Reklam
Reklam
Reklam

Karadeniz'in İlk Gıda Bankası AtaMarket Açıldı

Atakum Belediyesi, Karadeniz’in ilk gıda bankası AtaMarket’i geniş katılımlı bir törenle hizmete açtı.

Reklam
Karadeniz'in İlk Gıda Bankası AtaMarket Açıldı
29 Ekim 2020 - 18:18
Reklam
Samsun’da gıda israfını önleyecek ve yoksullukla mücadele edecek olan AtaMarket’ten ilk temsili alışverişi yapan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Biz hem kimsesizlerin kimsesi olacağız hem de komşusu açken tok yatmayanlardan olacağız. Elimiz, komşumuzun omzundan ayrılmayacak. Onun sorunlarını izleyeceğiz, yardım elini ondan çekmeyeceğiz” dedi.
Dünyada yaklaşık 60 yıldır uygulanan gıda bankacılığı sisteminin Karadeniz’deki ilk örneği olan Atakum Belediyesi AtaMarket, çok sayıda davetlinin katıldığı törenle Samsun’da açıldı. Gıda israfını önlemeyi ve yoksullukla mücadele etmeyi hedefleyen AtaMarket’ten ihtiyaç sahibi Atakumlular yararlanacak. Koronavirüs pandemisinin ilk günlerinde Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin ihtiyaç sahibi kent sakinlerine sözünü verdiği AtaMarket, yaklaşık altı ay içerisinde projeden gerçeğe dönüştü. Raflarında kuru bakliyattan içeceğe, undan peynire, deterjandan çocuk bezine her türlü gıda ve temizlik ürünleri bulunan AtaMarket Gıda Bankası, Samsunlu yardımseverlerin bağışlarını, Atakum’daki ihtiyaç sahibi yurttaşlara ulaştırıyor. Gıda Bankası’nın yararlanıcıları, AtaMarket’te konumlandırılan kitap ve giyim reyonlarından da ürün alabiliyor. AtaMarket Gıda Bankası’nın esin kaynağının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir” sözü olduğunu vurgulayan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yılını kutluyoruz ve önemli de bir açılış yapıyoruz. İkisi birbirini tamamlıyor. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet kendisini öyle tanımlar. Madem kimsesizlerin kimsesi cumhuriyetse bu gıda bankasının onun yıl dönümünde açılması gerekiyordu. Anadolu medeniyetinin bir başka felsefesi daha vardır. ‘Komşu açken tok yatan bizden değildir.’ O bizim kültürümüz, Anadolu kültürü, bizim inancımız. Cumhuriyet de kimsesizlerin kimsesi olarak onu tamamlıyor. Biz hem kimsesizlerin kimsesi olacağız hem de komşusu açken tok yatmayanlardan olacağız. Elimiz, komşumuzun omzundan ayrılmayacak. Onun sorunlarını izleyeceğiz, yardım elini ondan çekmeyeceğiz” dedi.
İnsana Hizmet Etmek En Temel İbadet
Herkesi AtaMarket Gıda Bankası’na destek olmaya davet eden Başkan Deveci, “Hem devletimizin, anayasamızın maddelerinden biri sosyal devlet hem de Atakum Belediyesi’nin ilkelerinden bir tanesi bu sosyal belediyecilik. Bizim dayanışma kültürünü öne çıkarmamız gerekiyor. Atakum bir kültür şehri, ben de kültür ve kongre merkezi yapmak isterdim ama onu erteliyorum. Sağlıklı, karnı doyan, çocuklarına oyuncak alabilen, ayakları üşümeyen bir toplum yaratmamız gerekiyor. Komşumuzun çocuğunun durumunu, askere gitmişse oradaki durumunu, okula gitmişse başarısını, hastaysa durumunu sorabilen bir kültürü yeniden hayata geçirebilmemiz gerekiyor. AtaMarket Gıda Bankası bunun örneklerinden biri. Hem Atamızın adı var, hem cumhuriyetin ilkeleri var, bizim inancımızın, değerlerimizin, kültürümüzün özü var burada. Herkesi öncelikle bu gıda bankasına yardım etmeye davet ediyorum. Bize ulaşmaya çekinen komşularınız olabilir, siz onları bize bildirin. İnsana hizmet etmek, insana yardım etmek en temel ibadet unsurlarından bir tanesidir. Bu dönem öyle bir dönem. Ben bunun böyle hissedilebildiğini bu toplumdan görebiliyorum” diye konuştu.
İlk Temsili Alışveriş Başkan Cemil Deveci’den
AtaMarket Gıda Bankası’nda Atakum Belediyesi’nin paydaşı olan Özgür Bölüşüm Derneği’nin Başkanı Nevşin Erdal Car, “AtaMarket, yardımseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü olacak. Böyle bir dayanışmanın içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tüm Samsunluların ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere bağışlarını bekliyoruz” dedi. İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, “AtaMarket, bildiğiniz gibi ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için hazırlanmış, düşünülmüş bir sosyal sorumluluk projesi. Bu proje için başta Atakum Belediye Başkanımız Cemil Deveci olmak üzere; düşünen, hayata geçiren, emeği olan, duyarlılık gösteren herkese emeği için teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik ise, “İnsana dokunabilmek, yardıma ihtiyacı olan insanlarımıza katkı sağlayabilmek çok önemli. Bu konuda büyük destek veren sevgili Atakum Belediye Başkanımız Cemil Deveci’ye çok teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde böyle anlamlı bir projeyi hayata geçirebilmek çok önemliydi” dedi. Açılışın ardından AtaMarket Gıda Bankası’ndan ilk temsili alışverişi Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, eşi Av. Gülay Deveci ve Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ile birlikte yaptı. Market arabası ile reyonları gezen Başkan Deveci, aldığı gıda ve temizlik ürünlerini kasada AtaKart ile ödedi.
AtaMarket’ten Nasıl Faydalanılır?
Çok sayıda Atakumluyu bir araya getiren AtaMarket’in açılışına; Cumhuriyet Halk Partisi Samsun milletvekilleri Kemal Zeybek, Neslihan Hancıoğlu, Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam’ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Önceki gün vefat eden Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Gençlik Kolları Başkanı Furkan Demir’in anısına ‘Yiğidim Aslanım’ parçasının seslendirildiği etkinlikte, Atakum Belediyesi Halk Dansları Topluluğu yöresel halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi. Özgür Bölüşüm Derneği’nin paydaşlığında hizmet vermeye başlayan AtaMarket’ten yararlanmak isteyen ihtiyaç sahibi yurttaşlar, başvurularını Atakum Belediyesi Sosyal ve Yardım İşleri Müdürlüğü’ne yapabiliyor. Yönetmelik kapsamında belirlenen gıda bankacılığından yararlanabilme kriterlerine sahip olanlara yararlanıcı olma imkânı ve alışveriş limiti tanımlanıyor. Sadece AtaMarket’te kullanılabilen AtaKart sistemine dâhil olan ihtiyaç sahipleri, diledikleri zaman AtaMarket Gıda Bankası’na gidebiliyor. Raflarda yer alan ürünlerden limitler dâhilinde alışverişlerini gerçekleştirdikten sonra AtaKartlarındaki bakiyeyi kullanarak ödeme yapabiliyor.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum