Gülsan Esnafı'nı Zor Günler Bekliyor!...

Orta Karadeniz Servisler Derneği (OKSED) Başkanı Fatih Özkan, Gülsan Sanayi Sitesi’nin yıkılması ve sonrasında yaşayacakları sıkıntılarla ilgili, bir açıklama yaptı.

Gülsan Esnafı'nı Zor Günler Bekliyor!...
31 Mart 2023 - 13:34
Orta Karadeniz Servisler Derneği Başkanı Fatih Özkan açıklamasında; Gülsan Sanayi Sitesi’nin Samsun’daki üye servislerinin ortak sıkıntısı olan Gülsan Sanayi Sitesi’nin yıkılması ve çalışma alanlarının kaybolması, buradaki üyelerimizi ve diğer esnaf komşularımızı sıkıntıya sokmaktadır.
Gülsan Sanayi Sitesi şehrin merkezinde kalması sebebiyle yaklaşık 3 sene önce fiyatları belirlenip memur maaşına göre her sene zamlanacak olan yeni TOYBELEN Sanayi Sitesi yapımına başlanarak şuanda inşaatın %75 i bitme aşamasına gelmiştir.
TOKİ tarafından bitimine az kalan TOYBELEN Sanayi Sitesindeki dükkânlara yeni fiyatlar belirlendi ve esnafa sunuldu.
İnşaatın yapımına başlanmadan önce belirlenen 100 m2. 320 bin KDV hariç 200 m2. dükkân 580 bin olarak fiyatlar açıklanmıştı. Önceki anlaşmada aylık 200 m2 dükkân için tahmini taksit ödeme miktarı 6 bin iken güncellenen fiyatlamada 200 m2 dükkân için aylık taksit tutarı 25 bin civarına yükselmektedir. Yukarıdaki ilk fiyatlama bakanlık nezdinde Çiğdem Karaaslan başkanlığında yapılan uzlaşmada karara bağlanmıştı.
Geçen zaman içinde ülkemizin ekonomik sorunlarından dolayı, inşaatı bitmiş çevre düzenlemesi yapılan sanayimize % 300-350 bandında TOKİ tarafından zam yapıldı. Bu da biz sanayi ustaları tarafından özellikle otomobil sektöründeki ustalar tarafından ödenebilir rakamlar kesinlikle değildir.
Yeni Toybelen Sanayi Sitesi’ne kayıt olan üyelerimiz ve esnafımızın dükkân kuraları geçtiğimiz aylarda çekildi, esnafların ve üyelerimizin dükkânları belirlendi. Güncellenmiş fiyatlarla kurası ana yol kenarı ya da köşe başı çıkan dükkân sahibine şerefiyelendirmesiyle beraber 100 m2. dükkân 1 milyon 200 bin TL. 200 m2. dükkân 1 milyon 900 bin TL’yi KDV hariç buluyor.
Bu güncellenen fiyatlar, Gülsan Küçük Sanayi Sitesi esnafı ve üyelerimiz için taksiti ödenebilecek bir rakam değildir, çünkü bizler ustayız üyelerimiz de ustadır dolayısıyla bizler yüksek sermaye ile çalışan esnaflar değiliz. Çalışma alanlarımızdan kaldırılıp yeni bir alana taşınacağımız için bu durum 3-4 sene iş kaybına sebep olacaktır. Yusuf Ziya Yılmaz başkanımız döneminde esnafımıza ve üyelerimize kira öder gibi dükkân sahibi olacaksınız ve buradan sizi davullu zurnalı Toybelen sanayi sitesine uğurlayacağız sözü verildi.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir‘e Samsun Madeni Sanatkârlar Oda Başkanı Eyüp Aydın Gülsan Sanayi sözcü platformu Başkanı Mustafa Ay ile beraber makamına ziyaret ederek mağduriyetimizi açıkladık ve notlarımızı kendisine teslim ettik ve bu konuda yardımcı olunabileceğini bizlere belirtti.
Fakat yeni sözleşmeler için üyelerimizi ve esnafımızı TOKİ imzaya çağırıyor ve bu imza süresi 31 Marttan 31 Mayısa kadar uzatıldı. Bu uzatılan süre için TOKİ’ye teşekkürlerimizi sunarız. Güncellenen rakamlarla esnafımız, ustalarımız ve üyelerimiz imza atmaya gidemiyoruz çünkü atacağımız imzalar ustaların ve esnafların iflasının imzası olacaktır. Bu durumda da Yeni Toybelen Sanayi Sitesi’ndeki haklarımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılıyoruz. Önce Gülsan esnafının ve üyelerimizin sorunları çözülmelidir. Bizler Gülsan Sanayi yıkıldığında sanayideki son ustalarız ve alttan çırak yetişmemekte. Dükkânları yıkılan kiracı ustalar ya da dükkân sahipleri kiralık dükkân bulamayacağı ve bir yere taşınamayacağı gibi ustaların ve personellerin istihdam alanları da kaybolacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir sağlam bürokrasi ile bu sorunu çözecek güçtedir. Biz kendisine yürekten güveniyor ve inanıyoruz. Yüksek metrekarede ya da düşük metrekarede çalışan ustaların taksit tutarını ödenebilir rakamlara ayarlayacaklarını inanıyoruz ve bu konuda desteklerini bekliyoruz.


 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum