Eğer Covıd-19 Hizmete Engel Değilse Sormak Isterim?

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçiminde, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı Ak Parti adayı Sayın Mustafa Demir kazanarak, yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız olmuştu.

Eğer Covıd-19 Hizmete Engel Değilse Sormak Isterim?
16 Nisan 2020 - 10:38
Maalesef oluşan bazı aksaklıklar yüzünden, kendisini tebrik ve görevinde başarılar dileğimizi ilettiğimiz ziyaretimizi 9 ay gecikmeli yapabildik.
Sağlığı ve sıhhati yerinde olanlar için zaman su gibi akıyor ve çok çabuk geçiyor. Sayın Mustafa Demir de Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı tam bir yıldır yapıyor. Milletvekilliği ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yaparak idari ve yönetim yönünden çok tecrübeli olan Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın, bu tecrübelerinden istifade edeceğimizi ve Samsunumuzun kazanacağını düşündüm sürekli.
Sayın Valimizin girişimleri sonrasında başlatılan, Çarşamba Şeker Fabrikasının tekrar faaliyete geçirilme çalışmalarına, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da dâhil olmasını ve bunun için gayret göstermesini de memnuniyetle karşıladığımı belirtmek isterim.
Ak Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’ın moderatörlüğünde,15 Nisan'da Tarım ve Orman Bakanı'nın Samsun tarım ve orman sektör temsilcileriyle, videokonferans yöntemiyle yaptığı toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı'nın, "Çarşamba’daki şeker fabrikası yeniden çalışacak. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak tüm arazilerimizi şeker pancarı üreticilerimize kiraladık. Ekimler başladı. Bunun yanı sıra araziler atıl kalmasın ve tarımsal üretim artsın diye 163 hektarlık alanın da kiralama süreci devam ediyor" sözleri, memnuniyetimize biraz gölge düşürür gibi oldu.
350 bin ton şeker pancarı işleme kapasitesine sahip Çarşamba Şeker Fabrikası, 1989 yılında başladığı üretimini 2010 yılına kadar sürdürmüştü.
31 yıl boyunca aralıksız çalışan ve yüzlerce kişiye ekmek kapısı olan Çarşamba Şeker Fabrikası, 2009 yılında Portföy C Grubu olarak Ak-Can Gıda’ya 606 milyon dolara satıldı. Şeker-İş Sendikası’nın başlattığı hukuki mücadele sonunda satış iptal edildi.
2011 yılında yapılan ikinci ihalede Portföy B-C Grubu 656 milyon dolara yeniden Ak-Can Gıda'ya satıldı. Bu ihalenin de iptal edilmesi sonrasında fabrika özelleştirme kapsamından çıkarıldı.
Bu süreçte ürettiği ürünü elinde kalan, satıp satamayacağı konusunda tedirginlik yaşayan çiftçi de şeker pancarı üretimi yapmadı ve Çarşamba Şeker Fabrikası kapanmak zorunda kaldı.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza konuyla alakâlı olarak şunları sormak isterim:
1.Çarşamba Şeker Fabrikası özelleştirme süreci sonrasında kapanırken Bayındırlık ve İskân Bakanı idiniz. Neden durduramadınız?
2.Kemal Derviş döneminde şeker pancarına kota koyan kanunu 17 yıldır iktidar olmanıza rağmen neden iptal etmediniz?
3.9 yıldır kapalı olan ve makine ekipmanları atıllıktan dolayı kullanılamaz duruma gelen fabrikanın, makine ekipmanlarının tamirat veya yenileme bedeli ne kadar olacak ve ne zaman tamamlanarak devreye alınacaklar?

4.Bu zamanlar şeker pancarı ekim zamanı iken 163 hektarın kiralanması ne zaman tamamlanacak?
5.Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu tahsisler ve kiralamalar, Sayıştay Raporu'nda eleştirildiği için mi tarlaların kiralanmasında biraz daha titiz ve hassas davranıyorsunuz?
6.Kiraladığınız tarlaların kime, kaç liraya, kaç dönüm kiralandığını açıklamayı düşünüyor musunuz?
7. Kiralama yerine, bu işi yapabilecek  Liyakatli çiftçilerimizle Belediye-Çiftçi ortaklığı kurmayı düşündünüz mü?
8. Ya da  çiftçilerimize bu yerleri bedava tahsis etmeyi düşündünüz mü? 
9. Hatta biraz daha cesaretle o eli öpülesi çiftçilerimize tohum, gübre, mazot desteği vermeyi düsünüyormusunuz?
Bende... Yukarıda sorduğumuz soruları vicdanla cevaplayıp uyguladığınız takdirde; hem bu dünya da, hem öbür dünya da kiradan daha fazlasını kazanacağınızı düşünüyorum..
Sağlığı ve sıhhati yerinde olanlar için zaman su gibi akıyor ve çok çabuk geçiyor demiştim ya, Sayın Mustafa Demir'in en önemli seçim vaadi olan "Tramvay'ın Yeraltına Alınma Projesi" hangi aşamada acaba? Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bir yılı çok çabuk geçti, kalan dört yılı da çok çabuk geçer. İnşallah vaatlerini yerine getirerek geçer.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum