Diyabetle Yaşam Derneği'nden diyabet konferansı

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından Dâhiliye Uzmanı Uz

Diyabetle Yaşam Derneği'nden diyabet konferansı
10 Mart 2015 - 22:10
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından Dâhiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi tarafından düzenlenen konferansta Diyabet ve Diyabete bağlı göz hastalığı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

İlkadım Belediyesi'ne ait Gazi Sahnesi'ne gerçekleşen konferansın açımış konuşmasını yapan Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şube Başkanı Yakup Cemil Şahin, "Derneğimiz, toplumdaki diyabetli kişileri bir araya getirerek, diyabetlilerin yaşam kalitesini arttırmak için hastalara yönelik eğitim vermek, toplumu diyabet konusunda bilinçlendirmek, diyabetli insanları bir çatı altında toplamak, bu kişilerin hayat standartlarını yükseltmek, daha sağlıklı bir yaşam geçirmelerine ön ayak olmak, onlara sosyal ve psikolojik destek vermek için diyabetliler, yakınları ve diyabete gönül vermiş kişilerce kurulmuş bir dernektir. Bugün de Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya tarafından diyabet ve diyabete bağlı göz hastalıkları hakkında katılımcılara bilgi verecek. Bu anlamda bizlere katkı sağlayan Samsun Büyük Anadolu Hastanelerine teşekkür ediyorum" dedi.

Dernek Başkanı Yakup Cemil Şahin'in ardından sunumu gerçekleştiren Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, Diyabet'in tanımı, belirtileri, tedavi yöntemleri ve diyabete bağlı oluşan göz hastalıkları hakkında bilgi verdi.

DİYABET NEDİR

Uz. Dr. Taner Kaya, "Diyabet nedir diye cevap vermek gerekirse, Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. İki tip diyabet vardır Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet.

Tip 1 Diyabet; Geçmişte "insüline bağımlı diyabet", "juvenil diyabet", "çocukluk çağında başlayan diyabet" veya "tip 1 diyabet" olarak da adlandırılan bu hastalıkta insulin yapımından sorumlu pankreas beta hücrelerinin harabiyetine bağlı olarak gelişen mutlak insulin eksikliği vardır.

Tip 2 Diyabet'te ise, Geçmişte "insuline bağımlı olmayan diyabet", "erişkin diyabet" veya "tip II diyabet" olarak da isimlendirilen hastalık, en yaygın görülen diyabet formudur. Tüm dünyada tanı konulan diyabet vakalarının %90'dan fazlasını tip 2 diyabet oluşturmaktadır." dedi.

DİYABETTE GÖZ

Diyabet yani şeker hastalığının ciddi görme kaybı ve hatta körlüğe neden olabildiğine dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, "Diyabetik yani Şeker hastalığına bağlı Göz Hastalığı ise, Diyabetik göz hastalığı diye adlandırdığımız, bu hastalığa yakalanan kişilerde görülebilecek bir grup göz rahatsızlığını ifade etmektedir. Bu rahatsızlıkların tümü ciddi görme kaybı ve hatta körlüğe neden olabilmektedir.

Diabetik retinopati, Katarak, Glokom gibi çeşitli sağlık problemleri ile karşımıza çıkan bu hastalıkta kişiler mutlaka bir uzman doktor tarafından denetim altında olması gerekmekte ve en azından yılda bir kere detaylı bir göz dibi muayenesi yaptırılmalıdır. Diyabetten günümüz teknolojinde cerrahi yöntemlerle artık tamamen kurtulmanızda mümkün. Daha detaylı bir bilgi olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz" dedi.

Konferansın sonunda Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, katılımcıların sorularını cevapladı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum