdulkadir Akçan bana zimmet çıkarttırdı. Mahkemeye gittim itiraz ettim davayı kazandım. Bir gün Sarp kapısı girişindeki yolda heyelan var, karayolları 10. bölge müdürlüğünün hummalı çalışması var, araçlar geçemiyor, başbakan yardımcısı Mesut Yılmaz ve bakan Aydın helikopterle Sarp kapısına indiler. Heyelan bölgesi ile ilgili kendilerine bilgi sundum. Başbakan yardımcısı Yılmaz bize dönerek bakan Aydın olmazsa bu yol asla bitmezdi bu yolu biz başlattık, inşallah bakan Aydın bitirecek dedi. Daha sonra gelen Bayındırlık ve İskân bakanı Zeki Ergezen bu yolu tam 2 yıl durdurdu. Devreye giren şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yolun bitmesini sağladı. Bitiren genel müdür hem şehrimiz Cahit Turan’ın karayolları tarihinde en uzun genel müdürlük yapan bürokrat olması bu şehir için son derece önemlidir. Bu kadar uzun süre bu koltukta oturan hakkında küçük bir şaibe olmayan halen lojmanda oturan emekli olsa Trabzon’a köyüne baba evine dönecek olan genel müdür Turan’la uğraşmak, görevden almaya kalkmak son derece yakışıksız ve yanlıştır dedi.

Eski genel müdür yardımcısı Konak biz o kadar işin arasında bakan Aydın’ın önüne Trabzon Maçka 31 km yol genişlemesinin 14 yılda 14 kilometresinin tamamen bittiğini geri kalan kısımda devam ettiğini gördüm. Ancak, Erdoğdu Aktoprak, Bengisu, Gürbulak, Akçaköy, Akçaabat bağlantı yolu genişleyip ıslah edilme projesinin 14 yılda 14 kilometresinin tamamen bitirilemediğini görmek bir eski karayolcu ve bu şehrin evladı olarak beni son derece üzdü dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum