FAKIBABA, CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER'İN SORULARINI CEVAPLADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2018’de 14,5 milyar liralık tarımsal destek verecek

FAKIBABA, CHP MİLLETVEKİLİ GÜRER'İN SORULARINI CEVAPLADI
26 Kasım 2017 - 13:27
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2018’de 14,5 milyar liralık tarımsal destek verecek.
Gürer: ÇKS sorunu çözülmeden tarımsal destekler amacına ulaşmaz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta önümüzdeki yıl çiftçilere 14.5milyar lira tarımsal destek ödemesi yapılacağını açıkladı. CHP Milletvekili Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemiyle (ÇKS) ilgili sorunlar çözülmeden, bakanlığın 2018 yılında ödeyeceği 14,5 milyar liralık tarımsal desteğin tam manasıyla amacına ulaşamayacağını söyledi.
GÜRER’İN ÇKS İLE İLGİLİ SORULARI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fakıbaba’ya yönelttiği soru önergesinde “ÇKS'de  bulunan çiftçiler için her yıl ilkbahar döneminde açıklanan destekler bu yıl neden açıklanmamıştır? Tarımsal desteklerin ne zaman açıklanması düşünülmektedir? Türkiye'de tarımsal desteklerden faydalanan ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısı kaçtır? 2017 yılı için üreticilere verilmesi düşünülen toplam tarımsal destek miktarı ne kadardır” diye sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 18.08.2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.
ÇKS’YE KAYITLI  ÇİFTÇİ SAYISI 2 MİLYON 267 BİN
Bakan Fakıbaba, Üreticilerin, tarımsal destekler ve benzeri uygulamalardan faydalanabilmek için kendi istekleriyle ÇKS'ye kayıt yaptırdığını ve bu kaydını her yıl güncellemesi gerektiğini ifade ederek, “ Bu kapsamda Türkiye genelinde Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2016 yılında kayıt yaptıran çiftçi sayısı 2.267.176'dır” dedi.
2018’DE 14,5 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPILACAK
Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımızca 2017 yılı için üreticilerimize 12,8 Milyar TL tarımsal destek ödemesi yapılacak olup, 2017 yılı Kasım ayı itibariyle bunun 11 Milyar TL'si ödenmiştir. 2018 yılında ise üreticilerimize 14,5 Milyar TL nakit tarımsal destek ödemesi planlanmıştır” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ÇKS konusunda Türkiye’de ciddi sorunların yaşandığını söyledi. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 267 bin olarak belirlendiğini ifade eden Gürer, “Aslına bakıldığında tarımla ve çiftçilikle uğraşanların sayısı bu rakımın üzerindedir. Pek çok çiftçimiz değişik nedenlerle ÇKS’ye kayıt yaptırmamakta ye da yaptıramamaktadır. Üreticiler, tarımsal desteklerden ÇKS’ye üye olmaları halinde faydalanmaktadır. Ancak değişik nedenlerle ÇKS’ye üye olmayanlara bu destekler verilmemektedir. ÇKS ile ilgili sorunun çözümlenmemesi halinde bakanlığın dağıtacağı tarımsal desteklemeler tam manasıyla amacına ulaşmış sayılmaz” dedi.
Türkiye’de 41 bin 405 adet sera tesisi var
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sera üretimiyle ilgili soru önergesini yanıtladı. Türkiye’de 41 bin 405 adet sera tesisi olduğunu açıklayan Bakan Fakıbaba, bu alanlarda 6,7 Milyon ton sebze ve 422 Bin ton meyve ile 1,1 Milyar adet süs bitkisi yetiştirilerek 13,5 Milyar TL gelir elde edildiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fakıbbaba’ya yönelttiği önergesinde Ülkemizde sera ile üretim belirli bölgelerde yaygınlaşmıştır. Bu kapsamda, 2016 ve 2017 yıllarında yeni oluşturulan sera sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Seralarda hangi ürünler öncelikle yetiştirilmektedir?
2016 ve 2017 yıllarında serasını kiralayan ya da sera üretiminden vazgeçen kişi sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Fakıbaba, “Bakanlığımızca örtü altı tarımın geliştirilmesi amacıyla "Örtü altı Kayıt Sistemine" kayıt yaptıran üreticilerimize gerek üretim, gerekse yatırım aşamasında önemli destekler sağlanmaktadır. 2016 ve 2017 yıllarında Örtü altı Kayıt Sistemine kaydı yapılan örtü altı tesis sayısı 41.405 adettir.  2016 yılı itibariyle Türkiye'de 692 Bin dekar alan üzerinde kurulu örtü altı üretim tesislerinde yaklaşık 6,7 Milyon ton sebze ve 422 Bin ton meyve ile 1,1 Milyar adet süs bitkisi yetiştirilmiş ve yaklaşık 13,5 Milyar TL gelir elde edilmiştir. Türkiye'de seralarda üretilen ürünlerin büyük kısmı iç piyasada tüketilmekte olup, üretimin yaklaşık % 15'i ihraç edilmektedir” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlarken şu bilgileri verdi: “Toplam örtü altı üretimimiz içerisinde domates yaklaşık 3,6 Milyon ton üretim ve %50'lik payla birinci sırada yer almaktadır. Bunu, 1,1 Milyon ton üretim ve %15'lik pay ile hıyar, 601 Bin ton üretim ve %8'lik pay ile biber grubu ürünler takip etmektedir. Diğer taraftan patlıcan, sakız kabağı, marul, taze fasulye, karpuz, kavun, taze soğan gibi ürünler de örtü altı yetiştiriciliğinde önemli paya sahiptir.
Örtü altı meyve üretiminde ise muz, çilek, üzüm, erik, kayısı ve şeftali ağırlıklı olarak yetiştirilen ürünler olup, toplam örtü altı üretimimizin % 6'lık kısmı teşkil etmektedir.
2016 ve 2017 yıllarında kiralama yoluyla üretim yapan 25.497 adet üretici mevcut olup, Bakanlığımız Örtü altı Kayıt Sisteminde üretimden vazgeçen üreticilere yönelik bilgi bulunmamaktadır.”
Gürer sera üretiminde teşvik ve desteğin artırılması, yaygınlaşması gerektiğini belirterek bu alanda nüfus ve talebe orantılı çalışmalarda bulunulmalıdır" dedi.
Niğde’de 41 bin 720 dekar alanda organik tarım yapıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in organik tarımsal üretimle ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Fakıbaba, Niğde’de geçen yıl 41 bin 720 dekar alanda organik tarım üretimi yapıldığını bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Bakan Fakıbaba’ya yönelttiği önergesinde, “Organik tarım ülkemizde ne kadar dekar alanda yapılmaktadır? Niğde ilinde ne kadar dekarda organik tarım yapılmaktadır? Ülkemizde kaç aile Niğde de organik tarım yapmaktadır? Organik ürün dış satımı var mıdır? Hangi ürünlerde ne kadar yurt dışı satımı yapılmaktadır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına kısmı yanıt verdi. Bakan Fakıbaba, Organik tarım üretimine ilişkin verilerin düzenli olarak TÜİK tarafından kurumsal web sayfasında, organik tarım ihracatına ilişkin verilerin ise bakanlıklarının web sayfasında (www.tarim. gov.tr) kamuoyunun bilgisine sunulduğunu bildirdi.
Bakan Fakıbaba, Niğde ilinde ise 2016 yılında 4999 çiftçinin toplam 41 bin 720 dekar alanda organik bitkisel üretim gerçekleştirdiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  organik bitkisel üretimin öneminin giderek arttığını bu bağlamda organik üretimin yaygınlaşması gerektiğine işaret ederek Niğde ili için önemli sayılacak bir rakam verilmiş ama içeriği de açıklanmalı, hangi ürünlerin  yetiştiği ve  sonuçları da bu anlamda önemli. Organik üretim için daha çok destek ve özendirme sağlanmalıdır" dedi.

 

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum