Gazilik ve Şehitlik Tüm Milletimizin Ortak Değeridir

Vali Osman Kaymak, 'Gaziler Günü’ kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından anıt şeref defterini imzaladı

Gazilik ve Şehitlik Tüm Milletimizin Ortak Değeridir
19 Eylül 2019 - 18:06
Vali Osman Kaymak, 'Gaziler Günü’ kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından anıt şeref defterini imzaladı.
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, Vali Kaymak, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Uzunlar ve Samsun Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Diril tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı okundu.
Çelenk sunma ve İstiklal Marşı’nın ardından anıt şeref defterini imzalayan Vali Osman Kaymak, "Aziz Atatürk, Sakarya Meydan Muhaberesinde gösterdiğiniz kahramanlık sonucu şahsınıza TBMM tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Mareşallik rütbesiyle birlikte Gazilik unvanının verilişinin 98. yıl dönümünü ve Gaziler Gününü anmak üzere huzurundayız.
Şanlı tarihimiz, geçmişten bugüne gurur duyduğumuz zaferlerle doludur. Bu zaferleri, vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimize ve gazilerimizin varlığına borçluyuz.
Biz, bu varlığın değerine, asaletine ve karakterinin sağlamlığına inanmış milletin evlatlarıyız. Hür, bağımsız ve başı dik olarak yaşayan bu millet,  yazdığı kahramanlıklarla tarihe damgasını vuran şehitlerimizi ve gazilerimizi her zaman minnetle ve şükranla anacaktır.
Bizler, ecdadımızdan miras kalan değerlere sahip çıkmanın, birlik ve beraberliğimize yönelen tehditlere karşı mücadele etmenin, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için çalışmanın, şehitlerimize ve gazilerimize vefa borcumuz olduğuna inanıyoruz.
Bu aziz millet, Ülkemize yönelen tehditlere ve darbelere karşı kendini siper eden, kutsal değerlerini, vatan ve bayrak sevgisini her şeyin üstünde tutan, bu uğurda canlarını feda etmekten çekinmeyen güce ve kararlılığa sahiptir. Bunun en güzel örneğini 15 Temmuz’ da tüm dünyaya göstermiştir.
Bu anlamlı günde başta şahsınız olmak üzere tüm şehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun” yazdı.
Çelenk sunumunun ardından 19 Eylül Gaziler günü programı Bölge İdare Mahkemesi Binasının önünde devam etti. Törende Samsun Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Diril yaptığı konuşmasında, “Milli Mücadele Döneminin mucizelerinden olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin zaferle kazanılmasının ardından kahraman ordularımızın başkomutanı ve en büyük Muharip Gazi rahmetli Mustafa Kemal ATATÜRK’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 yılında 153 sayılı kanunla Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanı tevcih edilmiştir. Bu nedenle 19 Eylül Gaziler günü olarak tarihe geçmiştir.
Sayın Valim, Değerli Protokol; üzerinde yaşadığımız cennet vatan toprakları kadar vatan olmayı hak etmiş toprak parçası dünyada yoktur. Çünkü cennet vatan topraklarımızın her karışı aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin mübarek kanlarıyla hamur olmuştur. Gölgesinde hür ve bağımsız olarak yaşadığımız şanlı bayrağımız rengini ve şeklini bu mübarek kanlardan almıştır.
19 Mayıs Atatürk’ün şehri olan ve Kurtuluş Mücadelesi'nin başlatıldığı bu mübarek şehirde yaşayan kahraman Gazilere ve Şehit ailelerine Samsun Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde oluşturulan birimlerin fedakârca vermiş oldukları hizmetlere cani gönülden teşekkür ediyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle, bu cennet vatan topraklarımız için canlarını veren Aziz Şehitlerimize, Muharip Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarıyla tarihe mal olmuş devlet büyüklerimiz ve vefat eden kahraman gazilerimize Cenabı Allah’tan rahmet dilerken, hayatta olan Kahraman Gazilerimize aile saadeti temennisi ile hepinize saygılar sunarım.” dedi.
Konuşmaların ardından Kıbrıs Gazisi Mehmet Yüksel ‘Şehitler Gaziler’ isimli şiirini, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Üyesi Kıbrıs Gazisi Mehmet Karalı günün anlam ve önemini belirten kendi yazdığı şiirini, 19 Mayıs Lisesi Öğrencisi Betül Demir ve Taha İbrahim Baş ise ‘Ordunun Duası’ isimli şiiri okudu. Şiirlerin ardından 19 Mayıs Lisesi Halk dansları topluluğunun gösterisinden sonra tören, resmigeçit ile son buldu.
Çelenk Sunma Törenine ve programa ayrıca, Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş ve Neslihan Hancıoğlu, Vali Yardımcıları Sezgin Üçüncü ve Hasan Balcı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Sg. Alb. Ahmet Bahadır, İlçe Kaymakamları, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehitler Dullar Yetimler Derneği Samsun Şube Başkanı Necati Yılmaz, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Samsun Şube Başkanı Bilal Erim, protokol üyeleri, gaziler, askeri, idari ve mülki erkân ile şehit yakınları katıldı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum