Engel Tanımayanlara Engel Olmayalım

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM Genel Kurulunda Saadet-Gelecek Grubu adına engelli vatandaşların engellerinin dünya standartlarına göre kategorizasyonlarının sağlanmasına yönelik araştırma önergesi hakkında söz aldı.

Engel Tanımayanlara Engel Olmayalım
07 Aralık 2023 - 18:06
Engelli vatandaşlar için yapılacak çalışmaların bir lütuf değil, en temel ve tabii hak olduğunu belirten Mehmet Karaman, ‘‘Engelliler arasında işsizlik oranı %85’lere yaklaşmıştır. Ne yazık ki engellilerin ve ailelerinin önemli bir bölümü yoksulluk, işsizlik ve çaresizlik içerisinde hayatlarını sürdürmek zorunda bırakılmıştır. Bırakılmıştır diyorum çünkü mevcut ekonomik koşullar ve yetersiz devlet desteği gün gibi ortadadır” dedi.
Hane Geliri Değil, Bireysel Gelir Esas Alınmalı
Evde bakım aylığının 5 bin lira gibi komik bir rakamda kaldığına değinen Karaman, engelli sosyal yardımları enflasyona bağlı olarak artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Engelli yardımlarının asgari ücret seviyelerine çıkartılması gerektiğini kaydeden Karaman, yardımların hesaplamasında da hane geliri değil, bireysel gelirin esas alınması gerektiğini belirtti.
200 Binden Fazla Engelli Atama Ve İş Bulmayı Bekliyor
Devlet olmanın en önemli unsurlarından birinin sosyal devlet olmak olduğunun altını çizen Karaman, 12 bin engelli alımı sözünün üzerinden neredeyse 2 yıl geçtiğini ancak hâlâ atamaların tamamlanamadığını hatırlatarak, EKPSS’ye giren yaklaşık 200 binden fazla engellinin atanmayı ve iş bulmayı beklediğini söyledi.
Temel Adımlar Dahi Yetersiz Kalıyor
TÜİK verilerine göre ülkemizde 10 milyonu aşkın engelli birey bulunduğunu ve bu nüfusun %12,8’ine karşılık geldiğini dile getiren Karaman, ‘‘Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında karşılaştığı zorlukların ortadan kaldırılması, toplumsal adaptasyonun sağlanmasına yönelik psikolojik ve sosyal desteklerin verilmesi, kamu ve özel sektörde istihdam imkânlarının geliştirilmesi gibi temel adımların dahi yetersiz kaldığını üzülerek müşahede etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Engelliliğini Belgeleyemeyen Vatandaşlar Mağdur
Tutarsız sağlık kurulu raporlarından dolayı engelliliğini belgelemeyen vatandaşların mağduriyetleri olduğunu belirten Karaman, şunları kaydetti; “Gelin, siyasi tavırları, ayrılıkları bir tarafa bırakıp, burada milletin menfaatine bir şeyler yapabilmek adına bu önergemize destek vermenizi ve engelli vatandaşlarımızın, genç ve çocuklarımızın yaşam kalitesinin artırıldığı, topluma adapte olduğu, aileleriyle birlikte huzurlu ve engelsiz bir hayatı sürebilecekleri şartları birlikte oluşturalım. Her sekiz vatandaşımızdan birinin engelli olduğunun bilinci ile engelliler için engelsiz Türkiye’yi hep birlikte kuralım. Engel tanımayanlara engel olmayalım”.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum