Kadınlar "Mor Forma" Kampanyası İle Güçleniyor

Yılport Samsunspor’un Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı işbirliğiyle yürüttüğü Mor Forma Kampanyası, birinci yılını geride bıraktı.

Kadınlar "Mor Forma" Kampanyası İle Güçleniyor
24 Kasım 2022 - 16:23
Kampanya kapsamında kadınların ekonomik olarak güçlenmesine de destek verilecek. Yıldırım Vakfı,kadınlar için ücretsiz Öz Savunma Programı’nı genişleterek, kadınların zihinsel ve fiziksel olarak güçlenmesine katkı sağlamaya devam edecek.
Eğitime, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve gençliğin gelişimine odaklanaraktoplumda fark yaratacak ve bireylerin yaşam standartlarını yükseltecek faaliyetler yürüten Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı, Yılport Samsunspor ile birlikte 25 Kasım 2021 tarihinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlattığı Mor Forma Kampanyası’nı büyütüyor.
Garip ve Zeycan Yıldırım Vakfı Direktörü Zeycan Yıldırım’ın öncülük ettiği vetasarımını bizzat gerçekleştirdiği,YılportSamsunspor Futbol Kulübü tarafından yürütülen “Dünyanın En Ağır Forması - Mor Forma” kampanyası kapsamında, forma satışının %10’u ile oluşturulan fon, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi çalışmaları için kullanılacak. Üzerinde 15 farklı dilde “kadına şiddete hayır” yazılı mor formaların satışı 2022-2023 futbol sezonunda da devam ediyor.
450 Kadına Ücretsiz Öz Savunma Dersi Verildi
Kadına karşı şiddetle mücadele kapsamında, kadınların zihinsel ve fiziksel olarak güçlendirilmesi yaklaşımını benimseyen Yıldırım Vakfı, bugüne kadar İstanbul, Samsun ve Kocaeli’nde toplam 450 kadın için ücretsiz öz savunma dersleri düzenledi. Şiddete şiddetle karşılık vermek yerine kadınları güçlendirmeyi hedefleyen Öz Savunma Programı, kadınların sokakta beklenmedik bir anda şiddete maruz kalmaları durumunda kendilerini kurtarabilecekleri 10 saniyelik bir zaman yaratabilme stratejisi olarak tanımlanıyor.
Öz savunma derslerinde, kadınların bu konuda farkındalık kazanması ve temel öz savunma becerileriniedinmesi hedefleniyor. Kadınlar hem zihinsel hem fiziksel olarak güçlenmenin nasıl mümkün olduğunu öğrenirken, saldırı anında kendilerini fiziksel olarak koruyacak savunma taktiklerini de öğreniyor. Türkiye genelinde farklı yaş ve sosyoekonomik gruplardan kadınlar, ücretsiz olarak derslere katılabiliyor.
Yıldırım Vakfı’nın odaklandığı en önemli çalışma alanlarından birinin kadına yönelik şiddetin önlenmesi olduğunu vurgulayan Vakıf Direktörü Zeycan Yıldırım, Kadın Öz Savunma Programı ile kadına yönelik şiddetle mücadelede “öz savunmanın güçlendirilmesi” yaklaşımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Zeycan Yıldırım, şunları söyledi; “Türkiye’de kadınların yüzde 38’i hayatlarında en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Dünya Sağlık örgütüne göre bu oran Avrupa’da yüzde 25, Dünya genelinde ise yüzde 30. Toplumsal bir salgına dönüşen kadına yönelik şiddete sürdürülebilir bir çözüm üretebilmek için kadınların tehlike anında kendilerini koruyacak bilgi ve becerileri kazanması çok önemli. Bu amaçla çalışmalar yapan Vakfımız, 1 yılda 450 kadına ücretsiz öz savunma eğitimi verdi. Elbette öz savunma kısa vadeli bir çözüm. Uzun vadeli çözümün kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi ve toplumsal bir dönüşümün sağlanması olduğuna inanıyoruz.
Yılport Samsunspor ile başlattığımız Mor Forma kampanyamızın ulusal ve uluslararası platformlarda daha fazla görünür hale gelerek bu farkındalığa destek olmasını istiyoruz. Arjantin Milli Takımı’nın kadın haklarına ve cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için mor forma ile sahaya çıkması da uluslararası farkındalığa güzel bir örnek oldu. Belki tamamen tesadüf, belki ilham aldılar, benim için önemli olan mor forma ile kadın sorunlarına dikkat çekilmesi oldu. Biz de Mor Forma satışından elde edilen gelirin %10’unu kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesi amacıyla yapacağımız projelere aktaracağız.”
Samsunspor Kulübü Derneği Yöneticisi Arzu Uslu da yaptığı konuşmada, “Samsunspor olarak kadına şiddete karşı mücadelenin parçası olan Mor Forma Kampanyası’nı hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Geçen bir yıl içinde kadınlara mor formalar hediye ettik. Onları ücretsiz olarak maçlara davet ettik. Samsun’daki okullarda gençlere yönelik farkındalık eğitimleri verdik. Bu çalışmalarımızla, kadının güçlendirilmesine dikkat çektik. Mor Forma satışlarımız devam ediyor. Elde edilen gelirle kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi amaçlı bir proje hayata geçirilecek. Samsunspor olarak, böyle bir farkındalık kampanyası yürüttüğümüz için gururluyuz” diye konuştu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum