Ferruh ÇETİN'den anılar... SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK

SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK YERLERİNİ NE KADAR BİLİYORSUNUZ? Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildikten sonra başlattığı projeler çer

Ferruh ÇETİN'den anılar... SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK
14 Ocak 2015 - 23:49
SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK YERLERİNİ NE KADAR BİLİYORSUNUZ?

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildikten sonra başlattığı projeler çerçevesinde gün yüzüne çıkarılan bazı tarihi kalıntılar, kent halkının ziyaretine açılarak, Samsun'daki gezilecek - görülecek yerlerin sayısı günden güne artıyor.
Bunlardan en önemlilerinden birisi de Amisos (Baruthane) Tümülüsleri adıyla anılan iki yığma tepenin altında bulunan mezarlardır.
Bugünkü bu yazı dizimizde o Tümülüslerden ve Samsun'da daha önce ortaya çıkarılan Amisos Hazinelerinden bahsetmek isitiyoruz.
Karadeniz bölgesinin en büyük ve önemli kenti durumundaki Samsun'da son yıllarda turizme ağırlık veriliyor.
O nedenle biz de elimizden geldiğince Samsun'un Turizm yönünden ilginç bazı konularını mercek altına alalım dedik...
BARUTHANE TÜMÜLÜSLERİ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın desteğiyle Baruthane Tümülüsleri adıyla anılan iki yığma tepenin altında bulunan mezarlar 2004, 2005 ve 2006 yıllarında kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarıldılar.
Batı yönünde Samsun şehir merkezinden dört kilometre uzaklıktaki Baruthane mevkiinde bulunan iki adet tümülüste ( Mezartepe) Samsun Büyükşehir Belediyesinin sponsorluğunda ve Kültür Bakanlığı’nın denetiminde 2004–2005 yılları arasında yapılan kazılar sonucunda Helenistik dönemden ( MÖ 330–30 ) kalma mezar yapıları ve blok taş duvarlar bulunmuştur.
ÇEVREDEN DE ZİYARETÇİ BULUYOR
Yapılan kazılarla kuzey tepenin altında 3 odalı, güney tepenin altında 2 odalı ve boyalı bir mezar ortaya çıkarılmıştır. Samsun Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan bir projeyle, bu bölge açık hava arkeoloji müzesi olarak düzenlenmiştir. Mezarlar ziyarete açılarak eski Samsun’un dini, sosyal hayatı ve kültürü hakkında ziyaretçiler bilgilenmektedirler. Ayrıca bu bölgede çevre düzenlemeleri sonucunda yapılan park ve Amisos Kafe vasıtasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere nefis bir manzara karşısında dinlenme fırsatı sağlanmıştır. Gerek karayolu ve gerekse teleferikle buraya gelen ziyaretçiler tarih ve doğayla iç içe güzel bir zaman geçirmektedirler. Amisos kentinin metropol alanı olan Baruthane’de halen bulunmamış mezarlar olduğu sanılıyor.
ANIT MEZAR

Baruthane Tümülüslerinin Mithridates sülalesinin hüküm sürdüğü Hellenistik dönemde yapıldığı anlaşılıyor. Samsun Müzesi ile İstanbul Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü bilimsel kazıların sonunda iki ayrı mezar ortaya çıkarıldı ve ziyarete açıldı. Güney Tümülüs altındaki mezarın Karadeniz kıyılarında bugüne kadar bulunmuş boyalı ve sıvalı tek örnek. Güney Tümülüs altındaki mezar: 15 metre yüksekliğinde ve 40 metre çapındaki Güney Tümülüs altında iki odalı oyma mezar yer alıyor. Yığışma tabakasının oyulması ile oluşturulan mezarın toplam uzunluğu 6, genişliği 2.5 ve yüksekliği 3 metre. Odaların duvarları, tavan ve tabanı 3 cm. kalınlığında krem renkli sıva ile kaplanmış.
Ön oda: Duvarlarına taş duvar görünümü vermek için sıva kazınarak yedi sıra taş dizisi Görüntüsü çizilmiş, sonra da kazıma çizgiler lacivert boya ile doldurulmuş. Bu yalancı taş duvar çizgilerinin üst tarafına kırmızı boya ile iki yatay şerit yapılmıştır. Odada yan duvarlar boyunca sedirler uzanmaktadır.
Arka odada: 70 cm. yüksekliğinde bir ölü yatağı (kline) yer alıyor. Yatağın ön yüzünde kırmızı ve siyah renklerle yumurta bezemesi yapıldığı anlaşılıyor. Yazık ki bu bezemeler tahrip edilmiş. Odanın duvarlarında kırmızı boya ile iki yatay sent var. Kazılar sırasında mezarın içinde çanak-çömlek parçaları, testi, koku şişeleri, kemik süsler ve bronz çiviler bulundu.
Kuzey Tümülüs altındaki mezar: 30 metre çapında ve 8 metre yüksekliğindeki Kuzey Tümülüs altında arka arkaya sıralanan 3 odalı bir mezar yapısı bulundu. Mezar yapısının toplam uzunluğu 18, genişliği 2.80 ile 3.25, yüksekliği ise 2.50 metre. Odalarda sıva kullanılmamış, sadece yalancı yarım sütunlar ile süsleme yapılmış.
AMİSOS HAZİNESİ
Samsun Cedit Mahallesinde yapılan bir kurtarma kazısı, Amisos aile mezarı ve hazinesini ortaya çıkardı. Mezardan çıkarılan buluntular, Samsun Arkeoloji Müzesi'nin en değerli koleksiyonunu oluşturuyor ve Amisos Hazinesi olarak adlandırılıyor. Hazine, Amisos'ta nasıl bir yaşam zenginliği olduğunu da gösteriyor.
Altın ziynet eşyaları (ölü hediyeleri) çanak-çömlek, cam ve mermerden yapılmış arkeolojik eserlerin inceleme ve değerlendirilmesinden, erkek mezarının Pontus Krallığının en üst düzeyindeki yöneticilerinden (kral, komutan, prens gibi) birine, bayan mezarlarından birinin bu ünlü kişinin (kralın) eşine (kraliçeye) diğerinin de kızına ait olabileceği düşünülüyor. Bulunan mezar odasının iki ayrı dönemde kullanıldığı, pişmiş toprak, cam, metal ve mermer eserlerin M.Ö. 4. yy'a tarihlenmesi gerektiği; altın süs eşyalarının ise M.Ö. 1. yy'a ait olduğu sanılmaktadır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum