En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücret Düzeyine Çıkarılsın

Temsilcisi Necmi Macit yaptığı açıklamada; En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılsın, ikramiyelere yüzde yüz zam yapılsın.

En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücret Düzeyine Çıkarılsın
03 Ocak 2023 - 18:45
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, uzun zamandır ülkenin gündeminde olan EYT sorununun, çözülmesinin ardından 2023 yılı asgari ücret oranlarıyla ilgili yaptığı açıklamaları olumlu karşılıyoruz. Sırada 15 milyonu bulan emeklilerimiz için GÜÇLÜ BİR EK ZAM beklentimiz vardır.
3 Ocak’ta, bugün emekli ve memur maaş zamları açıklanacaktır. “enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünün gereğinin yerine getirilmesini bekliyoruz.
İşçi, bağ kur emeklisi 3500 lira emekli maaşı alırken, memur emeklisi,-yüksek düzey memur emeklileri hariç- 3500-6000 Aralığında maaş alıyor. Emekli Sandığı Kanununa göre; 25 yılını dolduran devlet memurları emekli olabiliyor ve çalışırken aldıkları maaşlarının % 75’ini alıyorlardı. 25 yıldan sonraki her yıla bir puan veriliyordu. 2006 yılında, kanunda yapılan değişiklik emeklileri çok mağdur etmiştir. Bu gün emekli olan bir devlet memurunun maaşının yarısı gidiyor. Eş yardımı, çocuk yardımı kesiliyor hangi mantıkla? Eşi ölmemişse, eşinden boşanmamışsa, okuyan çocuğu varsa bir ay önce ödenen yardım bir ay sonra neden kesiliyor?
Yaşanan ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen kesim emeklilerdir. Yaşanabilir emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çıkarılması gerekmektedir. Doğalgaz, elektrik ve ulaşıma yapılan sonzamlar, özellikle zincir tekeliyle gıda sektöründeki fahiş fiyatlar, ardından kirada oturan emekliler, ev sahiplerinin fahiş kira artışı talebi nedeniyle büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Emeklilerin büyük bir kısmı maalesefgeçinebilecek durumda değiller, sefalet sınırının da altında bir gelire sahipler.
Bu kapsamda biz Emekli Memur-Sen olarak emeklilerimizin maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını talep ediyoruz.
Bununla birlikte bayram ikramiyelerinin de en az yüzde yüz artırılmasını her yıl ek bütçeye uygun oranlarda, enflasyon rakamları da göz önüne alınarak arttırılmasını istiyoruz.
2023 yılı için asgari ücretin 8,506 TL. Olarak açıklanması genel olarak halkta memnuniyet uyandırmıştır. 2023 yılının ilk 6 ayı için 8,506 liranın altında olan emeklilerin maaşınınen az 8506 TL. Seviyesine gelmesi adaleti sağlayacaktır. Yüksek emekli maaşı alanların maaşlarına az zam, maaşı az olan emeklilerin maaşına da yüksek zam yapılırsa toplumda adaletin tesisi ve toplumun huzuru sağlanacaktır. Seçime bir kaç ay kala emeklilere yapılacak makul zam ülkenin ve milletin huzuru, ülkede istikrarın sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir. Sayın Cumhur Başkanımızın, şimdiye kadar işçi, memur ve emeklilerle ilgili bakışı hep olumlu ve ümit verici olmuştur. 2023 yılı, seçim yılıdır.15 milyon emekliyi memnun etmenin tam zamanıdır. SayınErdoğan’ın, emeklilerin maaşına yapılacak zam hususunda emeklilerden yana görüş ortaya koyacağı kanaatindeyiz.         


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum