Diyetisyen Atmaca'dan, Bilinçli Beslenin Uyarısı!

Samsunspor, altyapı oyuncuların beslenme konularında önerilerde bulunan Futbol Akademi Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca,” Sağlıklı kalmak adına bilinçli beşlemenin” diyerek, sporcuları uyardı.

Diyetisyen Atmaca'dan, Bilinçli Beslenin Uyarısı!
28 Mart 2020 - 21:29
Her Alanda Kedinize Dikkat Edin
Tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (KOVİD-19) salgını nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ülkemizdeki spor müsabakalarının ertelendiğini ifade eden Samsunspor Futbol Akademi Uzman Diyetisyeni Büşra Atmaca, "Ertelemenin ne zaman biteceği ise henüz belirsiz. Haliyle sporcular da alınan tedbirler kapsamında evlerine kapandı. Vücutlarının alıştığı antrenman ve beslenme rutininin dışına çıkan sporcular bu günlerde bağışıklık sistemlerini daha da güçlendirmeli, sürecin performanslarını olumsuz etkilemesinin önüne geçmek için vücut ağırlıklarını korumalı. Vücut ağırlığı; sporcunun dayanıklılığını, hızını ve gücünü, vücudundaki yağ, kas, su miktarı ise kuvvetini, çevikliğini ve görüntüsünü etkilemektedir. Ani vücut ağırlığı değişimi; sakatlanma, kronik hastalık riskini arttırdığı gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve sporcunun egzersiz performansının olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır" dedi.
BEŞLENME KONUSU ÇOK ÖNEMLİ
Hepimizin olduğu gibi sporcuların da yaşam kalitesinin en önemli unsurlarından birinin sağlıklı beslenme olduğunu hatırlatan Samsunspor Futbol Akademi Uzman Diyetisyeni Büşra Atmaca,” Vücudumuzun hastalıklara karşı koruyucu askerleri, bağırsak duvarımızdaki mikrovilluslarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteri ve mikroorganizmaların tümü mikrobiyotamızı oluşturmaktadır. Her insanın mikrobiyotası kendine özgü olduğundan hepimizin bağışıklık sistemi farklılık göstermektedir. Bu faktör nedeniyle her bireyin beslenme planının farklı olacağı asla unutulmamalı. Sağlıklı bağırsaklar güçlü bağışıklık sistemini beraberinde getirir. Sporcuların bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak için, yeterli ve dengeli beslenme programının içerisinde probiyotikten zengin besinlere yer verilmeli. Vücudumuz probiyotiklere ihtiyaç duyduğunda; ishal, kabızlık, kronik yorgunluk, mide ağrısı, egzama, akne gibi cilt problemleri, gaz, şişkinlik vb. şikâyetler ortaya çıkar. Probiyotikler besinler yoluyla ya da bir uzmana danışılarak takviyelerle alınabilir" diye konuştu.
Verilen Talimatları  Yerine Getirin
Kovid-19 salgını sebebiyle takım antrenmanı yapılamayan bu günlerde sporcu beslenmesi nasıl olmalı? Sporcu bağışıklığını güçlendirmek için neler yapılmalı? Uyarısında bulunan Samsunspor Futbol Akademi Uzman Diyetisyeni Büşra Atmaca, ”Sporcuların evde geçirdiği bu süreçte vücut ağırlığını korumaları ve bağışıklıklarını güçlendirmeleri için; Beslenme saatlerinizi belirleyin, öğünlerinizi her gün aynı saatlerde tüketin. Her gün 3 ana 2 ara öğün beslenin. Menü planınızı önceden oluşturun veya tükettiğiniz besinleri miktarlarıyla birlikte not edin. Sporcularda kas kayıplarını engellemek, vücut yağ kütlesinin artışını önlemek amacıyla tükettiğiniz karbonhidrat miktarının yeterli olmasına dikkat edin. Beslenme programınızda proteinden zengin besinlere ve mevsim sebzelerine yer verin. Bağışıklığınızın güçlenmesini sağlamak için probiyotiklerden zengin (ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana, turşu), C vitamini (portakal, kivi), E vitamini (badem, fındık, buğday), selenyum (ay çekirdeği), çinko (kırmızı et, kepekli tahıl, fındık), antioksidan (kırmızı pancar, ıspanak), omega-3 (ceviz, balık) içeriği yüksek besinleri yeterli ve dengeli şekilde tüketmeye özen gösterin. Vücuda oksijen taşıyan demir elementi sporcu performansında etkili bir yere sahiptir. Kırmızı et, kuru üzüm, kuru dut, pekmez gibi demirden zengin gıdaları tüketin. Ara öğünlerinizde mevsim meyvelerine, kefir, kuruyemiş ve kuru meyve gibi besin değeri yüksek gıdalara yer verin. Bağırsak sağlığımızı olumsuz etkileyen, hamburger, cips, kızartma gibi aşırı yağlı, kola, çikolatalar, şerbetli tatlılar, hazır paketli ürünleri tüketmekten kaçının. Kasların onarımı ve bağırsak sisteminin rahat çalışabilmesi için yeterli uyku alın. Kafein alımını sınırlayın, çay ve kahve tüketim miktarına (2 fincan) dikkat edin. Bağışıklığınızın güçlenmesine yardımcı olması için tükettiğiniz besinlerin içerisine zencefil ekleyin. (Örneğin: Taze sıkılmış portakal suyu içerisine 1 çay kaşığı kadar) Sporcularda oldukça önemli olan vücut sıvı elektrolit dengesini sağlamak için günde 3 litre su için. Mutlaka bir adet mineralli su tüketmeye özen gösterin. Takviye edici besin gıdalarını uzmana danışarak kullanın” ifadelerini kullandı.
Köksal ÖNER
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum