Eşler arasında olan ilişki...

BOŞANMA Eşler arasında olan ilişki, aile ilişkileri arasında hepsinden daha güçlüdür ve daha çok faydası olandır

Eşler arasında olan ilişki...
09 Aralık 2015 - 12:06
BOŞANMA
Eşler arasında olan ilişki, aile ilişkileri arasında hepsinden daha güçlüdür ve daha çok faydası olandır. En çok ihtiyaç duyulandır. Arap olsun Acem olsun bütün insanlarca benimsenen hayat tarzında kadın kocasına yardımcı olması, kocanın her türlü yemek, içme, giyinme ihtiyaçlarını hazırlaması, adamın malını koruması, çocuklarının bakımını yapması... Olmadığı vakit onun yerini alması... vs. Bir çok konuda kocasının yanında yer alır.
Şeriat her yönüyle mümkün mertebe bu ilişkilerin korunmasına özen göstermiştir. Evlilik düzeni ile ilgili maksatların gerçekleştirilmesini teşvik etmiş aksi doğrultuda onu iptale yönelik çaba göstermenin hiç hoş olmadığını açıkça beyan etmiştir. Eşler arasındaki ilişkilerin sağlamlığı için çiftler arasında sıkı bir muhabbet ve sevgi bağlılığı mutlaktır. Çiftler arasındaki bağlılığın sağlamlığı emniyetli bir birliktelikten geçer. İkili ilişkilerde anlayış çok mühim bir konudur. Bazı hususlarda doğan yanlış hal ve davranışlar karşısında çiftlerin daha sakin daha olumlu düşünmeleri, bazı hususları görmemezlikten gelip bir birlerini affetmeli, kin ve intikam duygularına sebebiyet verebilecek şeylerden mutlak kaçınılmalı. Evli iki kişinin arasını bozmak “Haramdır” Ailenin birleşmesi ve çözülmemesi için mücadele etmek ise “Vacib“ dir.
Peygamber Efendimiz( s.a.v) şöyle buyurmuştur; ''Kadını kocasına, köleyi efendisine karşı ifsad eden bizden değildir'' Dinimiz eşlerin birbirlerinin huylarını beğenmediğinde hemen boşanmalarını doğru bulmaz. Çünkü çoğu kez aynı kadında hoşuna gidebilecek başka huylar mutlaka bulunur, bu nedenle onun o huysuzluğuna bu huyları sebebiyle katlanmalıdır. ''Kadınlar hakkında Allah’tan korkun, çünkü siz onları Allah’ın emriyle aldınız ve onları Allah’ın kelimesiyle kendinize helal kıldınız. Döşeklerinize ayak bastırmamaları yani başkaları ile görüşmemeleri sizin onlar üzerindeki hakkınızdır. Bunu yaparlarsa onları kendilerine bir zarar vermemek şartı ile dövün onların sizin üzerinizdeki hakkı da giyeceklerini ve yiyeceklerini maruf şekilde vermenizdir (Müslim, Hacc,147)
Günümüzde eşler arası geçimsizliğin en önemli hususlarından bir başkası da kıskançlıktır. Bu hususta da güven çok önemli. Bu konuda çok sağlıklı düşünülmeli. Bu gibi kuşkulara düşüldüğünde sağlıklı kararlar alınmalı, yanlış kararlarla ilişkiler zedelenmemeli.  Sağlam ve doğru kanıtlar dâhilînde gerekli olanlar yapılmalı ve bu konularda hassasiyet ön planda tutulmalı. İlişki sahipleri düzenlerini ve bağlarını yıkıcı değil yapıcı bir bakış açısıyla olayları değerlendirmeli. Çok sağlam kararlar alınmalı. Resülullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur; Gayretin bir kısmı vardır Allah’u Teğala sever, bir kısmı da vardır ki Allah’u Teğala ona buğz eder. Allah’ Teğala’nın sevdiği gayret haklı bir kuşkuya dayalı olan gayrettir. Allah’u Teğala’nın buğz ettiği gayret ise bir kuşkuya dayanmayan yersiz bir gayrettir. (İbn Mace Nikâh ) Yaşadığımız bu yüzyılda yapmacık bir Avrupai sistem oluşturduk… Güncel yaşantımızda ne Avrupa’ya çok yakın ne İslam’a! Öyle ortada kalmışlık, gündelik aşklar, kaçamak ilişkiler, annem duyarlı, babam duyarlı kılıflanmış kaçamak ilişkiler… Dün evli, yarın boşan'lı ilişkiler! Öyle olmuyor mu?
Artık aileye danışılmadan evlilikler, özgürlük ve Laiklik kılıflı evlilikler, bir de sanal dünyada sesini duyup mausa dokunuşundan etkilenen birliktelik, şahidimiz Facebook olsun. Helal süt emmiş mi? Hayır süt dokunuyordu!  Coca Cola ile besledik yavrucuğumuzu. İki çocuklu mahkeme koridorlarında sürünen çiftlere sıkça rastlıyoruz… Onca yıl anlaşıp mahkemede anlaşamıyoruz savunması yapanlar!
Çok uzağız bizler Kur'an’ın evlilik kurallarından… Hangi kuralına çok yakınız ki? Yaşadığımız yüzyılda İslam’a yakışmayan evlilikler… İslam’a yakışmayan boşanmalar!
Çünkü en beğenilen, en çok reyting yapan dizilerden birisiydi yabancı damat… Artık medya ve magazinde de moda oldu ve ardından gelsin boşanmalar… Öyle ya; “İki gönül bir olunca samanlık seyran olur”. Olmuyor! Seyranla başlayıp hüsranla son bulan ayrılıklar…
Oysa Kur'an bize; ''İman edinceye kadar müşrik kanlarla evlenmeyin iman edinceye kadar müşrik erkekleri de evlendirmeyin'' buyurmakta (bakara 2/221). Lakin okunur yüzden yüze ruha kalbe hayata işlemeyince ne fayda…

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum