Reklam
Reklam
Reklam

Devlete Vergi Ödememek İçin Araç Aldık!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Belediye Meclisi'nin toplantısında Anakent ve Kültür Sanat A.Ş.'ye 30 milyonluk araç alınması ile ilgili soruya verdiği cevapta vergi ödememek için araç aldıklarını ifade etti.

Reklam
Devlete Vergi Ödememek İçin Araç Aldık!
06 Ocak 2023 - 10:17
Reklam
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin toplantısında İYİ Parti Meclis Grup Başkan Vekil Dr. Ayhan Ayvaz'ın lüks araç alınması konusunu gündeme getirmesinin ardından Başkan Mustafa Demir'in yaptığı açıklama şok etkisi yarattı.
Başkan Mustafa Demir, Belediyeye ait Anakent ve Kültür A.Ş.'nin büyük miktarda vergi ve KDV ödediğini, bu vergi ve KDV'leri ödememek için her 2 şirkete araç aldıklarını ifade etti. Demir ayrıca SAMULAŞ ve diğer 2 şirketi de birleştirip tek çatı altında toplayarak vergi ve KDV ödememek için mahsuplaşma yönetimi uygulayacaklarını da söyledi.
İYİ Parti Meclis Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz meclis başkanlığına 2 soru önergesi vermiş ve önergelerden birinde; "Samsun Büyükşehir Belediyesi bağlı şirketlerinden Samsun Anakent İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi Audi A8 Long Marka 2022 model 55 SS 009 plakalı aracı satın almış mıdır? Böyle bir araç alamı yapılmışsa; hangi amaçla, ne kadar bedelle alınmıştır? Alım yapılırken vergi muafiyetinden yararlanılmış mıdır?
Samsun Büyükşehir Belediyesinin başkanlık makam aracı sayısı ve marka modelleri hakkında bilgi verir misiniz? sorusunu sormuştu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de tek araç değil, Belediye şirketlerine 30 milyon TL'lik araç alındığını, bunları da vergi ödememek için aldıklarını açıklamıştı.
Belediye Bile Vergi Ödemekten Kaçarsa Vatandaş Ne Yapar?
Dr. Ayhan Ayvaz konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Başkan Mustafa Demir'in verdiği cevap beni şaşırttı. Başkan Devlete vergi ödememek için araç aldıklarını ve SAMULAŞ ile birlikte 3 şirketi birleştirerek mahsuplaşma suretiyle tahakkuk eden vergileri bu tür alımlarda kullanmayı planladıklarını söyledi.
Bu tavrı hoş bulmadık. Devlet vatandaştan vergi alabilmek için her türlü çabayı gösterirken Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin vergi ödememek için yaptığı uygulama doğru değil. Belediye bile vergi ödememek için yollar denerse vatandaş ne yapar?" dedi.
Mustafa Demir'im Mecliste Yaptığı Konuşma
"Audi marka bir araç alındı mı; bir tek o alınmadı. Şu anda bizim Anakent ve Kültür A.Ş. var. Anakentin toplam karı 26 milyon...  Evet, şimdi değerli arkadaşlar şirketlerimizin bu vergilerini, KDV ödemelerini biz para olarak ödeyeceğimize belediyenin ihtiyaç duyduğu araçlardan aldık. Bunlardan biri Audi marka makam aracı... Farkındaysanız aşağı yukarı 8 aya yakın kiralık araçla dolaştık.
Araç yedeğimiz yok Ankara'dan biri geldiğinde görevlendirilecek araç yok.
Toyota 4x4 21 adet 5,5 milyon
Renault Megane 10 adet 6.7 milyon
Fiat Doblo 1 adet
Fiat Fiorino 5 adet
Audi 1 adet
Volvo sy 90 1 adet
Fiyat Ducato 1 adet,
Renault Master 1 adet,
Fiat Fiorino 5 adet  toplam bedel 30 milyon!..  Biz aslında bu araçları 12 milyona mal etmiş oluyoruz.
Daha önce bu yapılmıyordu vergiler KDV’ler ödeniyordu. Samulaş’ın vergi ve KDV ödemesi var.
Kültür A.Ş’de bu tür bir şey yok! Alıp sattığı her şeyden KDV doğuyor. Biz bu üç şirketi bir şirket çatısı altında birleştirip kendi içerisinde vergi mahsuplaşmasını sağlayacağız.
Bir çalışma yapıyoruz burada bir endişe taşıdığımız şey şu tamamını tek şirkete dönüşüp bir yönetim altında acaba performans kaybına sebebiyet verir miyiz diye düşünüyoruz. Bir çatı oluşacağı için problem olmaz yapılabilir.
Buna rağmen hem Kültür A.Ş, hem Anakent, hem Samulaş'ın bilginiz olsun, ileride vergi vermek yerine belediyenin ihtiyaç duyduğu araçları satın alıp kiralıktan kurtarmak kendi mülkiyet haline dönüştürmek!"

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum