Geri Kazanılmış Camlar Dekoratif Ürünlere Dönüşüyor

İlkadım Belediyesi’nin “Sıfır Atık” projesi kapsamında hayata geçirdiği projeler ve çevreci yaklaşımı, toplumda çevreye olan duyarlılığı artırıyor.

Geri Kazanılmış Camlar Dekoratif Ürünlere Dönüşüyor
26 Ocak 2024 - 17:04
İlkadım ilçesinde doğayı koruma ve sürdürülebilirlik için harekete geçen İlkadım Belediyesi AR-GE Müdürlüğü ekibi, atık malzemelerden dekoratif eşyalar üretiyor. Günlük yaşamda atık oluşumunun önüne geçilmesinden oluşan atıkların ayrıştırılması ile atıklara ilişkin etkin toplama sisteminin yaygınlaşmasına, israfın önlenmesinden doğal kaynakların daha verimli kullanılması hedefleyen “Atık Camlar Beton Oldu” adlı bu yeni projede camlar belediyeye ait atölyede işlenip dekoratif şehir mobilyalarına dönüşüyor.
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş’ın hassasiyetle durduğu bu yeni projede Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı şantiye alanında oluşturulan “Atık Cam Beton Atölyesi’nden” atık cam ve inşaat atıklarından çıkan hurda demirler de kullanılarak üretilen dekoratif sigaralık, kaldırım mantarı, saksı ve oturma grupları gibi ürünler hem ekonomi, hem de çevre görselliği açısından belediye tesisleri ve parklarda halkın kullanımına sunuldu.
Atık camların 4000 yıl gibi bir süreyle doğada yok olabildikleri düşünüldüğünde bu malzemelerin geri dönüşümünün ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Atık malzemeler her zaman bir çevre sorunu olmuştur. Her geçen gün doğal kaynaklarımız tükenmekte olup, bu doğal kaynaklardan gelecek kuşakların yararlanmasında ve çevre kirliliğinin azaltılmasında geri dönüşüm/kazanım önemli bir rol oynamaktadır. Cam ürün, kullanımının sağlık koşullarına ve hijyene uygunluğu nedeniyle tercih edilen, geri dönüşümü çevreye zarar vermeden mümkün olan bir malzemedir. Ar-Ge Müdürlüğümüzün yapmış olduğu ““Atık Camlar Beton Oldu” projesi kapsamında son yıllarda inşaat sektöründe cam ve demir atıkların değerlendirilmesi adına çalışmalar yürütüyoruz. Yapılan bu çalışmayla doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm ve sıfır atık bilincinin artırılmasının hedefliyoruz. Böylece ilçemizde atık bertaraf maliyetinin azaltılması ve atıkların geri kazanılmasında alternatif kullanım alanlarının oluşturulmasının olanak sağlıyoruz” dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum