Ferruh ÇETİN'den anılar... SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK

SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK YERLERİ'NİN FARKINDA MISINIZ? Son yıllarda, özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'da "Turizm

Ferruh ÇETİN'den anılar... SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK
19 Ocak 2015 - 17:50
SAMSUN'UN GEZİLECEK - GÖRÜLECEK YERLERİ'NİN FARKINDA MISINIZ?

Son yıllarda, özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'da "Turizm... Turizm" diyerek, Samsun'un topyekûn turizmden gelişerek kalkınabileceğini vurguluyor.
Zaten Samsun'da son yıllarda Büyükşehir'in ortaya koyduğu projelerin birçoğu turizm amaçlı…
Mesela Kızılırmak deltasına kadar sahilden uzanan yol bunlardan birisidir.
Son "bütünşehir" yasasından sonra ilçelerdeki güzellikleri de bu Turizm torbasına koyarsak, gerçekten Samsun, başta denizi olmak üzere ilçelerdeki yaylaları, akarsuları ve gölleri ile Türkiye'de ender yerlerden birisi durumundadır.
O nedenle ben Büyükşehir Belediye Başkanı Y. Ziya Yılmaz'ın merkezde ve ilçelerdeki güzellikleri ortaya çıkarma girişimlerini şiddetle destekliyorum...
VALİ DE DESDEK VERİYOR
Ayrıca Samsun valisi İbrahim Şahin de, Büyükşehir'in turizm hamlelerine büyük oranda destek veriyor.
Gerçekten de turizmin vazgeçilmez üçlüsü denizi, kumu ve güneşin yanı sıra artık birçok insanda tutku halini almış "alternatif turizm" aktivitelerinin gerçekleştirildiği alanları yani yaylaları, gölleri ve şelaleleri kaç ilde iç içe bulabilirsiniz ki?
İşte bu saydıklarımızın tümü Samsun'da var...
Mesela, yaz aylarında Yakakent'ten Terme'ye kadar uzanan sahil bandı üzerinde çok güzel kuma sahip geniş doğal plajlar denize girmek için ideal yerlerdir.
MASMAVİ ORMANLAR
Yakakent Çam gölü mevkiinde çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil tepeler, masmavi sulara iner. Eşsiz güzellikteki sahili ile denizle iç içe bir yaşamın sürdürüldüğü şirin bir kıyı kasabası olan Yakakent’te gün batımı ise gerçekten görülmeye değer güzelliktedir.
Ayrıca bu ilçede çıkan taze balıkların lezzetlerine de doyum olmaz...
DELTA BİR BAŞKA GÜZEL
Sahil bandı üzerinde Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerimizin topraklarının bir bölümünü kaplayan Kızılırmak Deltası sulak alanı, flora ve faunasıyla ülkemizin eko-turizm alanında en ilginç köşelerinden biridir.
Deltada, 19 Mayıs ilçesi, Yörükler mevkiinde ilkbaharda tabanı tamamen suyla kaplanan yaprakdöker ağaçlardan oluşmuş Galeriç ormanı yaban hayatı açısından oldukça ilgi çekici yerlerdir.
Samsun, termal turizm açısından da oldukça önemli merkezlere sahiptir.
HAVZA ve LADİK KAPLICALARI 
Havza ve Ladik kaplıcaları 2000 yıldan beri bilinen sağlık merkezleridir. Havza 25 Mayıs Termal Tesisleri Turizm bakanlığınca "Termal Turizm Merkezi" olarak ilan edilmiştir. Ladik'deki Hamamayağı kaplıcası ise ülkemizdeki birinci derecede önemli ve öncelikli kaplıca merkezlerindendir. Radyoaktif özellik gösteren Ladik kaplıca suları, organizma üzerinde uyarıcı etki yapar.
Havza ve Ladik'deki kaplıca sularının başta romatizmal hastalıklar olmak üzere, kadın hastalıkları, sinirsel hastalıklar, eklem hastalıkları ve kireçlenme gibi hastalıkların tedavisinde olumlu etki yaptıkları tıbbi olarak da kanıtlanmıştır.
TARİHİ KALINTILAR
Samsun doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi alanlarıyla da dikkat çekicidir. Paleolitik dönemde yerleşim yeri olarak kullanılmış, Tekkeköy mağara-kale yerleşimleri; M.Ö. 5000 yıllarından bu yana sürekli yerleşim yeri olarak kullanılagelmiş, Bafra ikiztepe ve bugün bile sularını, galerilerini, merdivenlerini, görebileceğimiz 3000 yıl öncesinden gelen Kızılırmak Vadisindeki Asarkale; Paflagonlara ait kaya mezarları, Amazonların yaptığı ileri sürülen Garpu kalesi görülmeye değerdir.
Samsun'da Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerini de görebilirsiniz.
....VE SAMSUN'UN YAYLALARI
Samsun'un yaylaları da diğer Karadeniz yaylaları gibi; yeşili, temiz havayı ve sessizliği özleyenlere kucak açmaya hazırdır. Samsun'dan yaylalara ulaşmak oldukça kolaydır. Yaylaların yolları aracınızla bile kolaylıkla gidebileceğiniz durumdadır.
KUNDUZ YAYLASI
Vezirköprü-Kunduz dağı yaylaları her mevsim farklı güzellikleri barındırırlar. Kunduz yaylalarının orman dokusuyla iç içe oluşları ve ormanların Altınkaya Baraj Gölüyle birleşmesi bölgeye bambaşka bir güzellik kazandırmaktadır. Burası yayla turizminin yanı sıra doğa yürüyüşleri, su sporları, balık avcılığı, motor gezileri, çim kayağı, yamaç paraşütü ve kampçılık için son derece elverişli alanlara sahiptir. Bölgedeki Orman İşletme tesisi ise yaz kış gelenlerin dinlenme ve konaklama ihtiyacını karşılamaktadır.
LADİK YAYLASI
1500 metre rakımlı yaylanın İlçeye uzaklığı 7 km. ve yolu stabilize olup, her türlü araç gidebilir. Yayla evleri ve suyu vardır.1997 Yılından itibaren Ladik-Akdağ yaylalarında Yayla şenlikleri de düzenlenmeye başlanmıştır.
Samsun'un yaylaları diğer Karadeniz yaylaları gibi ayrı bir güzellik taşımaktadır.
AKTAŞ YAYLASI
950 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 9 km’dir. Yolu asfalt olup, her türlü araç gidebilir. Yayla evleri mevcut olup suyu da vardır. Ayrıca yayladan Ladik Gölü'nün tamamıyla görünmesi, çam ağaçları ile kaplı oluşu ve her tarafın kır çiçekleri ile süslenmiş olması özellikle insana huzur veren temiz yayla havası nedeniyle İlçe ve yöre halkını kendisine çekmekte ve mesire yeri olarak kullanılmakta olup, potansiyel turizm açısından da gelecek vaad etmektedir.
KÜPECİK YAYLASI
1600 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 23 km’dir. Yolun 9 km’lik kısmı asfalt kalan kısmı stabilize ve düzgün ham yol olup, her türlü araçla ulaşım imkanı vardır. Yayla evleri ve bol miktarda suyu mevcuttur. Bu yaylanın suyunun böbrek taşlarını erittiği halk tarafından söylenmekte olup, halk tarafından bu tür hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.
BÜYÜKKIZOĞLU YALASI
1600 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 10 km’dir. Yolu ham yol olup arazi araçları gidebilir. Yayla evleri ve suyu vardır.
ÇAKIRGÜMÜŞ YAYLASI
1500 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 12 km’dir. Yolu ham yol olup, her türlü araçla ulaşım mümkün olup, yayla evleri ve suyu bulunmaktadır.
GÜRCÜ YAYLASI
1500 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 5 km’dir. Yolu stabilize olup her türlü araç gidebilir. Yayla evleri ve suyu mevcuttur.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum